Udland

Brasiliens svar på George Floyd begravet efter voldsomme uroligheder

Demonstranter sætter ild til det supermarked, hvor Joao Alberto Silveira Freitas blev dræbt. Silvio Avila / Ritzau Scanpix

Landet oplevede torsdag aften sit eget "I can't breathe"-øjeblik, da hvide sikkerhedsvagter satte et knæ i ryggen på en sort mand og kvalte ham.

Den sorte, brasilianske mand, hvis død torsdag aften gav startskuddet til omfattende uroligheder, blev lørdag begravet uden yderligere sammenstød.

- Nu er der ikke mere at gøre end at vente på retfærdighed, sagde den dræbtes far efter begravelsen til det brasilianske nyhedsmagasin Época.

João Alberto Silveira Freitas blev torsdag aften dræbt af to hvide sikkerhedsvagter foran et supermarked, og hans død satte gang i store "Black Lives Matters"-inspirerede demonstrationer og uroligheder fredag.

Ved et tragisk tilfælde blev Freitas dræbt aftenen før 20. november, der i Brasilien er en mærkedag, hvor man sætter fokus på racisme og den sorte befolknings rettigheder.

Disse markeringer udviklede sig flere steder i Brasilien voldeligt, efter at en video af Freitas død havde spredt sig på sociale medier.

Videoen viser den 40-årige Freitas’ død på parkeringspladsen foran supermarkedet Carrefour i millionbyen Porto Alegre i det sydlige Brasilien.

Freitas, der boede mindre end 300 meter fra supermarkedet, havde helt rutinemæssigt været på indkøb med sin kone, da han tilsyneladende kom op og skændes med en kvindelig ansat i supermarkedet. Hun følte sig truet og tilkaldte hjælp fra butikkens sikkerhedsvagter.

Begravelsen af Joao Alberto Silveira Freitas forløb i værdighed uden episoder, i modsætning til fredagens demonstrationer.

De to hvide sikkerhedsvagter overmandede Freitas udenfor supermarkedet, og på videoen kan man se, hvordan den ene holdt ham fast, mens den anden tævede ham i over fem minutter. Senere satte de et knæ i ryggen på ham for at holde ham nede – med det resultat, at han døde af kvælning.

"Black Lives Matter"

Demonstranterne fredag så straks lighederne med den sorte amerikaner George Floyds død i Minneapolis i maj, og bar skilte med slogans som ”Black Lives Matter” og ”I Can’t Breathe”.

Protesterne udviklede sig i løbet af fredagen voldeligt med kampe mellem politiet og demonstranter. Flere steder blev Carrefour-supermarkeder sat i brand eller raseret, mens politiet brugte tåregas og peberspray på at holde demonstranterne i skak.

Demonstranter smadrer politibiler under fredagens demonstrationer.

Begivenhederne satte straks gang i et stort politisk skænderi i landet, hvor 57 procent af befolkningen er sort og racisme er et ømtåleligt problem, skriver Sky News.

- Denne kultur af had og racisme skal bekæmpes ved roden, og hele det juridiske systems styrke skal bruges til at straffe dem, der promoverer had og racisme, lød det fra Rodrigo Maia, der er formand for parlamentets underhus.

Vicepræsident Hamilton Mourao har til gengæld vakt opsigt ved at kalde begivenhederne, der førte til Freitas død, for ”uheldige” men ikke et udtryk for racisme.

- Racisme findes ikke i Brasilien. Det er noget de forsøger at importere hertil. Jeg har boet i USA – der er der racisme, sagde han.

En kvinde forsøger at slukke en brand, som demonstranter har antændt i et Carrefour-supermarked i Brasiliens største by Sao Paulo.

Risikerer drabstiltale

De to sikkerhedsvagter er blevet anholdt og risikerer en tiltale for drab, men den franskejede Carrefour kæde har lagt så stor afstand til drabet som muligt.

Hovedkontoret i Frankrig kalder videoen af drabet for ”ubærlig” og har fyret både sikkerhedsfirmaet, der står for sikkerhedsvagterne, og bestyreren af filialen i Porto Alegre.

Desuden har selskabet varslet et nyt uddannelsesprogram, der skal skabe større forståelse for racespørgsmål.

Fredagens demonstranter har til gengæld varslet en boykot af Carrefour.