Udland

Opfordrer G20-lande til at lægge pres på Saudi-Arabien: - Min søster bliver tortureret

Lina Alhathloul håber, at verdenslederne i G20 til weekendens topmøde i Saudi-Arabien vil kritisere værtslandets mishandling af hendes søster.

Når Saudi-Arabien i denne weekend er vært for et virtuelt G20-topmøde, er lederne af verdens største økonomier under pres for at bruge de åbne mikrofoner til at kritisere det kontroversielle kongedømme.

Presset kommer blandt andet fra 25-årige Lina Alhathloul, der er lillesøster til Loujain Alhathloul, der var en af de første saudiarabiske kvinder til at arrangere protester mod landets forbud mod kvindelige billister.

Fængslet og tortureret

- Lad os se, hvad der sker, sagde Loujain Alhathloul på den video, hun selv optog, da hun satte sig bag rattet i 2015.

Dengang blev Loujain Alhathloul fængslet i over to måneder og siden løsladt, men det fik hende ikke til at tie, og derfor slog styret til igen.

I 2018 blev hun kidnappet i nabolandet De Forenede Arabiske Emirater, fløjet til Saudi-Arabien og fængslet igen. Loujain Alhathloul er endnu ikke kommet ud, men er derimod blevet udsat for tortur, har hun fortalt sine forældre under et besøg i fængslet.

- Hun græd og fortalte, at hun havde været i torturcenter og var blevet tortureret. Hun viste sine lår, der var sværtede af elektriske stød, fortæller søsteren Lina Alhathloul under et interview i Berlin, hvor hun bor.

Udover stød skal Loujain Alhathloul have været udsat for waterboarding, pisk, seksuelle ydmygelser, trusler om voldtægt og mord.

- Vores forældre fortalte, at hun rystede og ikke kunne sidde ordentligt. Hun havde mærker overalt på kroppen.

TV 2 har kontaktet den saudiarabiske ambassade i Berlin for en kommentar til sagen, men ambassaden har ikke reageret på henvendelsen. Anklagemyndigheden i Riyadh har overfor Reuters afvist, at Loujian Alhathloul har været udsat for tortur.

To forskellige lande

Sideløbende med mishandlingen af Loujain Alhathloul har Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman, ført en international charmeoffensiv, der har præsenteret ham som en reformator og frigører.

Paradoksalt nok har han tilladt kvinder at køre bil, og så har han åbnet biografer og inviteret internationale musikstjerner til at give koncert i landet. Men det bør man ikke lade sig distrahere af, mener Lina Alhathloul.

- Der er to slags Saudi-Arabien: Dét, Vesten ser, når landet sælger sig selv, og dét Saudi-Arabien som folk i landet lever med, siger hun.

- Vesten ser koncerterne. Men hvis en saudiarabisk politibetjent ser en saudisk pige danse, og han ikke bryder sig om det, så kan han anholde hende.

Undertrykkelse nævnt på talerstolen

Op til G20 har menneskerettighedsorganisationen Amnesty International lanceret en kampagne, der støtter Lina Alhathlouls opfordring til, at Vesten ikke lader Saudi-Arabien hvidvaske sig selv.

- Saudi-Arabien har investeret i at forsøge at ændre landets image omkring ligestilling og insisteret på, at de er klar til forandring. Men de, som reelt kæmper for forandringen, er bag tremmer, siger Lynn Maalouf, Amnesty Internationals regionale vicedirektør for Mellemøsten og Nordafrika i en erklæring, der opfordrer virksomheder til ikke at “lade sig narre at dette skamløse hykleri”.

I 2018 kritiserede den canadiske regering anholdelsen af Loujain Alhathloul og en række andre aktivister, og blev mødt af en vred modreaktion: På få timer kaldte Saudi-Arabien sin ambassadør hjem, udviste den canadiske og blokerede for nye handelsaftaler. Det bad også 16.000 saudiarabiske studerende i Canada om at rejse hjem. I et tweet kaldte den saudiarabiske regering Canadas kritik for en “åbenlys og grov indblanding” i kongedømmets interne sager.

Samtlige EU-lande har også opfordret Saudi-Arabien til at løslade aktivisterne, men i denne uge har den saudiarabiske udenrigsminister, Adel al-Jubeir, sagt til BBC, at landet "ikke tillader folk at belære os eller diktere os hvad vi skal eller ikke skal".

Økonomen Joseph Stiglitz benyttede lejligheden til at sætte andre ting på dagsordenen.

Forud for weekendens G20-møde har værtslandet arrangeret en stribe paneldebatter mellem eksperter og politikere, men til værternes ubehag er Amnestys opfordring blevet fulgt. Den amerikanske professor i økonomi Joseph Stiglitz brugte nemlig en del af sin taletid på at tale om både Loujain Alhathloul og drabet på journalisten Jamal Khashoggi på det saudiarabiske konsulat i Istanbul i 2018.

- Vi kan kun tænke på de kvinder, der bliver holdt i fængsel bare på grund af deres trang til udøve deres rettigheder som mennesker, sagde han blandt andet.

- Fantastisk

Debatten med Joseph Stiglitz er aldrig blevet lagt op G20-mødets officielle side og er heller ikke blevet kommenteret fra officielt hold.

- Jeg synes, det er fantastisk, siger Lina Alhathloul om professorens ulydighedsaktion.

- Alle bør gøre det. Tavshed er ikke længere en mulighed.

Hun opfordrer G20-lederne til at gøre noget tilsvarende, når de i weekendens løb kan tale til kronprinsen og resten af verden.

- Jeg vil gerne høre verdensledere sige, at de forstår, at Saudi-Arabien prøver at forandre sig, men at det ikke er muligt at få en rigtig reform, når de selv samme aktivister, der stiller de krav, sidder i fængsel.

Aktivist har sultestrejket

Hvorfor Loujain Alhathloul skal sidde i fængsel for at kræve de selvsamme reformer som kronprinsen er i gang med at implementere, er der ikke noget klart svar på. Lina Alhahtloul mener, det kan være fordi, kronprinsen ikke vil have, at nogen stiller krav til ham.

- De siger sort på hvidt, at krav om rettigheder er en forbrydelse i Saudi-Arabien, siger Lina Alhathloul.

- Kronprinsen vil have, at folk forstår, at magten er topstyret og enhver, der hæver stemmen vil lide samme skæbne som Loujain.

Siden 26. oktober har den 31-årige aktivist sultestrejket, fordi hun bliver nægtet kontakt til sin familie. Til gengæld er hun blevet lovet løsladelse, hvis hun på tv vil sige, at hun ikke er blevet tortureret. Det tilbud har hun afslået.