USA VALG

Obama kritiserer ledende republikanere for at tale Trump efter munden

Valgmyndighederne i USA kalder præsidentvalget for det sikreste valg i landets historie, men Trump har endnu ikke erkendt sit nederlag.

Det er skadeligt for demokratiet, at en lang række ledende republikanere bakker op om Donald Trumps udokumenterede anklager om uregelmæssigheder ved præsidentvalget i USA.

Det siger USA’s tidligere præsident Barack Obama i et interview med det amerikanske tv-program 60 Minutes.

Obama siger desuden, at tallene taler deres tydelige sprog – demokraternes nyvalgte præsident Joe Biden vandt "en klar sejr".

Trump har endnu ikke erkendt sit nederlag til Joe Biden og har lagt sag an i flere delstater, hvor han mener, der er blevet snydt med stemmerne.

En farlig sti

Barack Obama siger til 60 Minutes, at Trumps beskyldninger om valgsvindel skyldes, at han ikke kan lide at tabe.

- Men jeg er mere bekymret over det faktum, at andre ledende republikanere, der helt klart ved bedre, taler Trump efter munden. Det er endnu en måde at delegitimere både den tiltrædende Biden-administration og demokratiet generelt – og det er en farlig sti.

Barack Obama blev interviewet i anledning af en ny biografi om sin tid som præsident. I bogen ’A Promised Land’ siger Obama, at Donald Trump kom til magten ved at sprede frygt i befolkningen, fordi en sort mand var præsident i USA.

- Det var som om min tilstedeværelse i Det Hvide Hus udløste en dybtliggende panik i befolkningen, en følelse af at den naturlige orden var blevet forstyrret, står der blandt andet i biografien.

- For de millioner af amerikanere, som var blevet skræmt over, at en sort mand havde nøglerne til Det Hvide Hus, lovede Trump en eliksir for deres raceangst.

Historisk sikkert valg

På trods af Donalds Trumps beskyldninger om valgsvindel, oplyste de amerikanske valgmyndigheder torsdag, at præsidentvalget i USA var det sikreste valg i landets historie.

Præsidenten har ikke fremlagt beviser for sine påstande - og ifølge valgmyndighederne findes der ingen beviser på stemmesnyd.

Flere medier tilslutter sig også vurderingen af, at Joe Biden også vandt over Donald Trump i delstaten Arizona i det netop overståede præsidentvalg.

Opgøret i Arizona var meget tæt, og derfor holdt flere medier sig tilbage med at erklære, hvem der vandt.

Men nu melder MSNBC, CBS og CNN, at Biden vandt. De er dermed på linje med blandt andre Fox News og Nyhedsbureauet AP, der tidligere har fastslået det samme.

Trumps mange sagsanlæg

Arizona er en af flere afgørende svingstater, der er blevet mødt med sagsanlæg fra præsident Trups administration.

Sagsanlægget bygger på erklæringer fra enkelte poll watchers og to vælgere, der hævder, at de havde problemer med at afgive deres stemmer.

Sagsanlægget er lige nu ved at blive gennemgået, men ifølge Arizonas viceguvernør hænger sagen i en ”tynd tråd”.

Du kan læse mere om Trumps anklager om valgsvindel her.

Trump tilbageholder millioner

Joe Biden, kalder det "flovt", at præsident Donald Trump ikke har erkendt sit valgnederlag.

- Hvordan kan jeg sige det taktfuldt... Jeg tror, at det ikke vil hjælpe på præsidentens eftermæle, sagde Biden tirsdag på et pressemøde i sin hjemby, Wilmington, i Delaware.

Biden nedtonede dog Trumps uvilje mod at samarbejde i overgangsperioden mellem de to administrationer.

- Den kendsgerning, at de ikke er villige til på nuværende tidspunkt at erkende, at vi vandt, har ikke de store konsekvenser for vores planlægning. Vi har allerede indledt overgangen, sagde Biden.

Trump og hans regeringsapparat tilbageholder millioner af dollars, der er afsat til at sikre en ordentlig overgangsperiode mellem den afgående og den tiltrædende regering.