USA VALG

Med hårfarve drivende ned ad ansigtet holdt Trumps advokat 'det farligste pressemøde i USA's historie'

Trumps jurister rettede på ny anklager om valgsvindel. Men pressemødet gik ikke som planlagt, og en storsvedende Rudy Giuliani løb med opmærksomheden.

På et opsigtsvækkende pressemøde natten til fredag dansk tid forsøgte Donald Trumps juridiske hold igen at overbevise omverdenen om, at der skete omfattende svindel ved det amerikanske præsidentvalg.

Med præsidentens personlige advokat Rudy Giuliani i spidsen fremsatte juristerne en lang række usandheder og udokumenterede påstande, hvoraf mange allerede er blevet afvist af embedsmænd og lokale politikere på tværs af partier.

Og som tiden skred frem, udviklede pressemødet sig stadig mere bemærkelsesværdigt.

- Det pressemøde var de farligste 1 time og 45 minutters tv i amerikansk historie. Og måske de skøreste, skriver tidligere direktør for det amerikanske Agentur for Cybersikkerhed og Infrastruktur (CISA) Christopher Krebs på Twitter.

Han blev tidligere i denne uge fyret af Donald Trump efter flere gange offentligt at have afvist præsidentens påstande om, at der blev svindlet med valget.

Så hvad skete der på pressemødet? Her er et udpluk.

Det storstilede komplot

Advokaterne lod forstå, at en større sammensværgelse er en del af komplottet mod USA.

De anklagede parter tæller blandt andre Kina, Cuba og Venezuela, finansmanden George Soros, flere store tech-virksomheder, en it-server i Tyskland, Antifa-bevægelsen, frivillige ved valgstederne samt adskillige store amerikanske byer, opremser The Washington Post.

Rudy Giuliani hævdede desuden, at der var sket valgsvindel ud fra en plan "fra centralt hold".

Som ved tidligere lejligheder fremlagde han ikke nogen konkrete beviser for påstanden, men forklarede, at det var "den logiske konklusion", da et næsten identisk mønster kunne ses i flere delstater.

- Det gør sig især gældende i store byer, og især i store byer med demokratisk styre, og især byer, der har en lang forhistorie med korruption. Antallet af sager om valgsvindel i Philadelphia kunne fylde et helt bibliotek, sagde han.

Rudy Giuliani peger på et kort over mulige retssager om valgresultatet.

Citerede 90'er-komedie

Netop Philadelphia i den vigtige svingstat Pennsylvania har fået stor opmærksomhed fra Trumps advokater, og præsidenten har selv gentagne gange påstået, at republikanske valgobservatører ikke fik adgang til at overvåge stemmeoptællingen.

På pressemødet forsøgte Rudy Giuliani at forklare problemet ved at citere en scene fra komedien 'Min fætter Vinny' fra 1992.

- Har I alle set 'Min fætter Vinny'? Altså filmen? Det er en af mine favoritter, for han kommer fra Brooklyn.

Giuliani, der selv kommer fra Brooklyn, forsøgte at opsummere en pointe fra filmen, hvor en advokat lykkes med at miskreditere et centralt vidne i en drabssag ved at bevise, at hun har nedsat syn.

Rudy Giuliani gjorde sig som Joe Pescis karakter fra filmen 'Min fætter Vinny'.

Undervejs tillagde Giuliani sig en kraftig Brooklyn-accent for at imitere advokaten i filmen.

- Og så siger han til hende: "Hvor mange fingre er der her?" Og hun siger tre. Men hun var for langt væk til at se, at der kun var to. De her folk (valgobservatørerne i Philadelphia, red.) var længere væk, end 'Min fætter Vinny' var fra vidnet. De kunne intet se, fastslog han.

Svedte hårfarve

Undervejs svedte Rudy Giuliani stadig mere tydeligt, og mørke dråber af sved blandet med hårfarve begyndte at løbe ned på begge sider af hans ansigt.

Det blev bemærket og var anledning til stor morskab hos brugere på sociale medier.

Rudy Giuliani svedte kraftigt, så hans mørke hårfarve blev opløst og begyndte at løbe ned ad langs siderne.

Som om det ikke var nok, kunne man pludselig også høre ukendte personer tale ind over Trump-kampagnens lydsignal fra pressemødet og spørge "Kan de høre os på signalet?" og snakke om "Rudys hårfarve drypper ned ad hans ansigt". Senere blev lydsignalet slukket.

Andre brugere på sociale medier bemærkede også en anden situation, hvor Rudy Giuliani stod i baggrunden, mens en af de andre advokater, Sidney Powell, talte.

Her kunne Rudy Giuliani ses hive et papirlommetørklæde op ad lommen og pudse næse, inden han tog selvsamme papir og tørrede rundt i sit ansigt.

Falske påstande

Nyhedsbureauet AP og den liberale tv-kanal CNN har begge gennemført faktatjek på en lang række af de påstande, der blev fremsat på pressemødet og kategoriseret mindst ti af dem som falske.

Advokaten Sidney Powell var på pressemødet afsender på en lang række af disse påstande.

- Trump vandt en jordskredssejr, sagde hun blandt andet.

Fakta er dog, at Biden har en føring på 306 valgmænd mod Trumps 232. Derudover fører Biden også det samlede stemmeantal med næsten seks millioner flere stemmer end Trump.

Alligevel valgte Det Republikanske Parti på sin officielle Twitter-konto at dele netop denne del af pressemødet:

Der kom med andre ord ikke nye beviser frem på pressemødet, men Trump-kampagnen gjorde det helt klart, at de fortsat ikke har nogen planer om at anerkende valgresultatet.