Mink-sagen

Rusland tester coronavaccine til mink

De russiske myndigheder har tidligere meldt ud, at vaccinen også kan beskytte huskatte mod at blive smittet.

Rusland er gået i gang med at teste en ny coronavaccine for mink, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Oplysningen stammer fra den fungerende leder af landets statslige pelsfirma, Ivan Nesterov.

Planen er at vaccinere hele den russiske bestand af mink, når testperioden er gennemført, fortæller han til det russiske militærs tv-station Zvezda TV.

Han understreger, at der ikke er fundet et eneste tilfælde af coronasmitte på de omkring 100 russiske minkfarme, og at landet endnu ikke har set bevis for, at minkene udgør en fare for mennesker.

- Rusland har indtil videre ikke sikre videnskabelige beviser for, at smitten kan sprede sig fra mink til mennesker, siger Ivan Nesterov.

Men man har valgt at vaccinere minkene som en forebyggende foranstaltning, forklarer han.

Første smitte i Polen

De russiske vaccinetest begynder, samtidig med at Polen, der er verdens næststørste producent af minkskind efter Danmark, tirsdag fandt sit første tilfælde af coronasmitte i en minkbesætning.

- Konklusionen er klar. Der er helt sikkert coronasmitte blandt de polske mink, siger Maciej Grzybek fra universitetet i Gdansk, der har stået for smitteopsporingen, siden problemet blev kendt i Danmark.

Også andre europæiske lande som Sverige og Holland har konstateret smitte i deres minkbesætninger.

Mink og katte

Allerede i august meldte de russiske veterinærmyndigheder, Rosselkhoznadzor, ud, at man arbejdede på at udvikle en vaccine til små rovdyr som katte og mink.

Det skete, efter landet havde konstateret enkelte smittetilfælde blandt husdyr-katte i Moskva og Tyumen i det centrale Rusland.

Og på et tidspunkt, hvor andre europæiske lande begyndte at melde om, at mennesker var blevet smittet af mink.

- Vi arbejder på at skabe en vaccine for dyr. Vaccinen er især vigtig for mink, fordi de spreder smitten så hurtigt, sagde lederen af Rosselkhoznadzor, Sergey Dankvert, dengang.

De russiske minkavlere har ingen planer om masseaflivning af deres dyr, ligesom det er sket i Danmark, skriver avisen Moscow Times.

I stedet satser man altså på at vaccinere minkene.

Det er endnu for tidligt at sige noget om, hvornår man kan være klar til at begynde på det, fortæller Ivan Nesterov fra det statslige pelsfirma.