USA VALG

Sagsmappe på 234 sider er Trumps "bevis nummer ét" på valgsvindel i USA - her er hovedpunkterne

Trumps valgkampagne har indsamlet 101 vidneforklaringer, der skal bruges i sagsanlæg om valgsvindel. Flere handler om valgobservatørernes væremåde.

Mens USA's præsident Donald Trump stadig ikke vil erkende, at han led nederlag ved det netop overståede præsidentvalg, arbejder hans advokater hårdt med at skaffe beviser på valgsvindel.

Jeg blev intimideret af valgtilforordnede med Black Lives Matter-ansigtsmasker

Jacqueline Zaplitny, republikansk valgobservatør

Det sker ved at interviewe republikanske valgobservatører, der mener at have set noget mistænkeligt under stemmeoptællingen.

Såvel Donald Trumps modstandere som de amerikanske medier har længe efterspurgt beviser for præsidentens påstande, og alene det seneste døgn har Trump tweetet om valgsvindel igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen, igen og igen uden selv at komme med beviser af den type, der kan bruges i en retssag.

Men nu har præsidentens pressesekretær Kayleigh McEnany offentliggjort en sagsmappe på 234 sider med 101 edsvorne og underskrevne vidneforklaringer, der faktisk er beregnet til at blive brugt i retten.

Bevis nummer ét

Sagerne blev præsenteret hos Donald Trumps foretrukne tv-vært Sean Hannity, hvor Kayleigh McEnany kunne fortælle, at der var talrige eksempler på svindel. Hun fremhævede blandt andet et amt i staten Michigan, hvor den efter hendes udsagn havde været hel gal.

- Der var en sending stemmesedler, hvor 60 procent havde den samme underskrift, sagde hun, mens hun viftede med en bunke af A4-ark.

Alle vidneforklaringerne på arkene er fra staten Michigan, hvor Joe Biden ifølge den seneste optælling fører med 148.645 stemmer.

Ved første øjekast ligner de mange sider - hvoraf flere er håndskrevne - noget fra et retssalsdrama.

- BEVISMATERIALE 1, står der på forsiden af dokumentet, som nyhedsburauet Reuters har skaffet en kopi af.

Men når man nærlæser dem, virker vidneudsagnene ikke helt så ligetil, som præsidentens pressesekretær forsøger at give udtryk for.

Problemstemmerne

Beskyldningen om stemmerne, hvor 60 procent havde samme underskrift, stammer for eksempel fra en republikansk valgobservatør ved navn Anne Vanker.

Herunder ses hun til et af Donald Trumps vælgermøder.

Anne Vanker overværede optællingen af stemmer på to meters afstand og så en kasse med såkaldte problemstemmer blive åbnet.

Stemmesedlerne, hvoraf Anne Vanker mener, at 60 procent var fra samme afsender, blev lagt i en bunke for stemmer fra folk, "der ikke var registreret som vælgere".

Altså dermed stemmer, som formentlig ikke blev talt med i det endelige resultat.

Og den slags mere eller mindre mistænkelige observationer er der en hel del af på de 234 sider.

Liberale soldater findes ikke

For eksempel skriver en af observatørerne i vidneudsagnet, at han syntes, at det var mistænkeligt, at militærfolk stemte på Joe Biden.

- Jeg syntes, det var mærkeligt, at gennem dagen og aftenen så jeg nogle få dusin stemmer fra militæret blive talt op. Selvom jeg ikke kan oplyse specifikke tal eller navne, vil jeg anslå, at 80 procent af dem havde Joe Bidens navn udfyldt på dem, skriver valgobservatør Braden Giacobazzi.

- Jeg har altid fået at vide, at militærfolk har tendens til at være mere konservative, så det bed jeg mærke i, mens dagen skred frem, skriver han i sin erklæring.

Braden Giacobazzi skriver også, at de uafhængige jurister, der observerede optællingen, efter hans mening slet ikke var uafhængige.

- Det er tydeligt, at HVER ENESTE advokat eller jurastuderende, jeg talte med, ideologisk lå på den yderste venstrefløj, skriver han.

Som republikansk valgobservatør ligner Braden Giacobazzi mange af de andre 101 personer, der vil hjælpe med at dokumentere valgsvindel.

Land og by

Han bor på landet i den lille by East Jordan i Michigan, men før valget rejste han til Detroit over 400 kilometer væk for at være observatør helt inde i centrum af byen, hvor befolkningen fortrinsvis består af sorte amerikanere.

Mens stemmerne blev talt op, stod republikanske valgobservatører uden for valglokalet og råbte "stop optællingen".

Braden Giacobazzi kom ind i selve optællingslokalet, men i sit vidneudsagn klager han over, at han ikke fik nogen varm velkomst.

- Det første, jeg lagde mærke til, var mindst én person uden for optællingsrummet, der bar en Black Lives Matter-maske. Hun tog tilsyneladende folks temperatur. Da jeg kom ind, var det tydeligt, at mange, sandsynligvis de fleste af bordene i lokalet, var fjendtlige over for folk med republikanske sympatier, skriver han i vidneudsagnet.

Skræmt og intimideret

Braden Giacobazzi fortæller også, at han endte med at blive smidt ud af optællingslokalet af det lokale politi efter ni timers observation af optællingen og "talløse løgne" og forsøg på intimidering fra de lokale embedsmænd.

Flere andre af de 101 vidneudsagn indeholder lignende historier.

For eksempel Jacqueline Zaplitny fra den lille by Brighton 50 kilometer uden for Detroit, der på valgdagen kørte ind i byen for at observere optællingen af stemmer inde i centrum af storbyen.

- Jeg blev intimideret af valgtilforordnede med Black Lives Matter-ansigtsmasker og en mand af skræmmende størrelse med en Black Lives Matter-trøje på. De fulgte valgobservatørerne tæt, inklusive mig selv, skriver Jacqueline Zaplitny i sit vidneudsagn.

Hun fortæller også, at hun flere gange blev forhindret i at tale med de personer, som talte stemmer op.

Og så klager hun over, at der ikke blev holdt nok afstand.

Håndsprit og Jesus

En fotograf fra nyhedsbureauet AP tog i øvrigt nedenstående billede af hende under optællingen. Ifølge Jacqueline Zaplitny blev hun bedt om at forlade lokalet kort efter billedet blev taget - bemærk hendes løse ansigtsmaske.

At Jacqueline Zaplitny tog lidt let på det med ansigtsmasken er ikke nødvendigvis et tilfælde.

Hvis man besøger hendes profil på Facebook, er der opslag, hvor hun brokker sig over brug af håndsprit, deler konspirationsteorier om coronavirus og fortæller sine venner, at Donald Trump er udvalgt af Jesus.

Og der er mange flere af den slags historier på de 234 sider med vidneudsagn.

Også fra folk med en længerevarende, videregående uddannelse.

For eksempel en republikansk advokat ved navn John M. Downing, der er med i organisationen Advokater for Trump.

Vrede Karen på parkeringspladsen

John M. Downing fortæller, at han kom ud for en mistænkelig episode på valgdagen, hvor han blev ringet op af en republikansk valgobservatør, der kun omtales som "Karen" i vidneudsagnet.

Ifølge advokaten var Karen kommet til at parkere sin bil et forkert sted og blev derfor nægtet adgang til TCF-centeret i Detroit, hvor optællingen blev foretaget.

- De var på p-dækket på tagetagen af kongrescenteret (hvor de parkerede, fordi der var gratis parkering), og de fik ikke lov til at komme ind i bygningen, skriver John M. Downing, der også fortæller, at Karen var ganske oprevet.

Han finder det mistænkeligt, at Karen ikke fik hjælp til at finde den rigtige p-plads og derfor aldrig nåede ind i centeret for at overvære optællingen.

Da Karen endelig nåede frem, var der nemlig opstået uro foran optællingslokalet, hvor Trump-støtter demonstrerede og råbte "stop optællingen".

Ud over episoder, hvor republikanske valgobservatører følte sig intimideret under optællingen, er der et par andre observationer, der går igen i de 234 vidneudsagn.

De 120 år gamle vælgere

Det er for det første observatører, der har set valgtilforordnede indtaste flere vælgeres fødselsdag som 1. januar 1900 i computersystemet.

Klokken cirka 01.10 observerede jeg en stemmeseddel blive kopieret

Vidneudsagn

Observatørerne var tilsyneladende ikke klar over, at det er en almindelig praksis i Detroit, fordi systemet kan finde på at bede om en fødselsdato, selvom de valgtilforordnede ikke kender den.

Det har myndighederne i Detroit selv oplyst i forbindelse med et andet sagsanlæg.

- Dette er ikke et juridisk krav, men en ejendommelighed i den måde softwaren er designet på, oplyser myndighederne ifølge Washington Post.

Andre observatører siger, at de har lagt mærke til flere mistænkelige episoder, hvor stemmesedler tilsyneladende er blevet kopieret ved borde inde i optællingsområdet.

Dette er også normal praksis, da alle stemmesedler scannes ind, og der er flere tilfælde, hvor maskinen ikke kan læse stemmesedlerne.

Her er det tilladt at kopiere oplysningerne fra den seddel, som maskinen ikke kan læse, over på en ny.

Men det afholder ikke de republikanske valgobservatører fra at angive det som mulig svindel.

- Klokken cirka 01.10 observerede jeg en stemmeseddel blive kopieret. Jeg gik hen til den tilsynsførende og spurgte, om der var en republikaner til stede til at overvære kopieringen. Han sagde, at det vidste han ikke. De valgtilforordnede fortsatte med at kopiere stemmesedlen, skriver en af dem i sit vidneudsagn.

Og de 234 erklæringer er blot begyndelsen.

Da Donald Trumps pressesekretær Kayleigh McEnany præsenterede valgobservatørernes vidneudsagn i Sean Hannitys program på Fox News onsdag, lovede hun nemlig, at der ville komme flere udsagn inden for kort tid.

Hun fortalte blandt andet, at de nye vidneudsagn indeholder eksplosive oplysninger om, at 120-årige har stemt ved valget.

Altså folk der er født i år 1900 - hun nævnte ikke fødselsdatoen, så der er en mulighed for, at det er 1. januar.