Svensk minister vil 'ikke tøve med at lukke skoler' efter stigende smitte

Ministeren beder de unge om at huske på, at ”pandemien ikke tager højde for juleferien”.

De seneste uger er tallene for smittede i Sverige kun gået én vej – og det er den forkerte.

Og særligt blandt de unge i aldersgruppen 17-19 år går det lige nu stærkt. Cirka 18 procent af alle positive tests i den forgangne uge stod denne aldersgruppe for, skriver Expressen.

Og det får nu den svenske uddannelsesminister til at appellere til de unge, og hvis ikke det hjælper, kan skoler og gymnasier blive lukket.

- Hvis det er nødvendigt, tøver vi ikke med at lukke skolerne, siger uddannelsesminister Anna Ekström til Expressen.

Følg restriktionerne – også i ferien

Ifølge avisen er mange unge begyndt at forberede sig på, hvad de kan og skal lave i juleferien.

Vores skoler er ikke bygget til en pandemi

Anna Ekström, uddannelsesminister Sverige

Og derfor beder ministeren de unge om at huske på, at ”pandemien ikke tager højde for juleferien”, og hun forestiller sig derfor også, at restriktionerne strammes efter ferien i det nye år.

Det drejer sig blandt andet om afstand mellem lærer og elever, ingen kram, og at man bliver hjemme, hvis man har symptomer, lyder det.

- Vores skoler er ikke bygget til en pandemi. Men jo flere gymnasieelever, der gør deres bedste for at følge reglerne, jo større er chancen for, at vi kan holde skolerne åbne, siger Anna Ekström.

Sverige var Ă©t af de lande, der i forĂĄret greb coronapandemien noget lempeligere an.

Blandt andet har skolerne aldrig været lukket, ligesom restauranter og barer ikke har haft lige så stramme restriktioner, som man eksempelvis har haft det i Danmark.

Eksplosiv stigning

Ă…rsagen var simpel.

Sundhedsmyndighederne med statsepidemiolog Anders Tegnell i spidsen forventede, at Sverige med de mange smittede fra forĂĄret in mente ville opnĂĄ flokimmunitet og dermed klare sig bedre end andre lande.

- Sverige vil have et højt niveau af immunitet, og antallet af smittetilfælde vil formentlig være ret lave, fortalte Anders Tegnell til Financial Times.

Men Sverige klarer sig lige nu dårligere end Danmark, Finland og Norge, både hvad angår smittetilfælde, indlæggelser og dødsfald.

Billedet er det samme, selv hvis man korrigerer for, at der i Sverige bor næsten dobbelt så mange mennesker som i hver af de tre nabolande.

177.000 smittede

På et pressemøde 27. oktober sagde Anders Tegnell, at særligt Skåne var hårdt ramt, men også resten af Sverige oplever stigende smitte:

- Vi begynder at nærme os et kritisk punkt. Det er ikke givet sig udslag i dødsfald foreløbig, men vi begynder at nærme os et kritisk punkt, sagde han på pressemødet.

Som konsekvens af smitten har Skåne indført restriktioner, der betyder, at alle opfordres til at undgå butikker og kollektiv trafik og andre steder, hvor folk er tæt sammen, ligesom man opfordres til at arbejde hjemme samt undgå idrætsarrangementer.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen WHO har Sverige registreret 177.355 smittede og 6164 døde, der var smittet med covid-19.