USA VALG

Trumps ageren er farlig, advarer over 100 republikanske eksperter i national sikkerhed

I et åbent brev bliver republikanske kongresmedlemmer opfordret til at lægge pres på præsidenten.

Donald Trump udgør en alvorlig trussel mod den demokratiske proces i USA og landets nationale sikkerhed, så længe han nægter at erkende sit valgnederlag og bidrage til en ordentlig magtoverdragelse.

Det mener over hundrede tidligere topfolk, der har arbejdet med national sikkerhed under forskellige republikanske præsidenter eller været republikanske medlemmer af Kongressen.

- Derfor opfordrer vi republikanske ledere – særligt dem i Kongressen – til offentligt at forlange, at præsident Trump indstiller sit antidemokratiske angreb på præsidentvalgets integritet, skriver de i et åbent brev, som bliver bragt af Washington Post.

Blandt underskriverne er Tom Ridge, der er tidligere guvernør i Pennsylvania og minister for indenlandsk sikkerhed under George W. Bush fra 2003 til 2005.

Før præsidentvalget gav han sin støtte til Joe Biden og skrev i en kronik i Philadelphia Inquirer, at han for første gang ville stemme på en demokratisk præsidentkandidat med begrundelsen, at ”det er tid til at sætte landet over partiet”.

Andre underskrivere tæller tidligere CIA-direktør Michael Hayden og den tidligere republikanske senator Chuck Hagel, der var forsvarsminister under Barack Obama.

- Dårligere rustet til at forsvare USA’s sikkerhed

Alle tre var også blandt underskriverne, da næsten 500 eksperter i national sikkerhed før valget opfordrede til at stemme på Joe Biden.

Nu opfordrer de deres republikanske partifæller til at lægge pres på Donald Trump for at sikre, at overdragelsen af magten kan komme i gang.

Joe Biden vandt præsidentvalget 3. november med 306 valgmænd mod Donald Trumps 232.

Alligevel nægter Donald Trump at erkende sit valgnederlag og har indtil videre nægtet at samarbejde med Joe Biden om overdragelsen af magten.

I stedet fastholder han uden beviser, at valget blev påvirket af omfattende svindel, og fortsætter med at kæmpe imod valgresultaterne ved domstole i flere svingstater.

Tiden er nu inde til hurtigt at få løst alle udestående spørgsmål og komme videre

Rob Portman, senator, Det Republikanske Parti

Det betyder ifølge underskriverne af brevet, at Joe Bidens administration ”vil være dårligere rustet til at forsvare USA’s sikkerhed”.

- Ved at opmuntre til præsident Trumps forsinkelsestaktik eller at forholde sig tavse bringer republikanske ledere det amerikanske demokrati og nationale sikkerhed i fare, står der.

Flere partifæller går imod Trump

Indtil videre har de færreste republikanske medlemmer af Kongressen villet modsige præsidenten og anerkende Joe Biden som vinder af valget.

De seneste dage flere topfolk i Det Republikanske Parti dog opfordret præsidenten til at acceptere valgnederlaget.

En af dem er senator Rob Portman, der ellers sjældent går imod partiets ledere. I et debatindlæg i avisen Cincinnati Enquirer slår han fast, at der ikke findes beviser for omfattende valgsvindel, og opfordrer til at begynde overdragelsen af magten.

- Tiden er nu inde til hurtigt at få løst alle udestående spørgsmål og komme videre, skriver han.

Han kalder ikke Joe Biden "president elect", som er den titel, amerikanerne giver den tiltrædende præsident, fra han har vundet valget, til han overtager præsidentembedet. Men han kalder det dog et ”sandsynligt scenarie”, at Joe Biden bliver USA’s næste præsident.

- En skændsel for nationen

En af Donald Trumps tidligere loyale støtter, forhenværende guvernør i New Jersey Chris Christie er mere direkte.

I et interview med ABC News kalder han den seneste tids bizarre pressemøder med Donald Trumps advokater for ”en skændsel for nationen”.

Samtidig siger han, at det er tid til, at Donald Trump stopper sit forsøg på at udfordre valgresultatet.

- Jeg har været tilhænger af præsidenten og har stemt på ham to gange. Men der er konsekvenser ved et valg, og vi kan ikke blive ved med at lade som om, at der er sket noget, som ikke er sket, siger han.

Der er også en lille gruppe republikanske senatorer, deriblandt Lisa Murkowski og Mitt Romney, som officielt har anerkendt Joe Bidens valgsejr.

Donald Trump er USA’s præsident indtil 20. januar 2021, og så er det slut. Midt på dagen overdrages magten til Joe Biden.