Udland

Pompeo vil have sat skub i fredsforhandlinger i Afghanistan

Der var ingen meldinger om gennembrud i fredsforhandlinger i Afghanistan trods amerikansk pres.

USA's udenrigsminister, Mike Pompeo, vil have Taliban og Afghanistans regering til at sætte farten op i deres fredsforhandlinger.

Sådan lyder det i en udtalelse lørdag fra USA's udenrigsministerium efter et møde mellem Pompeo og parterne i Doha i Qatar.

Pompeo vil have "markant mindre vold og opfordrer til at få fremskyndet diskussioner", der kan skabe en "politisk vej frem mod en permanent og omfattende våbenhvile".

Kort efter raketangreb

Udenrigsministeren mødtes separat med den afghanske regering og Taliban i et luksushotel i Qatars hovedstad.

Hans møde med Taliban varede over en time.

Det fandt sted efter et raketangreb tidligere på dagen i Afghanistans hovedstad, Kabul, som dræbte mindst otte. Taliban har afvist at stå bag, mens Islamisk Stat har taget skylden.

- Jeg er meget interesseret i at høre jeres tanker om, hvordan vi kan øge sandsynligheden for et godt resultat, sagde Pompeo under mødet med Afghanistans regering og påpegede, at begge parter har interesse i fred.

Intet gennembrud

Men før Pompeos afrejse var der ikke nogen meldinger om et gennembrud i forhandlingerne.

Abdullah Abdullah, leder af det øverste afghanske råd for national forsoning, mener dog, at regeringen og Taliban er "meget tæt" på at bryde ud af det dødvande, som har præget forhandlingerne.

Pompeo mødtes også med Qatars emir, Tamim bin Hamad Al-Thani, og landets udenrigsminister.

Han fløj herefter videre til Abu Dhabi på en rundtur, der i alt omfatter syv lande i Europa og Mellemøsten.

Efter flere års gradvis tilbagetrækning blev 2000 amerikanske soldater tidligere denne uge beordret hjem fra Afghanistan, inden præsident Donald Trump går af 20. januar. Samtidig trækkes 500 soldater ud af Irak.

Dermed når USA's militære tilstedeværelse i de to lande et minimum, siden der for omkring ti år siden var over 200.000 amerikanere udstationeret.