Udland

Biden får formel godkendelse til at begynde overgangsproces

Trump er indforstået med overdragelsen af magten, men holder fast i at fortsætte kampen.

Nu kan Joe Biden formelt begynde processen med at overtage Det Hvide Hus i USA og få sin administration på plads, efter at han vandt præsidentvalget 3. november.

Det ligger fast, efter at det føderale organ General Services Administration (GSA) mandag i et brev anerkender demokraten Joe Biden som valgets vinder.

I samme ombæring åbner GSA for, at Joe Biden får økonomiske midler fra det offentlige til at få sine egne folk indsat i regeringskontorerne.

- Det her er det tætteste, vi kommer på, at den siddende præsidents eget system erkender, at det her er ovre, spillet er ude. Trump har tabt, og Biden har vundet, siger Jesper Steinmetz, TV 2s korrespondent i Washington D.C.

Biden får frigjort økonomiske midler

USA's siddende præsident, republikaneren Donald Trump, har ikke erkendt nederlaget og forsøger fortsat at omstøde flere af de valgresultater i delstater, han tabte til den tiltrædende præsident, Joe Biden.

Trumps manglende accept af valgnederlaget er en del af grunden til, at GSA først nu frigiver de økonomiske midler, der skal være med til, at Joe Biden kan overtage pladsen på det Ovale Kontor i Det Hvide Hus.

Det arbejde kan nu begynde, efter at lederen af GSA, Emily Murphy, i brevet skriver, at Biden ser ud til at have vundet.

Biden og hans overgangshold kan nu begynde at koordinere overtagelsen af magten med den siddende regering og myndighederne.

Brevet fra GSA blev sendt kort efter, at delstaten Michigan bekræftede, at Joe Biden havde fået flertallet af stemmer i staten.

- Det, at lederen af GSA siger, at Biden kan få fat i de ressourcer, de har brug for, og at Biden kan få de efterretningsoplysninger, han har brug for, er meget vigtigt. Nu kan man begynde den her fredelige overdragelse af magten, som man altid plejer at kunne i det her land, lyder det fra Jesper Steinmetz.

Trump tror stadig på sejren

Det var endnu et tab for Trump og hans forsøg på at få omstødt udfaldet af valget. Han er dog indforstået med GSA's henvendelse til Biden.

Natten til tirsdag anbefaler han nemlig i et tweet GSA's leder, Emily Murphy, og hendes hold at gøre, hvad de synes er bedst i forbindelse med "indledende protokoller".

- Jeg vil gerne takke Emily Murphy fra GSA for hendes trofaste engagement og loyalitet over for vores land. Hun er blevet chikaneret, truet og misbrugt - og jeg ønsker ikke at se dette ske for hende, hendes familie eller ansatte hos GSA, skriver Trump uden at uddybe, hvilke trusler han henviser til.

- Vores sag fortsætter på det stærkeste. Vi vil fortsætte den gode kamp, og jeg tror på, at vi vil sejre. Ikke desto mindre - i vores lands interesse - anbefaler jeg, at Emily (Murphy) og hendes hold gør, hvad der skal gøres, med hensyn til indledende protokoller, og jeg har bedt mit hold om at gøre det samme.

Topfolk advarer mod Trump

Senere på natten amerikansk tid skriver Trump på Twitter om hans kamp for at afsløre det "mest korrupte valg i historien".

- Hvad har det, at GSA giver lov til at arbejde foreløbigt med demokraterne, at gøre med at fortsætte vores forskellige sager om det mest korrupte valg i amerikansk politisk historie?

- Vi bevæger os i fuld fart fremad. Vil aldrig bukke under for falske valgsedler eller "Dominion".

Dominion Voting Systems er et selskab, der står bag noget af den software, som bruges til at tælle stemmer under det amerikanske valg. Trump har flere gange langet efter virksomheden, som han blandt andet har beskyldt for at ændre stemmer på ham til i stedet at være stemmer på Joe Biden.

Talspersonen for Dominion Voting Systems har i øvrigt kaldt det fysisk umuligt at ændre stemmer fra en kandidat til en anden over for The Hill.

Over 100 republikanske eksperter i national sikkerhed har i et åbent brev for nylig advaret om, at Trumps ageren er farlig for den demokratiske proces og for den nationale sikkerhed.

- Derfor opfordrer vi republikanske ledere – særligt dem i Kongressen – til offentligt at forlange, at præsident Trump indstiller sit antidemokratiske angreb på præsidentvalgets integritet, skrev de i brevet, der er blevet bragt i Washington Post.

Eksperterne bag brevet har arbejdet med national sikkerhed under forskellige republikanske præsidenter eller været republikanske medlemmer af Kongressen.

Joe Biden indsættes som USA's 46. præsident 20. januar.