Udland

Topmøde med vaccinehåb – men frygt for julen

Mette Frederiksen ses her til et fysisk topmøde i Bruxelles 2. oktober 2020. Det er dog ikke længere muligt på grund af den aktuelle smittespredning i Europa og dagens topmøde foregår derfor virtuelt. Johanna Geron / Ritzau Scanpix

EU's stats- og regeringschefer mødes torsdag i endnu et forsøg på at knække kurven i de coronaplagede medlemslande. Julen er på spil.

Anden bølge af coronavirus har for alvor ramt det europæiske kontinent.

Lande som Tyskland, Frankrig og Belgien har indført nye omfattende nedlukninger af samfundet, og i Italien advarer læger og sygeplejersker om, at landets hospitaler igen er tæt på bristepunktet.

På det bagtæppe mødes EU's 27 stats- og regeringschefer torsdag virtuelt for at koordinere den fælles coronaindsats og udveksle erfaringer – velvidende, at julen står for døren, og at europæerne knuger sig til håbet om en højtid i traditionernes tegn.

- Topmødets fornemste opgave bliver at få koordineret, hvordan kontinentet kommer bedst muligt gennem den enorme anden bølge af covid-19. Hvordan sikrer vi, at det ene medlemsland tror på naboens tests og teststrategi? Hvordan sikrer man, at smitteopsporingsarbejdet i de enkelte lande kan koordineres hen over grænsen? Og så bliver det helt store tema vaccinerne, siger TV 2s EU-korrespondent, Lotte Mejlhede.

Flere tests og bedre opsporing

En robust test- og smitteopsporingsstrategi har været en prioritet for EU siden pandemiens begyndelse, da lande, der har satset stort på at udbygge testkapaciteten – såsom Danmark og Tyskland – har registreret færre dødsfald.

Dog kæmper flere lande med en akut mangel på testkit, overbebyrdede laboratorier og en enorm kontaktopsporingsbyrde på grund af det høje smittetryk. Af den grund ændrede man i Belgien – der under hele pandemien har været et af de hårdest ramte lande i verden – i midten af oktober teststrategien, så kun sundhedspersonale og personer med symptomer kunne blive testet. Men den tilgang møder kritik.

Belgien vil fra næste uge igen begynde at teste bredere i et forsøg på netop at øge testkapaciteten.

Vaccine på vej?

Derfor er spørgsmålet om de kommende corona-vacciner, som EU har kontrakt på, et vigtigt emne på dagens topmøde – ikke mindst, efter at flere medicinalvirksomheder i denne uge har offentliggjort, at der er gode testresultater på deres vacciner.

Lyn-analyse

Med en vaccine klar i 2021 skal der nok være en del regeringsledere, der tænker: Hvad med julen? Hvordan får vi reddet resterne af den højtid, når anden bølge stadig ruller, mens der danses om juletræet? Og så er der formentlig en dansk statsminister, der skal have flettet et ord ind, om at der nu er styr på mink i Danmark – de smittede mink er døde, og regeringen mener derfor at have gjort sit for at mindske risikoen for spredning af en ny vaccineresistent covid-19. I den sammenhæng kan det nok være en lettelse, at de interne danske politiske diskussioner næppe vil oprøre sindene på topmødet.

Men selvom corona er det eneste formelle punkt på dagsordenen, kan det blive svært for mødelederen, den tidligere belgiske premierminister og nuværende formand for Europarådet, Charles Michel, udelukkende at få deltagerne til at holde sig til det tema.

- Alle i det virtuelle lokale ved, at der er store betændte temaer, som lurer lige rundt om hjørnet, siger Lotte Mejlhede.

Det gælder ikke mindst, at Ungarn og Polen har nedlagt veto mod vedtagelsen af det kommende syvårige budget for EU og dermed for udbetalingen af de mange corona-milliarder, som ikke mindst landene i syd sukker efter.

- Det er den største kæberasler til fællesskabet – eller selvmål – alt efter, hvordan man ser på sagen. Den sag skal løses, men lige nu ved ingen hvordan, fortæller Lotte Mejlhede.

Kilder fortæller desuden til TV 2, at den tyske forbundskansler, Angela Merkel, muligvis vil benytte sig af muligheden for at tage ordet og udtrykke sin bekymring for budgettet, men på vanlig diplomatisk vis, så hun ikke risikerer at grave grøfterne endnu dybere.

Brexit lurer

Det andet presserende tema er Brexit – al den stund, at der stadig trods uendelige forhandlinger ikke er kommet en løsning.

- Håbet fra Charles Michel er dog, at selve mødeformatet – et videotopmøde – vil få de fleste stats- og regeringsledere til at indse, at det ikke er her, man kan komme blot ét skridt nærmere en afklaring af disse to fundamentale kriser, og ”nøjes” med den helt aktuelle af slagsen: coronaen, siger Lotte Mejlhede.