Udland

Trump indfører nye sanktioner mod Iran

Iran vil vende tilbage til atomaftale på den betingelse, at den kommende præsident ophæver Trumps sanktioner.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, og hans regering udnytter den sidste tid ved magten til at indføre yderligere sanktioner mod Iran.

Finansministeriet i USA melder, at sanktionerne bliver indført mod Irans efterretnings- og sikkerhedsminister, Mahmoud Alavi, samt en organisation med økonomiske interesser i Irans olie- og minesektor.

Trump har allerede indført omfattende sanktioner over for Iran, herunder et stop for landets olieeksport.

Forlod aftale i 2018

Samtidig melder Iran, at det automatisk vender tilbage til sine løfter i atomaftalen fra 2015 på den betingelse, at den kommende præsident Joe Biden ophæver Trumps sanktioner, når han tiltræder 20. januar.

Biden er udnævnt som vinder af præsidentvalget tidligere denne måned af flere store amerikanske medier. Han har tidligere lovet, at diplomatiske forbindelser med Iran genoptages, når han er på plads i Det Hvide Hus.

Atomaftalen mellem USA, Kina, Rusland, Frankrig, Storbritannien og Tyskland sigter mod at forhindre Iran i at erhverve atomvåben.

Aftalen blev forhandlet af den daværende præsident Barack Obama, men blev afvist af efterfølgeren Trump, som i 2018 derfor valgte at forlade den og intensivere USA's egne sanktioner mod Iran.

Kritisk over for Iran

Tidligere denne uge skrev avisen The New York Times, at Trump ved et møde med toprådgivere havde bedt om at få fremlagt muligheder for et angreb på et atomanlæg i Iran.

Toprådgivere i USA's forsvarsministerium, Pentagon, har efterfølgende ifølge New York Times privat udtrykt bekymring for, at præsidenten vil bruge perioden indtil sin afgang 20. januar til at igangsætte militære operationer.

Trump har generelt været kritisk over for Iran, som i præsidentens øjne ikke har levet op til internationale forpligtelser.

I januar blev den højtstående iranske general Qassem Soleimani dræbt i Bagdad i et missilangreb beordret af Trump.