Trump ben√•der sikkerhedsr√•dgiver - flere andre fra inderkredsen st√•r i k√ł

16x9
Donald Trump har planer om at benåde sig selv, siger hans tidligere advokat. Foto: Mandel Ngan / Ritzau Scanpix

If√łlge Trumps tidligere advokat planl√¶gger pr√¶sidenten ogs√• at ben√•de sig selv, inden han forlader Det Hvide Hus.

Præsident Trump benådede onsdag sin forhenværende sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Flynn blev i 2017 fyret af Trump, fordi han havde l√łjet over for vicepr√¶sident Mike Pence i forbindelse med den s√•kaldte Rusland-unders√łgelse, der skulle afklare, om Rusland havde blandet sig i det amerikanske pr√¶sidentvalg i 2016.

Nu spekulerer amerikanske medier i, at Trump planlægger at benåde en lang række personer fra sin inderkreds, inden han forlader embedet 20. januar.

Heriblandt de tidligere r√•dgivere Rick Gates og George Papadopoulos, som ligesom Michael Flynn blev f√¶ldet i forbindelse med Rusland-unders√łgelsen.

Ogs√• Trumps tidligere kampagnechef Paula Manafort, som er anklaget for at have l√łjet over for en f√łderal storjury i Rusland-unders√łgelsen, er i spil til en ben√•dning. Det skriver The New York Times.

Donald Trump har tidligere sagt, at han også vil se på muligheden for benådning i sagerne om whistlebloweren Edward Snowden og tv-stjernen Martha Stewart.

**

Perspektiv

Donald Trump og Michael Flynn.
Donald Trump og Michael Flynn. Foto: Jim Watson / Ritzau Scanpix

Hvorfor kan USA's præsident benåde?

Pr√¶sidentens magt til at kunne ben√•de p√• f√łderalt niveau blev f√łrst etableret efter lange diskussioner blandt USA's forfatningsf√¶dre. Den ene fl√łj mente, at en s√•dan magt til √©t menneske var for absolut og v√¶kkede minder om det britiske monarki, som man havde l√łsrevet sig fra.

Den anden fl√łj insisterede, at en s√•dan magt ville kunne bruges kynisk og klogt til eksempelvis at f√• rebelske borgere tilbage i folden. Derfor var det n√¶ppe tilf√¶ldigt, at den f√łrste ben√•dning netop tilfaldt to rebelske b√łnder tilbage i 1795 under den s√•kaldte Whiskey Rebellion.

Den historiske ironi er s√•ledes, at en ny nation, som havde l√łsrevet sig fra det britiske regime, og som man opfattede som undertrykkende, lod sig inspirere af selvsamme regime med hensyn til at give pr√¶sidenten absolut magt til at kunne udstede ben√•dninger.

***

Benådnings-bonanza

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er enig i, at man godt kan indstille sig p√• en lind str√łm af ben√•dninger fra Trump fra nu frem mod 20. januar 2021:

- Normalt venter præsidenter, som er på vej ud af vagten, med at igangsætte det helt store benådnings-bonanza til allersidst. Det er Clinton og Obama glimrende eksempler på.

Med pr√¶sident Trump skal man snarere forvente, at han l√łbende vil smide store ben√•dningsbomber frem mod januar, hvor han forlader Det Hvide Hus, mener Mirco Reimer-Elster:

- Det vil samtidig være en åbenlys fuckfinger til dem, der i årevis har anklaget Trump for at se stort på traditionerne og normerne omkring, hvordan amerikanske præsidenter agerer i embedet.

Trump har benådet nær ven - og en stofmisbruger

Trump har allerede benådet og undtaget en række personer for straf.

I juli i √•r blev Trumps tidligere r√•dgiver og n√¶re ven Roger Stone undtaget for at afsone sin f√¶ngselsstraf. Det skete, f√• dage f√łr at Stone skulle have p√•begyndt sin afsoning p√• over tre √•r for sin rolle i Rusland-unders√łgelsen.

Roger Stone blev i november 2019 kendt skyldig i alle syv anklagepunkter, herunder at have l√łjet over for Kongressen og obstruere den s√¶rlige anklager Robert Muellers unders√łgelse af russisk indblanding i USA's pr√¶sidentvalg.

Roger Stone er allerede blevet benådet af Trump.
Roger Stone er allerede blevet benådet af Trump. Foto: Drew Angerer / Ritzau Scanpix

I 2018 benådede præsident Trump en kvindelig stofmisbruger, som sad fængslet på livstid.

Alice Marie Johnson n√•ede at sidde indesp√¶rret i 21 √•r, efter at hun blev anholdt og d√łmt for besiddelse af blandt andet kokain og hvidvaskning af penge.

Men hendes sk√¶bne √¶ndrede sig pludseligt, efter at realitystjernen Kim Kardashian West aflagde Det Hvide Hus et bes√łg. En uge efter blev Alice Marie Johnson ben√•det af Trump.

Obama satte rekord

Det er ikke nyt, at amerikanske præsidenter benåder eller forkorter straffe for indsatte, når deres tid i Det Hvide Hus er ved at rinde ud.

Det er den amerikanske forfatning, der giver den amerikanske præsident retten til at benåde og afkorte straffe.

Den tidligere præsident Barack Obama satte i sin tid rekord med sine sammenlagt 1385 strafnedsættelser. 212 af dem var rene benådninger.

Barack Obama valgte p√• en af sine sidste dage som pr√¶sident at ben√•de Chelsea Manning, som i 2009 l√¶kkede fortrolige oplysninger om USA's krigsf√łrelse i Afghanistan og Irak.

Vil og kan Trump benåde sig selv?

Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen, som siden har vidnet mod Trump i Rusland-unders√łgelsen, sagde i et interview med MSNBC i september, at Trump planl√¶gger at ben√•de sig selv.

Det vil kr√¶ve, at Trump formelt g√•r af som pr√¶sident for at lade vicepr√¶sident Mike Pence overtage. Dermed vil Mike Pence kunne ben√•de Trump for enhver f√łderal lovovertr√¶delse - kendt som ukendt - han m√•tte have beg√•et i sin tid som USA's pr√¶sident.

Forbilledet for den man√łvre er USA's tidligere pr√¶sident Richard Nixon, der i 1974 blev ben√•det af sin efterf√łlger, Gerald Ford.

Richard Nixon blev benådet af Gerald Ford.
Richard Nixon blev benådet af Gerald Ford. Foto: Scanpix

Mirco Reimer-Elster vil ikke udelukke, at Trump kunne finde p√• at lave Ford-man√łvren:

- Det er i hvert fald ikke urealistisk at forestille sig, at Trump vil ben√•de sig selv. Trump har tidligere tweetet om netop dette og har ogs√• forh√łrt sig hos sine juridiske r√•dgivere om muligheden. Min tommelfingerregel er, at man aldrig skal sige aldrig, n√•r det kommer til Donald Trump.

Richard Nixon gik af efter Watergate-skandalen, men han blev aldrig retsforfulgt, fordi Gerald Ford gav sin efterf√łlger en "fuldst√¶ndig og betingelsesl√łs ben√•dning for alle kriminelle handlinger, han m√•tte have beg√•et mod USA i sin tid som pr√¶sident".

Fem historiske benådninger

Andrew Johnson

Andrew Johnson. Foto: Library of Congress
Johnson benådede Samuel Mudd, som var blevet idømt livsvarig fængselsstraf for at have assisteret John Wilkes Booth i drabet på Abraham Lincoln. Mudd blev dømt af en militærkommission og undgik dødsstraffen med nød og næppe, men blev benådet af Johnson i 1869 efter bare fire års fængsel. 

Gerald Ford

Richard Nixon og Gerald Ford. Foto: Ho / Scanpix Denmark
Ford benådede i 1974 sin forgænger Richard Nixon for alle ulovligheder, Nixon måtte have begået som præsident. Det blev aldrig efterprøvet i domstolene, hvorvidt Ford faktisk have beføjelser til at gøre dette. Men man kan roligt konstatere, at benådningen mildest talt delte vandene.

George H. W. Bush

George Herbert Walker Bush. Foto: Ritzau Scanpix
Bush benådede i 1992 den tidligere amerikanske forsvarsminister Caspar Weinberger for sin rolle i Iran-Contra-skandalen. Da Bush selv havde været vicepræsident under Iran-Contra-skandalen, blev benådningen af kritikerne set som et forsøg på at forhindre, at Bushs egen rolle under skandalen blev gransket yderligere. 

Bill Clinton

Bill Clinton. Foto: Joyce Naltchayan / Scanpix Denmark
Clinton benådede i 2001 sin bror Roger Clinton, som sad i fængsel for at have erklæret sig skyldig i narkohandel. En anden kontroversiel benådning var Marc Rich, som var flygtet fra USA og var eftersøgt for skattesvindel. Richs ekskone havde doneret store beløb til Bill Clintons præsidentbibliotek og Hillary Clintons valgkamp til Senatet. At Clinton fik benådet i alt 140 mennesker det sidste døgn, før han forlod Det Hvide Hus, vakte ydermere en del harme. 

Barack Obama

Barack Obama. Foto: -
Obama benådede Chelsea Manning, som i 2010 var blevet idømt 35 års fængsel for at have lækket hemmelige dokumenter. Manning havde på dette tidspunkt siddet i fængsel i syv år. Obama brugte ligeledes sine beføjelser til at reducere mere end 300 fængselsstraffe - primært rettet mod unge, sorte mænd - i det sidste døgn i Det Hvide Hus.