Udland

Trump benåder sikkerhedsrådgiver - flere andre fra inderkredsen står i kø

Ifølge Trumps tidligere advokat planlægger præsidenten også at benåde sig selv, inden han forlader Det Hvide Hus.

Præsident Trump benådede onsdag sin forhenværende sikkerhedsrådgiver Michael Flynn.

Flynn blev i 2017 fyret af Trump, fordi han havde løjet over for vicepræsident Mike Pence i forbindelse med den såkaldte Rusland-undersøgelse, der skulle afklare, om Rusland havde blandet sig i det amerikanske præsidentvalg i 2016.

Nu spekulerer amerikanske medier i, at Trump planlægger at benåde en lang række personer fra sin inderkreds, inden han forlader embedet 20. januar.

Heriblandt de tidligere rådgivere Rick Gates og George Papadopoulos, som ligesom Michael Flynn blev fældet i forbindelse med Rusland-undersøgelsen.

Også Trumps tidligere kampagnechef Paula Manafort, som er anklaget for at have løjet over for en føderal storjury i Rusland-undersøgelsen, er i spil til en benådning. Det skriver The New York Times.

Donald Trump har tidligere sagt, at han også vil se på muligheden for benådning i sagerne om whistlebloweren Edward Snowden og tv-stjernen Martha Stewart.

Perspektiv

Hvorfor kan USA's præsident benåde?

Præsidentens magt til at kunne benåde på føderalt niveau blev først etableret efter lange diskussioner blandt USA's forfatningsfædre. Den ene fløj mente, at en sådan magt til ét menneske var for absolut og vækkede minder om det britiske monarki, som man havde løsrevet sig fra.

Den anden fløj insisterede, at en sådan magt ville kunne bruges kynisk og klogt til eksempelvis at få rebelske borgere tilbage i folden. Derfor var det næppe tilfældigt, at den første benådning netop tilfaldt to rebelske bønder tilbage i 1795 under den såkaldte Whiskey Rebellion.

Den historiske ironi er således, at en ny nation, som havde løsrevet sig fra det britiske regime, og som man opfattede som undertrykkende, lod sig inspirere af selvsamme regime med hensyn til at give præsidenten absolut magt til at kunne udstede benådninger.

Benådnings-bonanza

USA-analytiker Mirco Reimer-Elster er enig i, at man godt kan indstille sig på en lind strøm af benådninger fra Trump fra nu frem mod 20. januar 2021:

- Normalt venter præsidenter, som er på vej ud af vagten, med at igangsætte det helt store benådnings-bonanza til allersidst. Det er Clinton og Obama glimrende eksempler på.

Med præsident Trump skal man snarere forvente, at han løbende vil smide store benådningsbomber frem mod januar, hvor han forlader Det Hvide Hus, mener Mirco Reimer-Elster:

- Det vil samtidig være en åbenlys fuckfinger til dem, der i årevis har anklaget Trump for at se stort på traditionerne og normerne omkring, hvordan amerikanske præsidenter agerer i embedet.

Trump har benådet nær ven - og en stofmisbruger

Trump har allerede benådet og undtaget en række personer for straf.

I juli i år blev Trumps tidligere rådgiver og nære ven Roger Stone undtaget for at afsone sin fængselsstraf. Det skete, få dage før at Stone skulle have påbegyndt sin afsoning på over tre år for sin rolle i Rusland-undersøgelsen.

Roger Stone blev i november 2019 kendt skyldig i alle syv anklagepunkter, herunder at have løjet over for Kongressen og obstruere den særlige anklager Robert Muellers undersøgelse af russisk indblanding i USA's præsidentvalg.

I 2018 benådede præsident Trump en kvindelig stofmisbruger, som sad fængslet på livstid.

Alice Marie Johnson nåede at sidde indespærret i 21 år, efter at hun blev anholdt og dømt for besiddelse af blandt andet kokain og hvidvaskning af penge.

Men hendes skæbne ændrede sig pludseligt, efter at realitystjernen Kim Kardashian West aflagde Det Hvide Hus et besøg. En uge efter blev Alice Marie Johnson benådet af Trump.

Obama satte rekord

Det er ikke nyt, at amerikanske præsidenter benåder eller forkorter straffe for indsatte, når deres tid i Det Hvide Hus er ved at rinde ud.

Det er den amerikanske forfatning, der giver den amerikanske præsident retten til at benåde og afkorte straffe.

Den tidligere præsident Barack Obama satte i sin tid rekord med sine sammenlagt 1385 strafnedsættelser. 212 af dem var rene benådninger.

Barack Obama valgte på en af sine sidste dage som præsident at benåde Chelsea Manning, som i 2009 lækkede fortrolige oplysninger om USA's krigsførelse i Afghanistan og Irak.

Vil og kan Trump benåde sig selv?

Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen, som siden har vidnet mod Trump i Rusland-undersøgelsen, sagde i et interview med MSNBC i september, at Trump planlægger at benåde sig selv.

Det vil kræve, at Trump formelt går af som præsident for at lade vicepræsident Mike Pence overtage. Dermed vil Mike Pence kunne benåde Trump for enhver føderal lovovertrædelse - kendt som ukendt - han måtte have begået i sin tid som USA's præsident.

Forbilledet for den manøvre er USA's tidligere præsident Richard Nixon, der i 1974 blev benådet af sin efterfølger, Gerald Ford.

Mirco Reimer-Elster vil ikke udelukke, at Trump kunne finde på at lave Ford-manøvren:

- Det er i hvert fald ikke urealistisk at forestille sig, at Trump vil benåde sig selv. Trump har tidligere tweetet om netop dette og har også forhørt sig hos sine juridiske rådgivere om muligheden. Min tommelfingerregel er, at man aldrig skal sige aldrig, når det kommer til Donald Trump.

Richard Nixon gik af efter Watergate-skandalen, men han blev aldrig retsforfulgt, fordi Gerald Ford gav sin efterfølger en "fuldstændig og betingelsesløs benådning for alle kriminelle handlinger, han måtte have begået mod USA i sin tid som præsident".

Fem historiske benådninger

 1. Andrew Johnson

  Johnson benådede Samuel Mudd, som var blevet idømt livsvarig fængselsstraf for at have assisteret John Wilkes Booth i drabet på Abraham Lincoln. Mudd blev dømt af en militærkommission og undgik dødsstraffen med nød og næppe, men blev benådet af Johnson i 1869 efter bare fire års fængsel. 

 2. Gerald Ford

  Ford benådede i 1974 sin forgænger Richard Nixon for alle ulovligheder, Nixon måtte have begået som præsident. Det blev aldrig efterprøvet i domstolene, hvorvidt Ford faktisk have beføjelser til at gøre dette. Men man kan roligt konstatere, at benådningen mildest talt delte vandene.

 3. George H. W. Bush

  Bush benådede i 1992 den tidligere amerikanske forsvarsminister Caspar Weinberger for sin rolle i Iran-Contra-skandalen. Da Bush selv havde været vicepræsident under Iran-Contra-skandalen, blev benådningen af kritikerne set som et forsøg på at forhindre, at Bushs egen rolle under skandalen blev gransket yderligere. 

 4. Bill Clinton

  Clinton benådede i 2001 sin bror Roger Clinton, som sad i fængsel for at have erklæret sig skyldig i narkohandel. En anden kontroversiel benådning var Marc Rich, som var flygtet fra USA og var eftersøgt for skattesvindel. Richs ekskone havde doneret store beløb til Bill Clintons præsidentbibliotek og Hillary Clintons valgkamp til Senatet. At Clinton fik benådet i alt 140 mennesker det sidste døgn, før han forlod Det Hvide Hus, vakte ydermere en del harme. 

 5. Barack Obama

  Obama benådede Chelsea Manning, som i 2010 var blevet idømt 35 års fængsel for at have lækket hemmelige dokumenter. Manning havde på dette tidspunkt siddet i fængsel i syv år. Obama brugte ligeledes sine beføjelser til at reducere mere end 300 fængselsstraffe - primært rettet mod unge, sorte mænd - i det sidste døgn i Det Hvide Hus.