Udland

Republikanere afviser Trump: - Vil følge loven

I flere delstater har Donald Trump udfordret valgresultatet i håbet om, at han kan blive siddende i fire år mere.

Det er mere end to uger siden, at Joe Biden blev udråbt som USA's næste præsident.

Alligevel har Donald Trump endnu ikke offentligt erkendt sit nederlag.

Fredag mødtes Trump med repræsentanter fra delstaten Michigan, som Biden vandt med 157.000 stemmer.

Ifølge amerikanske medier var missionen her at overtale syv republikanske ledere til at granske valgresultatet, som Trump sår tvivl om.

Trumps advokat Sidney Powell slog inden mødet tonen an:

- Hele valget burde ærligt talt underkendes i svingstaterne, og lovgiverne burde sikre sig, at alle valgmændene går til Trump, siger hun.

Planen lykkedes dog ikke umiddelbart.

- Vi er endnu ikke blevet gjort opmærksom på nogen information, der vil ændre udfaldet af valget i Michigan, og som de øverste medlemmer af den lovgivende forsamling vil vi følge loven og den normale proces i forhold til Michigans valgmænd, siger flertalsleder i Senatet i Michigan Mike Shirkey og formand for Repræsentanternes Hus i delstaten Lee Chatfield ifølge Reuters i en fælles udtalelse efter mødet.

Lyn-analyse

Mit indtryk er, at præsident Trump har set skriften på væggen og erkendt sit valgnederlag. I hvert fald bag lukkede døre i Det Hvide Hus. Men det betyder ikke, at Trump også vil anerkende, acceptere og respektere valgnederlaget foran hele verden. Det er fortsat ikke sandsynligt, fordi det underminerer Trumps (faktuelt forkerte) fortælling om folkets præsident, som fik frataget magten. Trumps advokater taber sag efter sag, og valgmandskollegiet giver næppe Trump sejren. Men dette totalteater er med til at dyrke og styrke fortællingen om Trump som martyren, der blev ofret på magtelitens alter.

Trumps muligheder er snart udtømt

Flere historikere og juraeksperter siger, at det vil være uden fortilfælde, hvis en præsident lykkes med at få omstødt et så sikkert valgresultat som det i Michigan.

- Dette er en fabrikeret krise. Det er en præsident, der misbruger sin enorme magt til at blive i embedet, efter at vælgerne tydeligt har afvist hans genvalg, siger historiker og ekspert i USA's præsidentielle historie Michael Beschloss til avisen New York Times.

Som i Michigan ønskede Donald Trump også en genoptælling af stemmerne ved præsidentvalget i Georgia.

Den blev færdig torsdag, og resultatet her ændrer ikke på Joe Bidens sejr i den amerikanske svingstat.

Det siger den republikanske delstatsminister Brad Raffensperger.

- Valgmyndighederne bekræftede, at den oprindelige maskinoptælling var nøjagtigt og fandt vinderen af valget, sagde Raffensperger i en erklæring.

Twitter undrer Donald Trump sig over omtællingen i Georgia, som, han mener, har været for lukket.

- Georgias guvernør og delstatsminister afviser at lade os se underskrifterne, der ville udstille hundredtusindvis af ulovlige stemmesedler. Hvorfor vil de ikke lade os, og hvorfor har de så hurtigt godkendt optællingen?, skriver præsidenten.

Det mest sikre valg nogensinde

Flere af nøglestaterne vil fra nu og frem til 1. december certificere resultatet af valget.

Når det som ventet bliver bekræftet, at Biden er USA's næste præsident, vil Trumps muligheder for at udråbe sig selv som vinder – lovligt eller ej – være udtømt.

Selvom det skulle lykkes Trump at få erklæret resultatet i Michigan og Georgia ugyldigt, så er han langt fra i mål for at kunne blive siddende.

Joe Biden har 306 valgmænd, mens Donald Trump har 232.

Det er dog indtil nu ikke lykkedes præsidenten at få domstolene til at erklære valghandlingen ulovlig i flere af de nøglestater, der har givet Biden sejren.

Føderale og statslige valgmyndigheder i USA har tidligere konkluderet, at valget i USA 3. november var det "mest sikre valg i amerikansk historie".