Smitten eksploderer, men Sverige nægter at indføre krav om mundbind
Der er ingen videnskabelig grund til at indføre krav om mundbind, mener den svenske statsepidemiolog Anders Tegnell.
Sverige har siden fredag registreret 61 nye dødsfald med covid-19, og flere end 15.000 svenskere er smittet med corona.
Det oplyser den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, tirsdag på et pressemøde.
I alt er 6225 svenskere døde med coronasmitte, siden pandemien brød ud i starten af året.
Mandag meddelte statsminister Stefan Löfven, at Sverige nu ændrer kurs i deres strategi for at bekæmpe coronapandemien og indfører stramme restriktioner.
Fra 24. november indføres et forsamlingsloft på otte personer på offentlige arealer, oplyste Stefan Löfven.
Vil ikke indføre krav om mundbind
Sverige har fra starten fulgt en strategi, hvor man i stedet for omfattende nedlukninger og forsamlingsforbud har stolet på generelle opfordringer om at holde afstand og sikre god hygiejne.
Blandt andet valgte Sverige at holde skoler, barer og restauranter åbne, da andre lande i foråret lukkede alt ned.
På trods af klare opfordringer fra Verdenssundhedsorganisationen WHO er Sverige et af de få lande, der ikke har indført krav om mundbund - nogen steder.
Og det kommer ikke til at ændre sig lige foreløbigt. Der er nemlig ingen videnskabelig grund til at indføre krav om mundbind, sagde Anders Tegnell på tirsdagens pressemøde.
Men opfordringen fra WHO er klar.
- Nu er Sverige begyndt at bede befolkningen om at gøre mere, hvad angår adfærdstilpasning, og man tilføjer flere tiltag dertil. WHO’s råd angående mundbind er ret klart: Mundbind virker. Mundbind virker de steder, hvor man ikke kan holde afstand, og der er mange mennesker, lyder det fra WHO’s direktør Michael Ryan.
Klarer sig dårligere end nordiske naboer
I foråret argumenterede Anders Tegnell for, at Sverige trods relativt høje smitte- og dødstal ville stå bedre rustet end sine nabolande, hvis der kom en anden bølge i efteråret.
- Sverige vil have et højt niveau af immunitet, og antallet af smittetilfælde vil formentlig være ret lave, fortalte Tegnell til Financial Times.
Men sådan er det ikke gået.
På den anden side af Øresund er der sket en nærmest eksplosiv stigning i antallet af nye smittetilfælde de seneste uger, og Sverige klarer sig lige nu dårligere end Danmark, Finland og Norge, både hvad angår smittetilfælde, indlæggelser og dødsfald.
Den svenske model møder hård kritik fra den svenske virolog Lena Eidhorn.
- Indtil videre har Sveriges strategi vist sig at være en dramatisk fejl. For fire dage siden havde vi otte gange flere smittetilfælde per indbygger end Finland og tre og en halv gange flere end Norge. Det var meningen, at de skulle klare sig dårligere end os i efteråret, siger Lena Einhorn til Financial Times.