Coronavirus

Mens coronaen slår nye rekorder i USA, rejser millioner hjem på ferie

I dagene op til Thanksgiving har coronaen slået nye rekorder i USA, og det ventes rejseaktiviteten kun at bidrage til.

Onsdag er en af årets absolut største rejsedage i USA. Torsdag fejrer amerikanerne nemlig Thanksgiving – en af de mest populære højtider, hvor der er tradition for at rejse hjem til familien, uanset hvor langt væk man bor.

Siden søndag har millioner af amerikanere rejst, og rejseaktiviteten er den højeste siden pandemiens udbrud i marts. Endnu mere pakkede ventes lufthavnene at blive, når amerikanerne skal hjem igen, da hjemrejsen typisk ikke er spredt ud over lige så mange dage.

De mange amerikanere tager turen trods strenge advarsler fra myndighederne. Og på et bagtæppe af historisk høje coronatal.

Tal på himmelflugt

USA har længe haft status som det mest coronaplagede land. Derfor kan det måske være svært at blive ved med at forholde sig til nye rekorder fra landet. Men de tal, der bliver registreret lige nu, bør alligevel få særlig opmærksomhed.

I de første 23 dage af november blev der konstateret 3,3 millioner coronasmittede i USA. Fortsætter det i samme tempo måneden ud, vil godt 4,5 millioner mennesker blive registreret smittet i november. Det er mere end dobbelt så meget som i juli og oktober, hvor smittetallet i begge måneder lå på omkring 1,9 millioner – den hidtidige rekord.

Og tallene kan ikke blot forklares med flere tests. Også dødstallene er nemlig lige nu højere, end de har været siden maj. Alene i går tirsdag døde 2146 amerikanere af covid-19. Samtidig forventes dødstallene at stige endnu mere i den kommende tid som en refleksion af de historisk høje smittetal.

Faktisk står det så grelt til, at myndighederne har været nødt til at skrue ned for ambitionsniveauet i forhold til smitteopsporing. Man kan ikke længere følge med de enorme antal af smittede, og derfor har man nu opgivet af følge op på alle patienter. I stedet skal delstaterne fokusere på de senest smittede patienter og de patienter, der vurderes til at have størst risiko for at smitte andre.

- Vi har beklageligvis været nødt til at træffe en svær beslutning. Virussen spreder sig hurtigere, end vi kan nå at træne og igangsætte nye medarbejdere til at lave det opsøgende arbejde, siger Dr. Nirav Shah, der leder indsatsen mod coronavirus i delstaten Maine.

Her har man netop besluttet kun at kontakte positive patienter en enkelt gang, da det ikke længere er muligt at følge op flere gange i løbet af smitteperioden. Lignende beslutninger træffes i delstater landet over, skriver New York Times.

Amerikanerne er bekymrede – men rejser alligevel

Det er altså i et USA med rekordhøje smittetal, kraftigt stigende dødstal og overvældede myndigheder, at millioner i disse dage tager i lufthavnen for at rejse hjem for at besøge familien til Thanksgiving.

Eksperter og myndigheder påpeger to risici ved dette – dels alle de fremmede, man møder under transporten og dels familiemedlemmerne, der kan være i risikogruppen.

- Tragedien, der sagtens kan ske, er, at en af dine kære kommer til familiemiddagen og bliver smittet, bliver frygteligt syg, bliver indlagt på hospitalet, eller endda dør, sagde Henry Walke fra den amerikanske sundhedsmyndighed CDC på et pressemøde i sidste uge.

Triple A, der er et amerikansk vejhjælpsfirma, anslog for et par uger siden, at omkring 50 millioner amerikanere vil rejse i forbindelse med Thanksgiving – et fald på beskedne fem millioner fra sidste år. Langt størstedelen af dem ventes at køre selv, men det eliminerer naturligvis ikke risikoen ved selve familiesammenkomsten.

USA Today har talt med nogle af de amerikanere, der trodser risici. Det gælder blandt andre Laurie Pearcy, der rejser fra Minneapolis til New Orleans.

- Jeg har jo ikke lyst til at gøre nogen syge, men jeg vil heller ikke gå glip af denne store begivenhed, siger hun.

Stephen Browning flyver fra Tucson i Arizona til Seattle. Så længe han bærer mundbind hele turen, mener han, at det godt kan forsvares.

- Det er min første flyvning siden december, og ja, jeg har da bekymringer. Men jeg synes, de fleste selskaber handler ansvarligt og håndhæver maskepåbud på alle flyvninger, siger han.

Biden: - Jeg ved, det er svært

En af de amerikanere, der har sløjfet de normale Thanksgiving-traditioner og bliver hjemme, er den tiltrædende præsident, Joe Biden.

Onsdag aften dansk tid holdt han en tale til nationen, hvor han på det kraftigste opfordrede folk til ikke at rejse.

- I vores familie har vi haft en tradition for at rejse til Thanksgiving. Vi har altid samlet en stor familie. Men i år, netop fordi vi holder så meget af hinanden, så holder vi det separat.

Det var nok de færreste, der havde regnet med, at coronavirussen ville gå ud over Thanksgiving, da de første restriktioner ramte USA i marts. Den følelse forsøgte Biden at addressere i sin tale.

- Jeg ved, amerikanerne er blevet trætte af denne kamp. Jeg ved, der er svært. Men det er meget vigtigt, sagde han.