USA sætter igen smitterekord og prognose tegner dystert billede

Antallet af indlagte er derudover på det højeste niveau, siden pandemien nåede landet.

De seneste 11 dage har USA dag efter dag sat kedelige rekorder, da der er registreret flere end 100.000 smittede hver eneste dag.

Og fredag var ingen undtagelse, viser tal fra Johns Hopkins University.

Her blev der registreret 184.514 smittede med covid-19 - det højeste antal smittede på 24 timer, siden pandemien nåede til USA. Den hidtidige rekord var 153.496 smittede, og den blev sat dagen før.

Samlet har USA registreret flere end 10 millioner smittede og flere end 240.000 døde, hvilket gør det til det land i verden med flest smittede og døde.

Trump: Ingen landsdækkende restriktioner på vej

Og det ser ikke ud til at gå den rigtige vej lige foreløbig.

Torsdag fremlagde Det Amerikanske Center for Sygdomskontrol og Sygdomsforebyggelse (CDC) således en dyster prognose for landet og advarede om, at antallet af dødsfald inden for de næste fire uger i værste fald kan stige til 282.000 fra de 242.216, der er registreret i dag.

De seneste 24 timer er der registreret godt 1400 døde med coronavirus.

Vi skal helst ikke lukke ned, det vil jeg ikke. Det gør denne regering ikke

Donald Trump, præsident, USA

Den stigende smitte har fået flere stater til at stramme eller indføre restriktioner.

Ifølge The Guardian har Oregon netop varslet restriktioner, der betyder, at museer, træningsentre, biografer og zoologiske haver skal lukke, mens restauranter kun må sælge takeaway og ansatte bør udføre deres arbejde hjemmefra så vidt muligt. Også New Mexico har de næste to uger skærpet restriktionerne.

Men der er ikke landsdækkende restriktioner på vej foreløbig. Sådan lød det fredag fra præsident Donald Trump i hans første tale siden valgnederlaget i sidste uge:

- Nogle mener, at en national nedlukning koster 50 milliarder dollars og hundredtusindvis af job hver eneste dag. Vi skal helst ikke lukke ned, det vil jeg ikke. Det gør denne regering ikke, sagde Trump.

Donald Trump har endnu ikke anerkendt valgresultatet og Joe Biden som vinder, da han mener, at der har været omfattende snyd med stemmer og stemmeoptællingen i flere stater. En beskyldning, der er blevet afvist flere gange.

- Hvem ved, hvilken regering vi fĂĄr? Det vil tiden vise. Men jeg kan sige, at denne regering ikke lukker landet ned.

Donald Trump er landets præsident frem til 20. januar, hvor Joe Biden officielt tiltræder.

Rekordmange indlagte

Foruden en kedelig rekord i antallet af smittede er mange ogsĂĄ indlagt med coronavirus.

Ifølge The Covid Tracking Project, der er et projekt under mediet The Atlantic, er 68.516 netop nu indlagt – det er det højeste, siden pandemien nåede landet.

De mange indlæggelser presser hospitalernes kapacitet i flere stater.

Onsdag skrev The Atlantic, at hospitalerne i Iowa, Kansas, Minnesota, Missouri, Montana, North Dakota, Texas, Utah og Wisconsin er på grænsen til at være overfyldte, og i flere stater vil sundhedsvæsenet blive alvorligt presset, hvis antallet af nye tilfælde fortsætter med at stige.

Også i New York, der var særligt hårdt ramt i foråret, oplever man lige nu stigende smitte.

Ifølge statens guvernør, Andrew Cuomo, vil de næste uger være afgørende.

- Der er ingen forudbestemt fremtid her. Det er en ren konsekvens af vores handlinger, sagde han ifølge The Guardian fredag.

Beboerne i delstaten skal dog ikke forvente hjælp fra præsident Trump og en vaccine. Præsident slog fast på pressemødet fredag, at New York ikke vil få adgang til vaccinen på samme måde som resten af USA.

Ifølge flere eksperter bunder det i en langvarig strid mellem præsidenten og guvernøren. Forholdet mellem de to var særligt betændt i foråret, hvor New York blev ramt hårdt af coronapandemien, og lig måtte begraves i massegrave.