Udland

Rasmus Paludan tilbageholdt i Paris

Stram Kurs-stifteren sad tilbageholdt i et detentionscenter i den franske hovedstad.

Rasmus Paludan blev onsdag tilbageholdt og placeret bag lås og slå i et udrejsecenter i Paris. Det bekræfter den franske ambassade i Danmark og Paludan selv over for TV 2.

Stram Kurs-stifteren blev tilbageholdt, fordi han har indrejse- og opholdstilladelse i Frankrig.

Paludan blev tilbageholdt i onsdags klokken 14.30, da han forlod hotel Courtyard i det 12. arrondissement, hvor han boede med sin assistent.

Ifølge Paludan selv blev han i første omgang stoppet af politiet, som ville tjekke, om han havde sine corona-papirer, som man skal have på sig for at gå ud i Paris, i orden. Efterfølgende blev han bedt om at tage med på politistationen, hvor han blev oplyst om, at han blev administrativt udvist af landet. Efterfølgende blev han overflyttet til et udrejsecenter i Paris.

Står opført på terrorliste

Rasmus Paludan var ifølge avisen allerede i de franske myndigheders søgelys, da han står opført på den såkaldte franske "S-liste" for at tilhøre det yderste højre. På listen står folk, som de franske myndigheder mener, udgør en risiko for statens sikkerhed. På listen står også flere andre medlemmer af Stram Kurs.

Ifølge Le Point havde politiet derfor allerede iværksat en overvågning af Paludan, så man kunne pågribe ham, inden han fik sat sin plan om koranafbrænding i gang.

Forud for rejsen til Frankrig havde Paludan skrevet på Facebook, at han ville brænde en koran af ved Triumfbuen i den franske hovedstad. Koranafbrændingen blev dog aflyst, fortæller Paludan, fordi han ikke fik de nødvendige tilladelser til at demonstrere.

- Så jeg havde ingen planer om hverken at demonstrere eller brænde koraner af, siger han til TV 2.

Rasmus Paludan er nu udsendt af Frankrig og befinder sig i Stockholm.

Fem mænd udvist fra Belgien

I samme sagskompleks er fem danske højrefløjsaktivister med forbindelse til Stram Kurs blevet udvist af Belgien og fået indrejseforbud i et år. Ifølge BBC er de fem mænd udvist i forbindelse med, at de ville afbrænde en koran i Molenbeek, et overvejende muslimsk område, i Bruxelles.

- De blev beordret til at forlade landet med det samme, og det gjorde de. De blev afvist, fordi disse mænd repræsenterer en seriøs trussel, når det gælder den offentlige orden i landet, siger Sammy Mahdi, som er minister for asyl i Belgien ifølge BBC.

TV 2 har talt med Toke Lorenzen, som er én af de mænd, der blev anholdt i Belgien.

Han forklarer, at de fem mænd blev anholdt, i hvad han selv kalder en store aktion, tidligt om morgenen lige da de var ankommet til Belgien. De fem blev ifølge ham tilbageholdt i 13 timer og frataget deres mobiltelefoner. Efterfølgende blev de sendt ud af landet med politieskorte.

Havde tidligere fået frataget koraner og tændvæske

På Facebook havde Stram Kurs, som tidligere nævnt, allerede afsløret deres planer om, at tage til Tyskland, Belgien og Frankrig for at brænde koraner af og derfor var politiet klar, da de ankom til Belgien tidligt om morgenen, fortæller Toke Lorenzen.

- Men vi havde jo ikke nogen koraner i bilen, kun demonstrationsmateriale, fordi vi efterfølgende skulle videre til Tyskland, hvor vi skulle deltage i en lovligt anmeldt demonstration, siger Toke Lorenzen, som mener, at hans rettigheder er blevet krænket.

Han indrømmer dog, at der tidligere havde været både koraner, tændvæske og megafoner i bilen, men de var blevet konfiskeret af tysk politi, som gruppen også var blevet stoppet af. Tysk Politi havde givet gruppen en besked om, at de skulle vende næsen hjem mod Danmark, men i stedet kørte de over en anden grænseovergang for at komme til Belgien.

Gruppen er nu tilbage i Danmark, men Toke Lorenzen har ikke givet op:

- Min plan er at tage tilbage til Belgien, få min telefon tilbage og brænde en koran af, siger han og tilføjer, at det i Belgien ikke er strafbart at brænde en koran af.