Udland

Som de første i verden - Skotland giver gratis bind og tamponer til alle

Hver anden pige er blevet hjemme fra skole på grund af menstruation. Mange af dem, fordi de har haft problemer med at skaffe hygiejneprodukter.

Som det første land i verden vil Skotland nu tilbyde gratis hygiejneprodukter til alle kvinder. Det skriver den skotske udgave af dagbladet The Herald.

Det sker, efter at parlamentet tirsdag enstemmigt vedtog en lov, der gør bind og tamponer gratis for alle, der menstruerer, og forlanger, at produkterne er gratis tilgængelige på offentlige steder som skoler og universiteter.

- Jeg er meget stolt

Kvinden bag lovforslaget, Monica Lennon fra den skotske gren af partiet Labour, har arbejdet for en lov som denne, siden hun blev valgt ind i det skotske parlament Holyrood i 2016.

Lennon mener, at loven er en milepæl for normaliseringen af menstruation i Skotland og sender et signal om, at parlamentet tager ligestilling alvorligt.

- Jeg er meget stolt af, at Skotland viser vejen, når det kommer til period dignity (at kunne have menstruation med værdighed, red.), og vi er kommet langt på kort tid, sagde hun i parlamentet.

Det er op til de 32 skotske kommuner at afgøre, hvordan de lever op til lovens krav om, at "enhver, der har brug for dem" skal have "rimelig nem" adgang med "rimelig værdighed", skriver BBC.

Hver anden pige har misset skoledage

Den nye lov er resultatet af en fire år lang kampagne, hvor mange kommuner og private virksomheder selv har sat projekter i søen.

For eksempel har skoleelever i North Ayershire kunnet finde gratis tamponer og bind på toiletterne siden 2018, mens byen Aberdeen leverer gratis produkter til de fattigste familier og har givet penge til en lokal plan om adgang til hygiejneprodukter i alle offentlige bygninger.

Mange af projekterne blev sat i søen, efter at tal fra Plan International UK i 2017 viste, at hver fjerde skoleelev havde problemer med at skaffe bind eller tamponer, og at hver anden pige har misset skoledage af den årsag. Samme år annoncerede den skotske førsteminister, Nicola Sturgeon, for første gang, at hun agtede at gøre bind og tamponer gratis i Skotland.

Siden dengang har pubber, restauranter og fodboldklubber over hele Skotland af eget initiativ installeret automater på deres toiletter med gratis produkter, som efterhånden er blevet så almindelige som sæbe og toiletpapir på dametoiletter i Skotland.

Menstruationsfattigdom er et stort problem

Period poverty - det britiske begreb for fattige familiers og kvinders kamp for at betale for bind og tamponer i hverdagen - er et velkendt problem i Storbritannien og er blevet debatteret løbende de seneste år.

Hver femte kvinde har i løbet af livet oplevet problemer med at have penge nok til bind og tamponer.

Og under coronapandemien er problemet kun blevet større, skrev The Guardian for et par uger siden.

En af de NGO'er, der leverer varer til Storbritanniens over 2000 fødevarebanker, hvor fattige briter kan hente mad og andre fornødenheder, siger, at de har leveret seks gange så mange bind og tamponer, som de plejer, siden pandemiens start.