Coronavirus

Boris Johnson fra sin selvisolation: Tror på vaccine inden jul

Premierministerens selvisolation sker samtidig med, at fristen for en handelsaftale med EU nærmer sig med hastige skridt.

Storbritanniens premierminister Boris Johnson er gået i selvisolation, efter han har været i kontakt med en person, der er smittet med coronavirus.

Boris Johnson har lagt en video op fra sin isolation i Downing Street 10, hvor han siger, at han har det fint og føler sig ”frisk som en slagterhund”.

Nu har vi to kæmpestore boksehandsker, hvormed jeg kan tæve fjenden til overgivelse

Boris Johnson

Johnson tilføjer, at han håber, at Storbritannien kan have en vaccine klar til de mest udsatte allerede inden jul.

- Nu har vi to kæmpestore boksehandsker, hvormed jeg kan tæve fjenden til overgivelse: Massetests med lynhurtigt svar, og det er en type test, som landet er førende i, og vi har mange millioner af de her test.

- Og så er der udsigten til en vaccine, som jeg håber, vi kan uddele til dem, som virkelig har brug for den – måske allerede før jul.

Boris Johnson blev tidligere på året indlagt på hospitalet med coronavirus - et sygdomsforløb, som han selv beskrev som meget kritisk.

Stramme restriktioner

Siden pandemiens begyndelse har Storbritannien registreret 1,3 millioner tilfælde af coronavirus, mens 52.000 dødsfald relaterer sig til virussygdommen.

I starten af november indførte den britiske regering en nedlukning i England, der vil vare frem til 2. december.

Nedlukningen indebærer, at barer, caféer og restauranter ikke må servere mad og drikke for gæster, men spisesteder gerne må sælge takeawaymad.

Ikke-essentielle butikker holder også lukket. Borgere skal som udgangspunkt blive hjemme og må med visse undtagelser ikke få besøg af personer, der ikke bor i samme hjem.

Brexit-deadline nærmer sig

Premierministerens selvisolation sker samtidig med, at fristen for en handelsaftale med EU nærmer sig med hastige skridt.

Denne uge kan blive helt afgørende for, om det vil lykkes EU og Storbritannien at indgå en aftale om det fremtidige samarbejde - eller om det ender med et såkaldt hårdt Brexit.

Mandag bliver forhandlingerne mellem EU og Storbritannien genoptaget. i Bruxelles. Parterne har forhandlet i månedsvis, men nu er tiden ved at rinde ud.

For ved årsskiftet udløber den overgangsperiode, som binder briterne til EU's regler - og derfor vil der komme et hårdt Brexit, hvis ikke parterne når til enighed.

EU og Storbritannien forhandler både om en handels- og fiskeriaftale.

Toprådgiver forlader posten

Midt i de afgørende forhandlinger har en af hovedarkitekterne bag Brexit - Boris Johnsons toprådgiver Dominic Cummings - forladt posten.

Fredag aften forlod Dominic Cummings sit kontor i Downing Street 10 med en flyttekasse i armene.

Dominic Cummings har selv nægtet at kommentere sin afgang. Downing Street 10 har understreget, at afgangen ikke får nogen betydning for regeringens Brexit-strategi.