Coronavirus

Australsk delstat var hårdt ramt - nu har de ikke haft et eneste smittetilfælde i 17 dage

Den australske succes skyldes, at regeringen fra begyndelsen lyttede til sine sundhedseksperter, vurderer professor.

Mens årets anden bølge af coronavirus fortsat ruller ind over Europa og Nordamerika, er man i Australien tilsyneladende lykkedes med at kvæle smitten.

Der er kun registreret 14 tilfælde i hele landet i denne uge, og i delstaten Victoria har man ikke set nye smittede i 17 dage. Det skriver The Guardian.

Victoria har ellers været den absolut hårdest ramte delstat i Australien, og der blev derfor indført en omfattende nedlukning for dens 6,4 millioner indbyggere. Blandt andet har det været forbudt at forlade sit hjem uden god grund, mens restauranter, spillesteder og butikker har været lukket ned.

Men siden antallet af daglige coronatilfælde toppede med 687 i starten af august, er tallet styrtdykket, og derfor har Victoria - ligesom resten af Australien - gradvist slækket på restriktionerne gennem den seneste måned.

Nu må indbyggere igen forlade deres hjem, når de vil, få besøg af op til to personer i hjemmet hver dag og samles op til ti personer udendørs.

Også i blandt andet Queensland er man begyndt at åbne samfundet, og fredag annoncerede regionsleder i delstaten, Annastacia Palaszczuk, endda, at Brisbanes Suncorp Stadium med plads til 52.500 tilskuere vil kunne fyldes op til en afgørende rugbykamp i næste uge.

Lukkede hurtigt ned og fulgte restriktioner

Fra starten var det dog langtfra givet, at Australien ville klare sig så godt i kampen mod virussen.

Det siger Jodie McVernon, som er professor i epidemiologi ved Peter Doherty Institute i Melbourne, til The Guardian.

Med sin placering tæt på Kina, hvor coronasmitten først blussede op, frygtede australske myndigheder nemlig, at smitten ville ramme landet både hårdt og tidligt.

Derfor skyldes Australiens succes i kampen mod corona først og fremmest, at landets myndigheder lige fra starten lyttede til sine sundhedseksperter og hurtigt indførte strikse restriktioner, lyder det fra professoren:

- Det samme råd kom fra eksperter i USA og Storbritannien, men de tog ikke lige så afgørende, tidlige skridt. De havde ikke den samme overordnede koordinering, som vi havde, hvor alle relevante statslige og føderale myndigheder sang fra samme salmeark.

Derudover mener Jodie McVernon, at en stor del af æren også går til de almindelige australiere, som generelt har været gode til at følge myndighedernes retningslinjer.

Nedlukning kostede dyrt

Selvom den strikse nedlukning ser ud til at have virket, har den dog langtfra været en gratis omgang.

Ligesom i resten af verden har nedlukningen af skoler, butikker og grænser været et hårdt slag for den australske økonomi.

Blandt andet har restriktioner på indrejse i landet sat en prop i antallet af immigranter – og dermed hårdt tiltrængt arbejdskraft – til landet.

Samtidig har de hårdhændede nedlukninger ført til en række voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter, blandt andet fra grupper, der mener, at coronavirus er en konspiration.

Til gengæld er antallet af coronatilfælde blandt Australiens 25 millioner indbyggere forblevet forholdsvis lavt. Indtil videre er der kun registreret cirka 28.000 tilfælde - hvoraf over 20.000 er fra Victoria - mens 907 har mistet livet.