Coronavirus

Sverige forventede at klare anden bølge bedre end sine nabolande, men det er gået lige modsat

Alle kurver går den forkerte vej i Sverige. Alene de seneste to døgn er der registreret 82 dødsfald blandt svenske coronapatienter.

Der var optimisme og selvsikkerhed hos den svenske statsepidemiolog, Anders Tegnell, da han i maj redegjorde for Sveriges strategi i håndteringen af coronapandemien.

Tegnell argumenterede for, at Sverige trods relativt høje smitte- og dødstal ville stå bedre rustet end sine nabolande, hvis der kom en anden bølge i efteråret.

- Sverige vil have et højt niveau af immunitet, og antallet af smittetilfælde vil formentlig være ret lave, fortalte han til Financial Times.

Det var et budskab, som han gentog på et pressemøde i juli.

Men sådan er det ikke helt gået.

På den anden side af Øresund er der sket en nærmest eksplosiv stigning i antallet af nye smittetilfælde de seneste uger, og Sverige klarer sig lige nu dårligere end Danmark, Finland og Norge, både hvad angår smittetilfælde, indlæggelser og dødsfald.

Billedet er det samme, selv hvis man korrigerer for, at der i Sverige bor næsten dobbelt så mange mennesker som i hver af de tre nabolande.

- Indtil videre har Sveriges strategi vist sig at være en dramatisk fejl. For fire dage siden havde vi otte gange flere smittetilfælde per indbygger end Finland og tre og en halv gange flere end Norge. Det var meningen, at de skulle klare sig dårligere end os i efteråret, siger den svenske virolog Lena Einhorn til Financial Times.

82 døde på to døgn

Fredag oplyser de svenske sundhedsmyndigheder, at der i Sverige er registreret 42 dødsfald blandt coronapatienter det seneste døgn. Døgnet forinden var der registreret 40 døde.

Begge tal er en markant stigning i forhold til de foregående dage og de højeste tal siden maj.

På et pressemøde torsdag konkluderede Anders Tegnell, at udviklingen gik den forkerte vej i mange lande, og at Sverige ikke var nogen undtagelse.

På spørgsmålet om, hvorvidt Sverige i øjeblikket oplever en anden bølge af pandemien, svarede Anders Tegnell:

- Ja. Jeg synes ikke, at det definitionsspørgsmål er så vigtigt, men vi har en social spredning i mange regioner på samme tid.

Smitten har spredt sig til hele Sverige, men særligt hovedstaden Stockholm er, ligesom i foråret, hårdt ramt.

I sidste uge var hver femte test positiv ud af de 42.000 coronatests, der blev foretaget i Stockholm.

Går mod en mørkere tid

Sverige valgte tidligt at tage en anden strategi i kampen mod coronapandemien end de fleste andre lande.

I stedet for omfattende nedlukninger og stramme restriktioner holdt Sverige skoler, barer og restauranter åbne, da andre lande i foråret lukkede alt ned.

Den seneste tid har myndighederne dog valgt at indføre flere restriktioner i et forsøg på at bremse smittespredningen. Senest meddelte regeringen onsdag, at det fremover vil være forbudt at sælge alkohol efter klokken 22.

- Desværre ser det ud til, at vi går mod mørkere tider, når det gælder smittespredning. Alle kurver går den forkerte vej, sagde statsminister Stefan Löfven på et pressemøde onsdag.

Ifølge Jan Albert, professor i infektionskontrol, er det svært at sige, hvorfor Sveriges tal er værre end resten af ​​Nordens. En af årsagerne kan være landenes indsats i begyndelsen af ​​pandemien.

- Vores nabolande var i stand til at holde smittespredningen tilbage i starten, og det er muligt, at vi stadig oplever effekten af det, fortæller han til Aftonbladet.