Coronavirus

Sverige registrerer højeste coronadødstal i tre måneder

Sverige vil nu ændre kurs i deres strategi for at bekæmpe coronapandemien og indfører stramme restriktioner.

Onsdag er der registreret 96 nye coronarelaterede dødsfald i Sverige.

Det oplyser de svenske sundhedsmyndigheder.

Dagens svenske dødstal er det højeste i tre måneder og kommer efter en periode med stigende coronasmitte i landet.

De 96 dødsfald er registreret inden for et døgn, men kan strække sig helt tilbage til 30. oktober, fordi Sverige har et efterslæb i registreringen af døde med covid-19.

Sverige har været hårdere ramt end resten af Norden - og forholdsmæssigt er omkring fem gange så mange personer døde med corona i Sverige sammenlignet med Danmark.

I alt er 6321 personer i Sverige døde, mens de var syge af covid-19.

Ændrer kurs

Mandag meddelte statsminister Stefan Löfven, at Sverige nu ændrer kurs i deres strategi for at bekæmpe coronapandemien og indfører stramme restriktioner.

Fra 24. november indføres et forsamlingsloft på otte personer på offentlige arealer, oplyste Stefan Löfven.

Sverige har fra starten fulgt en strategi, hvor man i stedet for omfattende nedlukninger og forsamlingsforbud har stolet på generelle opfordringer om at holde afstand og sikre god hygiejne.

Blandt andet valgte Sverige at holde skoler, barer og restauranter åbne, da andre lande i foråret lukkede alt ned.

På trods af klare opfordringer fra Verdenssundhedsorganisationen WHO er Sverige et af de få lande, der ikke har indført krav om mundbind nogen steder.

Og det kommer ikke til at ændre sig lige foreløbigt. Der er nemlig ingen videnskabelig grund til at indføre krav om mundbind, sagde Anders Tegnell på et pressemøde tirsdag.

Havde spået mild anden bølge

I foråret argumenterede Anders Tegnell for, at Sverige trods relativt høje smitte- og dødstal ville stå bedre rustet end sine nabolande, hvis der kom en anden bølge i efteråret.

- Sverige vil have et højt niveau af immunitet, og antallet af smittetilfælde vil formentlig være ret lave, sagde Tegnell til Financial Times.

Men sådan er det ikke gået.

På den anden side af Øresund er der sket en nærmest eksplosiv stigning i antallet af nye smittetilfælde de seneste uger, og Sverige klarer sig lige nu dårligere end Danmark, Finland og Norge, både hvad angår smittetilfælde, indlæggelser og dødsfald.

De nye tal fra onsdag viser, at der er registreret 4007 nye smittetilfælde. Dermed er i alt 196.446 personer registreret smittet med coronavirus i Sverige.

Højere dødstal end nordiske naboer

Det svenske coronadødstal er, også hvis man opgør det per 100.000 indbyggere, væsentligt højere end i de øvrige nordiske lande.

Ifølge den internationale statistikbank Statista er 60 personer per 100.000 indbyggere i Sverige døde med coronavirus.

Til sammenligning er det tal 13 i Danmark og 5,5 i Norge.

Det svenske dødstal opgjort per 100.000 indbyggere overgås dog af både Belgien, Spanien, Storbritannien, Italien og Frankrig, som topper listen.

Der er dog stor forskel på, hvordan de enkelte lande har registreret coronadødsfald. Det er derfor svært at sammenligne én til én på tværs af landegrænser.

Opgørelsen fra Statista er senest blevet opdateret mandag i denne uge.

​Artiklen er 24. oktober opdateret med oplysningen om, at dødsfaldene kan strække sig helt tilbage til 30. oktober.