Coronavirus

Løfven: - Det, vi gør nu, får betydning for, hvem der fortsat er hos os til jul

Den svenske statsminister talte søndag med store ord til befolkningen, som opfordres til at se maksimalt to venner.

- Det, vi som land gør forkert nu, kommer vi til at lide under senere. Det, vi gør rigtigt nu, får vi glæde af senere. Det vi gør nu, kommer til at påvirke, hvem der fortsat kommer til at være hos os i julen. Det kan lyde hårdt og brutalt, men det er præcis sådan virkeligheden er.

Sådan lød det fra Sveriges socialdemokratiske statsminister Stefan Löfven, da han for tredje gang på bare en uge søndag aften talte til nationen for at indskærpe, hvor slemt det står til med corona-smitten i Sverige.

Klokken 19.01 tonede den 63-årige politiker frem på skærmen hos svenskerne, hvor han med alvorlig mine indledte med at sige, at han nu ville sige nogle ord, som han ønsker, svenskerne tager med sig ind i vintermørket.

Han mindede om de alarmerende smittetal i landet og tilskyndede svenskerne til at udvise samfundssind og udvise hensyn til hinanden.

- Jeg må endnu engang bede jer om noget svært - men helt nødvendigt, sagde statsministeren, inden han opfordrede sine landsmænd til at yde en større indsats; Se kun folk, du bor sammen med eller, hvis du bor alene, en eller maksimalt to venner.

Statsministeren har tidligere advaret om, at der kommer flere begrænsninger, hvis ikke den svenske befolkning selv kan finde ud af at isolere sig og holde sig fra butikker og idrætsanlæg.

Højere end de øvrige nordiske lande

Fredag blev der registreret en ny smitterekord med 7240 smittede på 24 timer, så Sverige samlet nu har haft over 208.000 smittede. Samtidigt blev der registreret 66 nye coronadødsfald, så det samlede tal nu er på 6.406.

Til sammenligning blev der i Danmark fredag registreret 1257 nye tilfælde og yderligere fem dødsfald. I alt havde der været 68.362 smittede og 778 døde med covid-19.

I sin tale mindede Stefan Löfven mindede om, at svenskerne tog ansvaret på sig, da coronaen kom. Men at flere nu er begyndt at slække på hensynet, og at Sverige nu skal stå distancen med "stor alvor, beherskelse, fasthed og mod."

- Når vi en dag er igennem denne krise, skal alle kunne mindes, hvordan vi hjalp hinanden og gjorde det rigtige. At vi pressede smittespredningen ned og løftede vores land, som er stærkere end virussen, vi skal besejre. Nu gør vi det sammen for Sverige.

Det svenske coronadødstal er, også hvis man opgør det per 100.000 indbyggere, væsentligt højere end i de øvrige nordiske lande.

Ifølge den internationale statistikbank Statista er 60 personer per 100.000 indbyggere i Sverige døde med coronavirus.

Til sammenligning er det tal 13 i Danmark og 5,5 i Norge.

Forsamlingsforbud over otte personer

De svenske myndigheder har flere gange reageret med nye restriktioner for at komme den stigende smitte til livs. Det er blevet forbudt at samles mere end otte personer ved offentlige arrangementer, ligesom det er forbudt at købe alkohol efter klokken 22.

Sverige har ellers hele tiden holdt fast i sin helt egen strategi om at undgå restriktioner, men i stedet satse på, at borgerne frivilligt kunne finde ud af beskytte sig. Strategien har gjort den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell til et kendt og omstridt navn i hele Europa.

For svenskerne tog det 58 dage at få bragt smittetrykket under 1,0, hvilket var længere end noget andet EU-land. Hurtigst var Malta med blot 11 dage, men Danmark gjorde det på 38 dage. EU-gennemsnittet lå på 34 dage, skriver OECD.

Smittetrykket viser, hvor mange en smittet person giver smitten videre til. Hvis tallet er over 1,0, så vokser smitten. Er det under, så falder den samlede smitte i befolkningen.