USA VALG

USA's ambassadør påstod, hendes stemme ikke var talt med - men det var den

Carla Sands har efter præsidentvalget støttet præsident Trumps anklager om valgsvindel. Hun følte sig selv frataget retten til at stemme.

USA's præsident, Donald Trump, nægter fortsat at anerkende resultatet af sidste uges amerikanske præsidentvalg.

Ifølge Trump var valget udsat for systematisk fusk med brevstemmer, og mange af hans partifæller og tilhængere har bakket op om præsidentens påstande.

En af dem er USA's ambassadør til Danmark, Carla Sands.

Den seneste uge har hun på sin personlige Twitter-profil delt en lang række opslag fra konservative medier, republikanske aktivister samt præsidenten selv omhandlende påstået valgsvindel.

Blandt andet har hun fortalt, at hendes afdøde mand fortsat får tilsendt en stemmeseddel med posten, selvom han har været død i fem år.

Men Carla Sands har også fortalt, at hendes egen brevstemme ikke er blevet registreret, hvilket hun anså som bevis på uregelmæssigheder ved valget.

- Jeg brevstemte på Donald Trump på samme måde, som mange medlemmer af vores militær gør det. I går aftes tjekkede jeg stemmeregistreringen i Pennsylvania, og de havde ikke talt min stemme, skrev hun 7. november.

Det var fire dage efter valget og cirka seks timer inden, at demokraten Joe Biden af en lang række medier blev udråbt som vinder i staten Pennsylvania og dermed også præsidentvalget.

Følte sig frataget stemmeretten

Dagen efter, 8. november, delte hun et billede, der viste, at hendes stemme ikke kunne søges frem i systemerne.

- Enhver stemme skal tælle. Fratag ikke mig og andre vælgere deres stemmeret i forsøget på at vinde for enhver pris. Verden kigger med. Valgets legitimitet er på spil, skrev Sands.

Men nu er der godt nyt til ambassadøren.

For hendes stemme er nemlig registreret og talt med, kan avisen New York Times fortælle.

Stemme modtaget i oktober

New York Times' journalister har lavet en søgning på Pennsylvanias valghjemmeside, som viser, at Carla Sands' brevstemme er registreret i Cumberland County.

Avisen har delt et screenshot af søgeresultatet som dokumentation for, at stemmen er registreret i systemet.

Her fremgår det, at brevstemmesedlen blev sendt til Carla Sands 25. august 2020, og at den blev godkendt efter at være returneret 15. oktober.

Men som avisen påpeger, fremgår det ikke, hvornår hjemmesiden er opdateret med denne oplysning. Det er derfor muligt, at det er sket, efter Carla Sands' tweets 7. og 8. november.

Stiller ikke op til interview

TV 2 har torsdag været i kontakt med Carla Sands' presseansvarlige på ambassaden i Danmark, der oplyser, at ambassadøren ikke har mulighed for at stille op til interview torsdag.

Hun har efterfølgende sendt et skriftligt svar til TV 2, hvor hun ikke forholder sig til historien fra New York Times, men skriver følgende:

- Det amerikanske demokratis stærke institutioner vil sikre, at en retmæssig valgt præsident vil blive taget i ed 20. januar. Sikkerheden ved valg er essentiel for at beskytte integriteten i vores valgsystem og har længe været en prioritet for de valgansvarlige embedsfolk.

- Når der rejses spørgsmål, er retten til at udfordre resultaterne beskyttet af lov, og der er derfor klart definerede procedurer for sådanne processer, som sikrer, at alle lovlige stemmer bliver optalt.

New York Times har uden held forsøgt at få en kommentar til avisens historie fra det amerikanske udenrigsministerium.

Forgænger undskylder til Danmark

Carla Sands' forgænger på ambassadørposten, Rufus Gifford, der var vicekampagneleder på Joe Bidens valgkampagne, har reageret på New York Times' historie med følgende kommentar på Twitter:

- Jeg beklager virkelig, Danmark. Sandheden og anstændigheden kommer tilbage om 70 dage.