Udland

Smittetal slår rekord i Italien - borgmester frygter kollaps

Flere end 34.000 coronapatienter er nu indlagt i Italien. Det er det højeste antal, siden pandemien brød ud. 3230 er indlagt på intensive afdelinger.

Italien oplever i disse uger smittetal, der leder tankerne tilbage på de voldsomme måneder først på året.

Fredag nåede antallet af dagligt smittede 40.902 – det højeste tal hidtil.

Samtidig har myndighederne besluttet at yderligere to regioner, Toscana og Campania, søndag skal indføre strenge restriktioner for deres indbyggere.

I Campanias største by, Napoli, advarer myndighederne om, at sundhedssystemet er ved at kollapse.

- Vi oplever flere meget alvorlige situationer. Vi hører om apoteker, der er løbet tør for iltflasker, vi har patienter hjemme, som ikke kan få ilt, vi hører om folk, der venter i timevis i kø i deres egen bil foran hospitalerne, og vi har akutmodtagelser, der har langt flere patienter, end de kan indlægge. Det er derfor, det er sådan en ekstrem situation, siger Napolis borgmester, Luigi De Magistris.

Landet zone-inddelt

Siden sidste uge har Italien været opdelt i tre zoner inddelt i farverne rød, orange og gul.

Foruden Campania og Toscana er Lombardiet, Bolzano, Piemonte, Valle d'Aosta og Calabrien også blevet kategoriseret som ”røde regioner”.

I de røde regioner er de fleste butikker lukket, og folk skal have en skriftlig tilladelse for at forlade hjemmet.

At situationens er alvorlig, blev slået fast af regeringens coronarådgiver, lægen Walter Ricciardi.

Ifølge ham har Italien to til tre uger til at beslutte, om landet igen skal indføre en omfattende national nedlukning, skriver BBC.

Åh nej. Ikke igen

Italien var epicenter for coronaudbruddet i Europa i vinter, og landet har lidt hårdt under både epidemi og den efterfølgende nedlukning, der fik standset smittespredningen.

Efterhånden som samfundet et åbnet op igen, har smitten også fået bedre fat. Og modsat i vinter, hvor især det nordlige Italien var hårdt ramt, er de sydlige regioner nu også hårdt ramt.

Og her er flere forretningsdrivende ligeså bange for en ny nedlukning, som for virussen.

- Det bliver det samme som sidst eller værre. Vi tjener 90 procent mindre end normalt. Ikke 10 procent. 90 procent! Vi arbejder nærmest ikke. Der er intet tilbage, siger ægteparret Elvira og Salvatore Tufano, der driver en butik med lokale specialiteter i Napoli.

Den samme frygt deler cafeejer Carmine Alcidi.

- Da vi havde den første nedlukning, kom vi fra et profitabelt år, så vi havde lidt på kistebunden. Nu er pengene væk, vi måtte lukke i tre måneder, og de efterfølgende fem måneder omsatte vi for 30 procent af vores potentiale. Jeg ved ikke, hvordan det her skal ende, siger han.

Italien rundede denne uge en million smittede siden epidemiens udbrud, og det samlede antal coronarelaterede dødsfald lyder i skrivende stund på 44.139.