Udland

De opsporer og jager mænd, der vil have sex med mindreårige - nu har hollandsk politi fået nok af de selvbestaltede pædofiljægere

Grupper af såkaldte pædofiljægere er blevet et fænomen i Holland. I en sag døde en 73-årig pensioneret lærer af sine kvæstelser.

Vi møder dem i en skov i det østligste Holland.

Fem unge mænd med mundbind og hætter og huer trukket godt ned i ansigtet.

Anføreren, der går under navnet ”Kilo Hotel”, fører ordet, alt imens han klasker knytnæven ned i sin flade hånd.

- Vi er ikke helte, vi beskytter bare vore børn, lyder det inde fra det olivengrønne tørklæde.

- Tanken om at nogle kunne have seksuelle drømme om et mindreårigt barn gør mig rasende.

Bruger I vold?

- Det afhænger af situationen. Nogle gange filmer vi med vores kameraer, andre gange uden, så I kan selv gøre jeres tanker. Det er alt, hvad jeg vil sige.

Gruppen, TV 2 har mødt, optræder anonymt, da de frygter at blive udsat for trusler, hvis deres navn kommer frem.

Dødelig konfrontation

Stævnemødet i skovbrynet er et led i TV 2-fotograf Anders Albjergs og mit forsøg på at komme tæt på et fænomen, som har opskræmt offentligheden i Holland og fået politiet til at advare:

Grupper af såkaldte ”pædofil-jægere”, der forsøger at opspore og opsøge pædofile for at udstille dem på nettet til skræk og advarsel.

Når retssystemet svigter her i Holland, så er vore gutter klar til at tage affære

Talsmanden

At det indimellem også går mere korporligt til værks, fremgår af flere sager for nylig.

Allermest skræmmende er en episode fra Arnhem, hvor en gruppe unge i alderen fra 15 til 18 år havde sat en 73-årig pensioneret lærer stævne efter at have lokket ham med udsigten til sex med en 15-årig.

Episoden endte med, at den 73-årige døde på sygehuset af sine kvæstelser, og politiet efterforsker nu sagen som en drabssag.

250 tilfælde

Siden juli i år har der ifølge politiet været mere end 250 tilfælde, der involverede formodede pædofile, deraf mange, hvor ”pædo-jægere”, som de også bliver kaldt, havde fået formodede pædofile til at give sig til kende og derefter havde meldt dem til politiet.

Udviklingen har nu fået det hollandske politi til at frabede sig hjælpen fra de selvbestaltede pædofiljægere.

- Vores budskab er: Stop! Lad være med at fremprovokere noget, lade være med at anholde nogen. Stop jagten på pædofile, lyder det fra polititalsmand Simon Klok.

Også den hollandske justitsminister Ferdinand Grapperhaus har bebudet, at der skal gøres noget ved fænomenet, som ifølge ham ”vedrører selve retsstaten”:

- Det sidste, vi ønsker i dette land, er, at nogen tager loven i egne hænder, forklarede han i programmet 'Hart van Nederland'.

Jaget vildt

Pædofile er blevet jaget vildt - og det i et land, som har været kendt for sit åbne og afslappede forhold til ting, som ellers er forbudt eller tabu mange andre steder, hvad enten det gælder hash eller seksuelle forhold.

Ifølge talsmanden for de fem maskeklædte mænd i skovkanten, så er politiets og justitsvæsenets behandling af pædofile sexforbrydere alt for blødsøden, og det er derfor, at de har set sig nødtvunget til at gribe ind.

Er sexovergreb ikke en sag for politiet og domstolene?

- Det burde være politiets opgave, men når retssystemet svigter her i Holland, så er vores gutter klar til at tage affære, lyder svaret fra talsmanden.

Forståelsen

At noget har ændret sig i synet på seksuelle minoriteter i Holland, registrerer vi også, da vi taler med beboere fra kvarteret i Arnhem, hvor den 73-årige blev udsat for den dødelige konfrontation med de unge pædofiljægere.

Alle tager selvfølgelig afstand fra volden, som endte med at koste den 73-årige livet, men flere viser forståelse for idéen om at opsøge og udstille pædofile.

- Jeg har ikke så store problemer med at opspore og opsøge den slags mennesker, hvis vi er sikre på sagen, lyder det fra idrætslæreren Jeroen Peters, der bor lige over for det sted, hvor der er indrettet et mindested for den afdøde 73-årige.

- Men der går grænsen. Derefter må vi overlade det til politiet og ikke selv bruge vold.