Coronavirus

Sverige er hårdt ramt af coronasmitte - men opgiver ikke sin særlige strategi

I aften vil den svenske statsminister igen minde svenskerne om, at de skal tage corona-forholdsreglerne alvorligt. Ellers er frivillighed ikke nok.

For tredje gang på bare en uge taler den svenske statsminister, Stefan Löfven, i aften til nationen for at indskærpe, hvor slemt det står til med corona-smitten i Sverige.

Sverige er ligesom resten af Europa ramt af en hård anden bølge af coronasmitte.

Fredag blev der registreret en ny smitterekord med 7240 smittede på 24 timer, så man samlet nu har haft over 208.000 smittede.

Samtidigt blev der registreret 66 nye coronadødsfald, så det samlede tal nu er på 6.406.

- Både smittetal, indlæggelser og dødstal stiger kraftigt. Et af problemerne er, at det går hurtigere, end man havde forventet. Myndighederne har forberedt sig på, at det kan komme til at gå skidt hen over vinteren, men ikke at det ville komme så hurtigt og voldsomt, fortæller TV 2s journalist i Sverige Jesper Zølck.

Han citerer en svensk overlæge, der står midt i bølgen af nye smittede, for, at ”vi havde forventet, at vi stod over for en bakke, men vi kommer til at se Sveriges højeste bjerg, Kebnekaise”.

Restriktioner

De svenske myndigheder har reageret med nye restriktioner. Det er blevet forbudt at samles mere end otte personer ved offentlige arrangementer, ligesom det er blevet forbudt at købe alkohol efter klokken 22.

Statsministeren har også advaret om, at der kommer flere begrænsninger, hvis ikke den svenske befolkning selv kan finde ud af at isolere sig og holde sig fra butikker og idrætsanlæg.

Sverige har ellers hele tiden holdt fast i sin helt egen strategi om at undgå restriktioner, men i stedet satse på, at borgerne frivilligt kunne finde ud af beskytte sig.

Det er den strategi, der har gjort den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell til et kendt og omstridt navn i hele Europa.

Men nu slår den svenske statsminister fast, at frivillighedens vej ikke længere er nok.

- Vi kom langt med råd og anbefalinger i foråret, men nu overholdes de ikke længere i samme grad. Nu er vi nødt til at indføre flere forbud og restriktioner for at knække kurven, sagde Stefan Löfven på et pressemøde mandag.

Den svenske strategi

Selvom statsministeren nu taler dunder til svenskerne og indfører nye restriktioner, så skal det ikke tages som et udtryk for, at regeringen tager afstand fra den strategi, som Anders Tegnell og hans embedsmands-kolleger har stået for siden starten af pandemien, vurderer Jesper Zølck.

- Anders Tegnell har hele tiden sagt, at den svenske strategi bygger på, at svenskerne gør en frivillig indsats. Men det regeringen kan se nu er, at der er opstået en corona-træthed i befolkningen. Der er ikke nok, der følger anvisningerne. Det er derfor regeringen nu strammer restriktionerne, forklarer han.

Dårlige resultater

Omverdenen har ellers set med skepsis på den svenske frivillighedsstrategi. En ny rapport fra den økonomiske samarbejdsorganisation OECD udnævner Sverige til at være det land i EU, der på en række punkter har været dårligst til at begrænse smittespredningen.

Sverige har for eksempel været længe om at få smittetrykket ned under 1,0. (Smittetrykket er et tal for, hvor mange en smittet person giver smitten videre til. Hvis tallet er over 1,0, så vokser smitten. Er det under, så falder den samlede smitte i befolkningen).

I Sverige tog det 58 dage at få bragt smittetrykket under 1,0, hvilket var længere end noget andet EU-land. Hurtigst var Malta med blot 11 dage, men Danmark gjorde det på 38 dage. EU-gennemsnittet lå på 34 dage, skriver OECD.

Samtidigt har Sverige også været det land i EU, der i foråret var dårligst til at få indbyggerne til at blive hjemme, skriver den svenske avis Expressen.

Mens Spanien for eksempel begrænsede borgerne bevægelsesaktivitet med 22 procent, så gjorde Sverige det kun med syv procent.

Statsepidemiolog Anders Tegnell afviser imidlertid, at man kan tage OECD’s tal som udtryk for, at Sverige har gjort noget forkert.

- Tallene fra de forskellige lande kan ikke sammenlignes, siger han til Expressen.

Mangler klare svar

I det hele taget er svenskerne ikke overbeviste om, at de nye, dårlige smittetal kan tages til udtryk for, at der er noget galt med den svenske strategi. Hvis befolkningen mente det, så ville der være et helt anderledes pres på politikerne for at ændre kurs, vurderer Jesper Zølck.

- Problemet er, at der ikke er noget klart svar på, hvorfor Sverige står i denne situation. Svenskerne ser ud i resten af Europa og ser, at der er lande, der har haft helt andre strategier, som også er hårdt ramt. Som også ser ud til at skulle lukke ned, siger han.