Coronavirus

Covid-19 var allerede i Norditalien i september 2019, siger italienske læger

Italienske kræftlæger mener at have fundet antistoffer mod coronavirus i blodprøver fra 3. september 2019 - danske eksperter er skeptiske.

Var Norditalien allerede epicenter for udbruddet af coronavirus, inden nogen overhovedet anede, at der var en pandemi under opsejling?

Det mener en gruppe italienske kræftlæger at have fundet frem til, og de har netop offentliggjort deres forskningsresultater i medicinaltidsskriftet Tumori Journal.

Jeg er ikke helt overbevist af studiet, men jeg tør heller ikke afvise det

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi

Resultaterne er så nye, at de ikke er blevet vurderet af lægernes fagfæller, og derfor skal de tages med forbehold.

Lægerne fra Italiens nationale kræftinstitut i Milano og universitetet i Siena analyserede blodprøver fra screeninger for lungekræft for at se, om der var antistoffer mod coronavirus af typen SARS-CoV-2, som er skyld i den pandemi, der i øjeblikket hærger os.

Prøverne var taget mellem september 2019 og marts 2020, og ingen af patienterne så ud til at være syge, da de blev taget som led i en national kræftundersøgelse.

I alt 959 prøver blev undersøgt, og lægerne mener altså nu at have fundet antistoffer mod coronavirus i 111 af dem.

Positiv prøve fra 3. september

Den første prøve, hvor der blev fundet antistoffer, var fra 3. september i Veneto-regionen, anden positive prøve var fra 4. september i Emilia Romagna, den tredje var fra 5. september i Ligurien.

Sådan fortsatte det.

Da alle prøver fra september var analyseret, havde lægerne fundet antistoffer i 23 styk - langt størstedelen var fra den norditalienske region Lombardiet, hvor der er bred enighed om, at sygdommen ramte hårdest i foråret.

Giovanni Apolone, der er videnskabelig direktør for kræftinstituttet i Milano og medforfatter til den videnskabelige artikel, siger til avisen La Stampa, at undersøgelsen blev til på grund af en undren over, at sygdommen spredte sig så hurtigt i Norditalien.

- Mellem marts og april begyndte vi, også på grundlag af andre videnskabelige arbejder, at reflektere over, om coronavirus i Italien måske var begyndt at cirkulere inden den officielle dato. Så vi besluttede at bruge de blodprøver, der blev indsamlet som del af Smile-undersøgelsen, der begyndte i september 2019, og derefter blev afbrudt i marts 2020 på grund af epidemien, siger han til avisen.

Giovanni Apolone fortæller desuden til tv-kanalen Sky News, at forskningsresultaterne tyder på, at coronavirus har smittet en stor del af befolkningen, der aldrig oplevede symptomer.

- Det betyder, at ny coronavirus kan cirkulere i befolkningen i lang tid med lav dødelighed. Den forsvinder ikke, men blusser i stedet op igen, siger han.

Wuhan eller Venedig?

Hvis resultaterne holder vand, flytter de tidspunktet for, hvornår coronavirus kom til Europa, og hvornår sygdommen i det hele taget begyndte at smitte mennesker.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO begyndte sygdomsudbruddet i den kinesiske storby Wuhan i december - altså tre måneder efter de første positive italienske prøver blev taget.

Men kan vi stole på de italienske resultater?

TV 2 har bedt overlæge og professor i mikrobiologi Hans Jørn Kolmos og professor i eksperimentel virologi Allan Randrup Thomsen om at se på den italienske forskningsartikel.

- Jeg er ikke helt overbevist af studiet, men jeg tør heller ikke afvise det, siger Allan Randrup Thomsen til TV 2.

Hans Jørn Kolmos er enig.

- Det skal tages med et gran salt, siger han.

Ifølge Hans Jørn Kolmos og Allan Randrup Thomsen er det en stor nyhed, hvis coronavirus spredte sig i Europa i september 2019, og derfor undrer det dem, at de italienske læger ikke har offentliggjort resultaterne i et stort anset medicinaltidsskrift.

- Hvis det er sandt, er det et opsigtvækkende resultat. Derfor undrer det mig, at det er publiceret i et lokalt tidsskrift, men det betyder dog ikke nødvendigvis, at data ikke er korrekte, siger Hans Jørn Kolmos.

Han er ikke overbevist af den metode, som italienerne har brugt til at finde antistoffer, og han mener, at der er en risiko for, at de har påvist de forkerte antistoffer.

- Italienerne har populært sagt målt på de svar, immunsystemet giver, og her er der altså masser af faldgruber. De bruger en lokal metode, og den kan være meget god, men det virker hjemmelavet. Det er lidt uheldigt, når man ved, hvor meget biks der er med at tolke antistoffer, siger Hans Jørn Kolmos.

Kina er fortsat under mistanke

Ifølge Allan Randrup Thomsen er der dog også ting der peger i retning af, at de italienske blodprøver faktisk kan have indeholdt antistoffer mod coronavirus af typen SARS-CoV-2.

- Jeg kan se, at italienerne har fundet antistoffer af en type, der tyder på, at patienterne har været smittet med en ny type infektion - altså en deres immunforsvar ikke kender, og det passer jo godt med coronavirus, siger han.

Han peger desuden på, at det er sandsynligt, at der var en stor spredning af coronavirus i Norditalien inden det voldsomme udbrud i foråret.

- Den slags sygdomme ligger ofte og simrer, før de eksploderer, siger han.

Selv om sygdommen måske var i Italien allerede i september 2019, mener Allan Randrup Thomsen dog stadig, at Kina er det mest sandsynlige oprindelsessted for sygdommen.

- Jeg vil stadig pege på Kina, da virussen er tæt beslægtet med coronavirus i kinesiske flagermus. Jeg kan selvfølgelig ikke udelukke, at der findes coronavirus af den her type i flagermus i Sydeuropa, men meget tyder dog på, at der er et udspring i Kina, siger han.

- Hvordan den så er kommet til Italien fra Kina ved vi af gode grunde ikke, men ligesom i Italien kan den jo også have simret i Kina i noget tid, siger han.