Boris Johnsons stærke mand forlod Downing Street 10 med en papkasse - nu er premierministeren alene i verden

Den stærkeste og mest brutale spiller forlader Downing Street, så nu skal Boris Johnson selv regere.

De britiske medier er hårde og kategoriske i deres dom på lørdagens forsider.

Den mest magtfulde spiller i Boris Johnsons inderkreds, den politiske strateg Dominic Cummings, er smidt ud.

Men han forlod Downing Street 10 ad fordøren, og han er kendt for at hævne sig, når det går galt. Så da Cummings fredag aften gik med en solid papkasse med dokumenter i hænderne, startede spekulationerne.

Dommen i det konservative The Times peger på Brexit.

Uden Cummings er Brexit-fløjen udrenset, siger forsiden.

Partibladet The Daily Telegraph, som gjorde Boris Johnson berømt i sin tid, hæfter sig ved de kommende problemer for premierministeren.

Ja, Cummings gik sin vej, men nåede lige at sparke chefen samtidig - efter en dag, der ifølge Financial Times var præget af raserianfald i Downing Street. Bladet skriver, at Cummings venner skælder ud over, at premierministeren er ”ude af stand til at tage store beslutninger”.

Cummings regerede

Alle er enige om, at Dominic Cummings var manden, der styrede, mens premierministeren altid har hadet at gå ned i detaljerne.

Cummings selv citeres af ITV’s analytiker Robert Peston for at sige, at han selv og hans folk fra Brexit-kampagnens ”Vote Leave” reelt styrede landet. Han er ikke engang medlem af det konservative parti. Foragten over for Johnsons sløsede måde at regere bliver der ikke lagt skjul på.

Alligevel hænger Boris Johnson selv på den lange stribe af kovendinger, som har præget regeringen her i Brexit- og Corona-året. Listen er ubehagelig og gør, at netop Peston kan citere mange i partiet, der er begyndt at forberede sig på, at partiet kan blive nødt til at smide premierministeren ud. For sådan gør man hos de konservative, når chefen træder forkert. Det mærkede selv Margaret Thatcher i 1990, og det mærkede Theresa May sidste år.

Vælgerne mister troen

Hos Bloomberg bureauet skriver Tim Ross, at vælgerne har mistet troen på Johnson efter hans mange fejltagelser, modstridende udspil og uholdbare påstande. Meningsmålingerne er raslet ned, selv om han vandt en historisk stor valgsejr sidste år. De nyvalgte medlemmer af parlamentet oplever, at han ikke gider høre på dem. De anser hans folk i Downing Street for at være både hovne og inkompetente. Så der er ondt blod i partiet, skriver Bloomberg. Og Financial Times citerer en anonym embedsmand - kilderne er lige nu omhyggelige med at være anonyme - for at sige, at ”Det er Romerrigets sidste dage herinde.”

Fejltagelserne og kovendingerne, som medlemmerne af parlamentet opregner, er mange. Der er Brexit-forhandlingerne, der ikke kommer nogen vegne. Et overvældende flertal i Overhuset har nedstemt Johnsons forslag om at bryde den afgørende traktat med EU om udtræden. Og vreden er stor, fordi Johnson vil genfremsætte forslaget.

Corona værre i England

Corona-krisen er håndteret værre med flere smittede end i tilsvarende lande i Europa. Tusinder af firmaer er lukket, og fattigdommen er så påtrængende, at regeringens nej til at levere gratis mad til eleverne på skolefridage har skabt lige dele vrede og foragt i Storbritannien. Tilmed gav regeringen i sommer særlige tilskud til, at folk med penge kunne bruge endnu flere penge i restauranterne. Det hjalp restauranterne. Men det skabte endnu mere smitte, og der er nu over 50.000 døde med coronavirus.

Corona-krisen øger også splittelsen mellem Downing Street og lokalregeringerne i de tre ikke-engelske regioner. Skotland, Wales og Nordirland har alle en langt mere stram nedlukning end den, Johnson har gennemført i England.

Skotland har fået nok

I Skotland stiger utilfredsheden med regeringen i London ekstra meget. I forvejen har regeringen i Edinburgh her i efteråret fået befolkningens flertal for at få en ny folkeafstemning om selvstændighed, fordi London gennemtvinger Brexit uden at spørge Skotland. Og uenigheden om indgreb mod coronasmitten gør kun vreden over Johnson stærkere.

Boris Johnsons fyreseddel til Dominic Cummings giver dog premierministeren en ny mulighed for at slippe ud af to alvorlige klemmer i forbindelse med Brexit.

Ny Brexit linje?

For det første går EU og Storbritannien mandag ind i den sidste forhandlingsrunde. Og selv om begge parter siger, samtalerne har været ”konstruktive” indtil nu, så kan ingen pege på konkrete fremskridt. Der er stadig uenighed om de tre vigtigste stridspunkter, nemlig fiskeriet, konkurrenceregler og en voldgift til at løse fremtidige uenigheder. Og på begge sider af kanalen udløber fristen for at få en aftale i den kommende uge. Men når ”Vote Leave” folkene er smidt ud af Downing Street, så har Johnson en større chance for at lægge en forsonlig linje over for EU. Men ingen ved, om han vil.

Fra Trump til Biden

Lige så vigtig er valget af Joe Biden til ny præsident i USA.

Briterne har lige siden Winston Churchill i 1940 talt om deres særlige forhold til USA. Det forhold er nu på spil. Biden gav i sin første telefonsamtale i sidste uge en klar advarsel til Johnson, som indtil nu har været én af præsident Trumps nærmeste allierede og derfor mødes med mistro i Washington.

Den nyvalgte Joe Biden gør meget ud af, at hans familie kommer fra Irland. Han understregede, at Brexit ikke må skabe tvivl om fredsaftalen fra 1998 mellem Irland og Nordirland. Det har Bidens folk offentliggjort, men briterne er tavse om sagen. Der må ikke komme en fast grænse på den irske ø. Og det er netop det, Irlands regering frygter vil ske, hvis London bryder traktaten med EU om briternes udtræden.

Så både i Bruxelles og i Washington venter man nu for at se, om der kommer nye signaler fra London. Premierminister Boris Johnson har en travl weekend.