Coronavirus

Amerikansk vaccine kan tages i brug om få uger - hvis den bliver godkendt

Coronavaccinen er udviklet uden politisk indflydelse, bureaukrati og papirnusseri, lyder det fra den amerikanske vaccineproducent.

De første amerikanere kan muligvis blive vaccineret mod coronavirus allerede 11. december.

Det siger Moncef Slaoui, som leder den amerikanske indsats for at udvikle en coronavaccine, til tv-stationen CNN.

Hvis en vaccine godkendes, er det planen, at den skal distribueres inden for 24 timer, tilføjer Slaoui.

Et stik i armen allerede om tre uger

Det amerikanske medicinalselskab Pfizer sendte fredag en ansøgning til den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, om at få hastegodkendt den coronavaccine, Pfizer har udviklet sammen med det tyske selskab Biontech.

Det udvalg, der skal tage stilling til godkendelsen, skal mødes 10. december.

Hvis vaccinen bliver godkendt, vil den ifølge Slaoui kunne sendes videre til klinikker rundt i landet inden for et døgn. Kort efter kan de første amerikanere få et stik i armen - altså om mindre end tre uger:

- Vores plan er at være i stand til at sende vacciner videre til vaccineklinikker inden for 24 timer efter godkendelse, så jeg forventer, at det måske vil være en dag eller to efter godkendelse, den 11. eller 12. december, siger Slaoui til CNN.

Og meget tyder på, at vaccinen vil være velkommen hos de fleste. Ifølge en Gallup-undersøgelse er knap seks ud af ti amerikanere nemlig villige til at tage en vaccine, når den kommer.

Lover ingen politisk indflydelse

Det er ventet, at det i første omgang vil være særligt udsatte befolkningsgrupper, der får tilbud om en vaccine. Det omfatter også sundhedspersonale, der er udsat for en højere risiko for at blive smittet med coronavirus.

Vaccinechefen forsikrer samtidig over for CNN om, at det politiske pres for at få en hurtig godkendelse af en vaccine ikke har haft nogen betydning.

Han kalder det derimod "meget uheldigt", at processen med at udvikle en vaccine er blevet så politiseret.

Arbejdet er i stedet "baseret på videnskab og med fokus på patienters og folks behov", siger den amerikanske vaccinechef:

- Ingen politisk indflydelse, intet bureaukrati, intet papirnusseri, lyder det.

Stort emne i valgkampen

Flere end 256.000 amerikanere har mistet livet med coronavirus, og USA er det land i verden med flest smittede - og flest dødsfald.

Lige nu oplever adskillige stater en stor stigning i antallet smittede igen, ligesom flere lande i blandt andet Europa også gør det.

Under hele den amerikanske valgkamp har vaccineproduktionen været et af de helt store emner. Joe Biden har hilst vaccineproducenterne velkommen, men advaret om lange udsigter.

Donald Trump derimod er kommet i karambolage med delstaten New York over vacciner, og han beskylder samtidig Joe Biden for at ville lade amerikanernes mulighed for at få en vaccine drukne i bureaukrati.