Boris Johnson klar til EU-aftale - men der er stadig alvorlige knaster

Briterne gør klar til fremstød for at give forhandlerne chance for at lande frihandelsaftale.

Den britiske premierminister lægger op til seriøse indrømmelser for at få en Brexit-aftale med EU i løbet af den kommende uge. Det skrev det konservative britiske partiblad, Daily Telegraph søndag.

Boris Johnson forbereder et væsentligt udspil i Brexit forhandlingerne, nu hvor forhandlerne tager fat på deres ”sidste skub fremad” for at nå deadline om otte dage, hedder det i bladet.

Signalerne fra London har en helt ny tone. Hidtil har hver eneste udtalelse fra premierministeren og fra hans ministre budt på en forsikring om, at et sammenbrud uden en aftale vil være bedre for Storbritannien end en ”dårlig aftale”. Denne besværgelse nævnes ikke længere.

I stedet bebuder Boris Johnson, at han regner med at få en ny samtale med EU-kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, i et forsøg på at få fjernet de sidste forhindringer.

Inden for rækkevidde

- Begge parter regner nu med, at en aftale er inden for rækkevidde, skriver den politiske redaktør Gordon Rayner i Daily Telegraph. Denne vurdering styrkes af, at netop Daily Telegraph i mange år havde Boris Johnson som bladets Bruxelles-korrespondent og senere som førende kommentator.

Samtidig bød søndagens politiske interviews på et lige så energisk skub i retning af en aftale fra landets finansminister, Rishi Sunak, som længe har frygtet et hårdt Brexit.

- Vi gør fremskridt i forhandlingerne, og jeg håber, at vi får en aftale, sagde Sunak i BBC’s prestigiøse Andrew Marr Show.

Milliarder på spil

Samtidig viste nye økonomiske analyser, at regeringen har god grund til at få en aftale med EU på plads. Umiddelbart har finansministeren sat to milliarder pund (cirka 17 milliarder kroner) til de umiddelbare omkostninger i 2021 ved at stå uden for EU. Halvdelen skal gå til at få toldvæsnet til at fungere under de nye omstændigheder.

https://www.bbc.co.uk/programmes/p08z7ggn

Samtidig fastslog det anerkendte institut for økonomisk forskning, Institute for Fiscal Studies, i weekenden, at udsigterne i dag er langt ringere, end de har været tidligere. Direktøren Paul Johnson skrev, at den bedste aftale lige nu svarer til det ringeste, man kunne forestille sig for tre eller fire år siden. Så det har været dyrt for briterne at trække forhandlingerne i langdrag.

Hård Brexit halverer vækst

Denne vurdering underbygges af det globale analyseinstitut KPMG, som til bladet The Guardian siger, at et Brexit uden en aftale vil mere end halvere den økonomiske vækst i Storbritannien i 2021. Væksten ville blive 4,4 procent i stedet for de 10,1 procent, som man regner med, hvis man får en god aftale med EU.

Væksten er altafgørende for at få landet på benene igen en coronapandemien, som i år ventes at koste omkring 10 procent af bruttonationalproduktet. Selv ved en ”halvdårlig” aftale venter KPMG, at væksten kan nå godt 7 procent i det kommende år. Så Boris Johnson har en stærk interesse i at få resultater på bordet, så han kan sikre en aftale, inden den britiske overgangsperiode udløber til nytår.

Bilfabrikker på spil

De stærkeste ønsker om en frihandelsaftale med EU kommer fra industrien. Især i det industrielle Midlands er kravene stærke. I regionen, som både producerer biler som Jaguar og Land Rover, el-taxier og dele til fly, frygter den lokale konservative borgmester Andy Street, at en EU-told vil øge prisen på en typisk bil med 20-25.000 kr., når den eksporteres til EU. Så det frygtes, at japanske bilmærker som Nissan og Toyota simpelthen vil lukke deres fabrikker i Storbritannien.

På EU-siden er signalerne positive. I øjeblikket er forhandlingerne gået i stå, fordi EU’s chefforhandler Michel Barnier er i coronakarantæne. Men de ventes genoptaget på torsdag i London.

EU-kommissionens forkvinde, Ursula von der Leyen, bekræftede fredag, at ”vi har i de seneste dage set mere fremskridt og mere bevægelse vigtige dokumenter”. De fremskridt, der tales om, gælder både fiskeriet og konkurrenceforholdet mellem EU og Storbritannien.

Irske problemer

Men der er stadig alvorlige knaster. EU vil ikke finde sig i en ny britisk lov, som Boris Johnson forsøger at få vedtaget, og som vil bryde med sidste års traktat mellem EU og Storbritannien om briternes farvel. Traktaten fastslår, at Nordirland skal følge EU’s toldregler, så der kommer en toldgrænse mellem Nordirland og Storbritannien. Det er afgørende for at undgå grænsekontrol på den irske ø og dermed sikre fredsaftalen fra 1998 på øen.

Så der er meget, der hurtigt kan gå galt. Både i Storbritannien og i EU skal en aftale på plads senest om en uge, hvis man skal nå at ratificere i de 27 EU-lande og i det britiske parlament inden nytår. Så alle frygter nye coronaforsinkelser, og sure miner hos forhandlerne er heller ikke velkomne i denne sidste uge, hvor Brexit skulle falde på plads.