12.700 mutationer af coronavirus, men virus spredes ikke hurtigere, viser nyt studie

De foreløbige resultater i det nye studie tyder ikke på, at mutationerne udgør en trussel for vaccinernes effekt på mennesker.

Coronavirussen muterer i takt med, at den spreder sig rundt omkring i verden. Den gode nyhed er, at ingen af disse mutationer får virussen til at spredes hurtigere.

Det viser et stort internationalt studie med flere end 40.000 testpersoner i 99 forskellige lande. Studiet afslørede ikke færre end 12.700 forskellige mutationer af SARS-CoV-2.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

- Heldigvis viser vores studie, at ingen af disse mutationer får covid-19 til at spredes hurtigere. Men vi er nødt til at være opmærksomme og fortsætte med at overvåge nye mutationer, især når vaccinerne rulles ud, siger Lucy van Dorp, professor ved University College London’s Genetics Institute.

Udgør ikke en trussel for vacciner

Det er ikke nyt, at virus muterer og nogle – for eksempel influenzavirus – muterer oftere end andre.

De fleste mutationer er neutrale, men nogle mutationer kan gøre vacciner mod dem mindre effektive. Når virus ændres, skal vacciner som regel tilpasses for at sikre en effekt.

De første vacciner mod covid-19 er lige på trapperne, og flere lande forventer, at man kan begynde at vaccinere borgerne allerede i løbet af december måned.

De foreløbige resultater i det nye studie tyder ikke på, at de mange mutationer udgør en trussel for vaccinernes effekt på mennesker.

Francois Bellaoux, professor ved University College London, advarer dog mod, at de forestående vacciner kan provokere coronavirus til at mutere yderligere for at snyde det menneskelige immunsystem.

- Virus vil muligvis over tid udvikle mutationer, der kan undslippe vaccinen, men vi er overbeviste om, at vi vil være i stand til at opdage dem hurtigt, så vi kan ændre vaccinerne, hvis det bliver nødvendigt, siger Francois Bellaoux til Reuters.

Muteret virus i dansk mink

I starten af november oplyste regeringen og Statens Serum Institut, at der var fundet en muteret udgave af den kendte coronavirus, SARS-CoV-2, der kunne gøre en mulig vaccine enten ubrugelig eller mindre effektiv.

Den såkaldte cluster 5-mutation var fundet på fem minkfarme i Nordjylland og hos 12 personer. Alle mink i Danmark blev beordret aflivet for at stoppe smitten. Virussen var desuden muteret i fire andre varianter hos mink, oplyste Statens Serum Institut.

De fem forskellige varianter blev kaldt cluster 1-5, hvoraf cluster 5 var særligt bekymrende, fordi den i laboratorieforsøg viste sig mindre følsom over for antistoffer, som er dem, der skal bruges i en vaccine.

Statens Serum Institut vurderede i sidste uge, at cluster 5-virussen nu med stor sandsynlighed er uddød.