Coronavirus

Smitten eksploderer: Nu kommer Fauci med advarsel op til thanksgiving

Op mod 50 millioner amerikanere forventes trods myndighedernes advarsler at rejse udenbys for at fejre højtiden thanksgiving.

Amerikanerne opfordres nu til at droppe deres rejseplaner og blive hjemme til thanksgiving, der i år fejres torsdag den 26. november.

Søndag sagde USA’s ledende virusekspert, Anthony Fauci, at de voldsomt stigende smittetal i USA betyder, at ”landet befinder sig i en meget svær situation på alle niveauer”.

Det skriver Washington Post.

Opfordringen kommer, efter en lang række delstater kan melde om en voldsom stigning i antallet af smittede med covid-19.

Thanksgiving

For amerikanerne er thanksgiving, der falder den fjerde torsdag i november, en national helligdag, hvor taknemmelighed, storsind og fællesskab fejres.

Det er en festdag for hele familien - og faktisk en tradition som for mange amerikanere er vigtigere end julen.

Thanksgiving er oprindeligt en høstfest. Dagen blev i 1863 udnævnt til national helligdag af præsident Lincoln.

Advarer især mod lufthavne

Fauci advarer især mod overfyldte lufthavne og opfordrer amerikanerne til at blive hjemme:

- Du befinder dig i en overfyldt lufthavn, du står i kø, og ikke alle bærer mundbind. Dermed udsætter du sig selv for smitte, og det udgør en risiko for os alle.

Anthony Fauci, der har været leder af USA’s øverste organ for bekæmpelse af allergi og smitsomme sygdomme i 36 år, advarer imod, at amerikanerne samles ved ”umiddelbart uskyldige indendørs sammenkomster”.

Hans advarsel kommer i kølvandet på, at den amerikanske sundhedsmyndighed CDC i sidste uge direkte anbefalede, at amerikanerne dropper at rejse under thanksgiving-ferien.

CDC understreger, at det en "stærk anbefaling", at folk bliver hjemme, men ikke et krav.

Op mod 50 millioner forventes at rejse

Onsdagen, dagen inden thanksgiving, plejer at være årets største rejsedag i USA. Millioner af amerikanere gør det til en forlænget weekend, hvor de besøger deres familie.

- Vi er foruroliget over den eksponentielle stigning i sygdomstilfælde, hospitalsindlæggelser og dødsfald, siger en repræsentant for CDC.

Op mod 50 millioner amerikanere forventes trods myndighedernes advarsler at rejse udenbys for at fejre thanksgiving. Derfor frygter eksperterne en ny bølge af smitte, der vil vise sig nogle uger senere og dermed også true juleferien.

Marylands republikanske guvernør, Larry Hogan, siger ifølge The Guardian, at han er bekymret for det store antal amerikanere, der planlægger at trodse rådene fra CDC og rejse til thanksgiving for at samles under ”usikre forhold”.

- Familiesammenkomster er den allerfarligste begivenhed med hensyn til smitte, advarer Hogan og opfordrer folk til at huske reglerne om mundbind og social afstand.

En kvart million døde

CDC råder i anledning af thanksgiving borgere til ikke at være i selskab med personer, som ikke har boet i den samme husstand i mindst to uger.

For de, der alligevel gør det, anbefaler CDC, at de medbringer deres egen mad og deres eget bestik. Og så bør de helst fejre thanksgiving udendørs.

Hvis det sker inden døre, så bør det ske for åbne vinduer, gerne med en ventilator sat i det åbne vindue, så der kan blæses frisk luft ind i rum, hvor folk sidder, hedder det.

USA har passeret en kvart million døde med coronavirus, og havde fredag flere end 200.000 nye smittetilfælde.

Selv USA’s afgående præsident, Donald Trump, lader nu til at have indset alvorligheden af coronapandemien. En pandemi, han tidligere har ment, ville forsvinde af sig selv.

Lørdag skrev han på Twitter, at det ikke kun er i USA, at coronapandemien er ude af kontrol.