Udland

Trump lover at forlade Det Hvide Hus på én betingelse

- Det er meget svært at erkende et nederlag, for vi ved, der var massiv svindel, sagde USA's præsident Donald Trump torsdag på et pressemøde.

USA’s præsident, Donald Trump, er sent torsdag aften dansk tid kommet med en udmelding, der er det hidtil tætteste, han er kommet på at erkende et valgnederlag ved præsidentvalget i USA:

Nemlig at han vil forlade Det Hvide Hus, hvis valgmandskollegiet peger på Demokraternes Joe Biden som præsident. Det skriver CNN.

- Det vil jeg bestemt, og det ved du, sagde han torsdag, da en journalist spurgte ham på et pressemøde.

Men han er endnu ikke klar til at erkende, at han tabte valget.

- Det er meget svært at erkende et nederlag, for vi ved, der var massiv svindel, fortsatte han på det første pressemøde siden valget, hvor han har taget spørgsmål fra de fremmødte journalister.

- Valget var et svindelnummer

Præsident Donald Trump har siden valget gentagne gange talt om udbredt svindel med stemmerne ved valget.

Han har forgæves forsøgt at få omgjort udfaldet af valget i flere af de delstater, som sikrede Joe Biden sejren.

På intet tidspunkt har den siddende præsident fremlagt dokumentation for sin påstand, men det afholder ham ikke fra at fastholde beskyldningen om stemmefusk.

Lyn-analyse

Præsidenten trådte foran pressen, men budskabet lignede til forveksling Trumps twitter-feed. Der er fortsat ikke mange indikationer på, at USA's siddende præsident vil anerkende, acceptere og respektere vælgernes dom. Tværtimod dyrker Trump fortællingen om, at valget angiveligt skulle være blevet ”stjålet” fra ham. Det er Trumps udgave af en dolkestødslegende, som der ikke er skyggen af dokumentation for, men som Trump nok vil blive ved med at dyrke, fordi den er politisk opportun for ham. Særligt med henblik på at holde gryden i kog omkring et muligt nyt forsøg på at blive præsident i 2024. 

På pressemødet sagde han, at hvis valgmandskollegiet peger på Biden som vinder "har de lavet en fejl, for valget var et svindelnummer".

- Der var omfattende svindel. Det burde aldrig ske i vores land. Det er som et tredjeverdensland, sagde Donald Trump.

Men da en journalist pressede på for at udfordre den påstand, blev det nok for Donald Trump.

- Tal ikke til mig på den måde. Jeg er USA's præsident. Tal aldrig til præsidenten på den måde, sagde han.

Biden står til flest valgmænd

Mens Donald Trump fastholder fortællingen om svindel med stemmerne, gør medlemmerne af valgmandskollegiet klar til at gå sammen for at udpege USA’s kommende præsident.

Det sker 14. december, hvor de 538 valgmænd, der var på spil ved præsidentvalget 3. november, bliver fordelt. Det kræver 270 valgmænd at blive præsident. Demokraternes Joe Biden står til 306 valgmænd, mens Trump står til at få 232.

Valgmænd er repræsentanter, som de enkelte præsidentkandidater har opstillet i hver stat. Når vælgerne stemmer på en kandidat, stemmer de rent teknisk på, at den kandidats valgmænd skal sidde i valgmandskollegiet.

Eksempler på troløshed

I 48 ud af de 50 delstater samt i District of Colombia, hvor forbundshovedstaden Washington ligger, får den kandidat, som flest har stemt på, samtlige valgmænd uanset, om der er tale om en stor eller lille sejr.

Der står intet i USA's forfatning om, at valgmænd skal stemme på den kandidat, der fik flest stemmer i deres hjemstat. Nogle stater har lovgivet på området, men der er historisk set eksempler på såkaldt troløse valgmænd, der har stemt på en anden kandidat.

Men det behøver man ikke frygte efter dette valg, mener TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster.

- Man skal ikke regne med, at valgmandskollegiet bliver ridderen på den hvide hest, der kommer præsidenten til undsætning, siger han.

- I 2016 havde nogle demokrater hede drømme om, at der ville være nok troløse valgmænd, som ville omstøde valgresultatet og forpurre Trumps vej til Det Hvide Hus. Det skete som bekendt ikke, og det kommer heller ikke til at ske denne gang bare med omvendt fortegn.

Joe Biden skal efter planen indsættes 20. januar. Normal sker det med den afgående præsident som gæst, men det er uvist, om Trump vil følge den tradition og møde op.