Coronavirus

Covid-19 i Italien: Nu beder Sicilien om lægehjælp fra Cuba

Cubanske læger blev populære i Italien i foråret. Nu er de italienske sygehuse så pressede, at der igen er behov for hjælp udefra.

Sygehusvæsenet på Sicilien er nu så presset, at de lokale myndigheder har appelleret til Cuba om at sende læger og andet sundhedspersonale til øen.

- Den cubanske regering har hold af læger og sygeplejersker, der er parate til at rejse til andre lande for at arbejde der, og nu har vi bedt dem om hjælp, siger Renato Costa, der koordinerer covid-19 indsatsen på den Sicilien til den italienske avis La Repubblica.

Italien er hårdt ramt af coronasmittens anden bølge, og registrerer i øjeblikket daglige dødstal på højde med situationen i foråret. Onsdag lå dødstallet således på 722.

Mens smitten i foråret var centreret i Norditalien, så har smitten nu også nået andre regioner i Italien, og tirsdag registrerede Sicilien 48 covid-19-dødsfald, det højeste tal nogensinde, skriver avisen The Guardian.

27 læger døde på ti dage

Epidemien har sat sundhedssystemet i landet under et voldsomt pres. Ifølge den italienske lægeforening er 27.000 medarbejdere i sundhedssektoren blevet corona-smittet indenfor den seneste måned, mens 27 læger har mistet livet inden for seneste ti dage.

- Sundhedspersonalet er ved at nå grænsen for, hvad de kan klare. Nu er man begyndt at tale om, at man frygter en tredje bølge, og der mangler personale på intensivafdelingerne. Corona-patienter er jo meget personalekrævende, siger TV 2’s journalist i Italien Eva Ravnbøl.

Tænk, hvis Europa kunne klare det samme

Den italienske regionalpolitiker Marco Grimaldi om den cubanske lægehjælp

Sicilien har via den italienske ambassade bedt Cuba om at sende 60 læger og sygeplejersker med specialer, som der er akut brug for.

- Vi ved, at der er andre italienske regioner, der også har bedt Cuba om hjælp. Vi håber bare, at de kommer til os først, siger Renato Costa fra Sicilien.

I Norditalien i foråret

Da coronasmitten var på sit højeste i Norditalien i marts-april kom der også et hold cubanske læger og sygeplejersker til Italien - dengang til de hårdt pressede norditalienske regioner Lombardiet og Piedmont.

De 57 cubanske sundhedsarbejdere blev dengang mødt med stor taknemmelighed, og da de vendte hjem til Cuba i juni, blev de modtaget som helte i Havana.

Cubanske sundhedarbejdere passerer en fotostat af revolutionshelten Che Guevara i Havanas lufthavn på vej til en mission i udlandet ( under plastikposer på grund af et tropisk regnvejr)

Deres hjemkomst blev transmitteret direkte i cubansk fjernsyn, og den cubanske præsident Miguel Diaz-Canel tog imod dem i lufthavnen, skriver den engelsksprogede avis i Rom, "Wanted in Rome".

Læge-diplomati

Det var ganske usædvanligt, at der i foråret blev sendt cubanske læger og sygeplejersker til assistance i Europa. Ud over Italien var det kun lilleput-nationen Andorra på grænsen mellem Spanien og Frankrig, der fik cubansk hjælp dengang.

Til gengæld er det på ingen måde usædvanligt for Cuba at sende læger og sygeplejersker til hjælp i andre dele af verden.

Et cubansk lægehold ankommer til den lille caribiske ø Martinique i juni - et af de knap 40 lande verden over, der har fået cubansk lægehjælp under corona-epidemien

Det særlige cubanske “læge-diplomati” har eksisteret lige siden den cubanske revolution og betyder i dag, at op mod 28.000 cubanske sundhedsarbejdere er udstationeret i andre lande, hovedsageligt i de fattigste dele af verden.

I nogle tilfælde er der tale om gratis hjælp, der ydes som en humanitær gestus. Andre gange bliver den cubanske stat betalt for hjælpen.

Faktisk er indtægterne fra de udsendte sundhedsarbejdere landets vigtigste kilde til udenlandsk valuta, der årligt indbringer et beløb svarende til 40 milliarder danske kroner.

Pensionister, udlændinge og studerende

Den cubanske hjælp er dog ikke nok til at hjælpe det pressede italienske sundhedssystem. Landet har lempet en række regler, så alle lægeuddannede kan i landet kan blive aktiveret.

- Det gælder for eksempel pensionerede læger, der hentes tilbage i tjeneste, og læger fra andre lande, bosat i Italien, der nu får lov til at arbejde på italienske hospitaler, fortæller Eva Ravnbøl.

Det samme gælder medicinstuderende, som nu tilbydes kontaktansættelse som læger på Sicilien.

Dertil kommer, at myndighederne på Sicilien har planer om at følge anmodningen til Cuba op, og også bede om assistance fra Kina.

Bølgen af coronasmittede satte i marts/april hele sygehusvæsenet i Norditalien under voldsomt pres. Her behandler læger i en patient i Bergamo

I Italien taler man varmt om de cubanske læger, der trådte til i foråret. Marco Grimaldi, der leder regionen Piemonte, kalder det utroligt, at ”en lille ø” som Cuba er i stand til det.

- Tænk, hvis Europa kunne klare det samme. Tænk, hvor vidunderligt det ville være at se læger fra Østeuropa eller Nordeuropa i Italien eller Spanien, siger han til The Guardian.