Coronavirus

Italiens hospitaler tæt på kollaps - video viser patient ligge død på toiletgulv

Læger og sygeplejersker i Italien advarer i et åbent brev om presset på hospitalerne. Situationen er alvorlig, lyder det.

En video filmet med en mobiltelefon på et italiensk hospital bliver i øjeblikket delt på nettet.

På optagelsen kan man se en livløs krop ligge på et toiletgulv med hovedet halvt lænet op af fliserne på væggen.

Manden, der har optaget videoen, filmer også rundt på andre patienter, der ligger stuvet sammen i senge i et stort rum uden for toilettet.

- De er blevet forladt, siger han.

Optagelsen stammer fra akutmodtagelsen på Antonio Cardarelli-hospitalet i Napoli, hvor manden på toiletgulvet kort forinden var bekræftet død.

Hospital afviser udlægning

Hospitalet har udsendt en skriftlig udtalelse, hvor de understreger, at manden ikke blev efterladt til at dø uden personale i nærheden.

- En patient, der var formodet smittet med covid-19 og derfor allerede i behandling, blev fundet livløs på toilettet. De ansatte fandt liget, efter at de havde bemærket, at manden havde været på toilettet i lang tid, skriver hospitalet ifølge La Repubblica.

Det understreges, at alle patienter i afdelingen løbende bliver tilset.

Ifølge hospitalet begyndte videoen, der viser mandens lig, at florere på nettet bare få minutter efter hans død. Optagelsen er lavet, mens personalet var gået væk for at hente en båre til at lægge liget på, står der i udtalelsen.

Hospitalsdirektør vred over video

Dødsårsagen er endnu ikke klarlagt, men videoen har fået stor opmærksomhed i det italienske, hvor den har vakt vrede og bliver brugt som udtryk for, hvor presset det italienske hospitalsvæsen er på grund af coronaepidemien.

- Det er beklageligt, at hændelser som denne bliver udnyttet med det formål at skabe en forfærdelig og farlig opfattelse i offentligheden, siger hospitalsdirektør Giuseppe Longo ifølge Napoli Today.

Han tilføjer, at hospitalet har indledt en intern efterforskning rettet mod at fastslå ophavsmanden til videoen, og hvordan vedkommende har filmet og videreformidlet den.

Opråb i åbent brev

Italien er lige nu hårdt ramt af en coronapandemiens anden bølge, og presset på det italienske sundhedsvæsen er stort.

Antallet af covid-19-patienter er nu så stort, at landets hospitaler er tæt på bristepunktet, advarer læger og sygeplejersker i et åbent brev. Det rapporterer det italienske nyhedsbureau Ansa.

- Hospitalerne er tæt på at kollapse på grund af mangel på personale og mangel på sengepladser i lyset af en unormal tilstrømning af patienter på grund af den hastige og svimlende spredning af covid-smitte.

Lægerne advarer i brevet mod at forsøge at nedtone alvoren af situationen.

- Situationen på hospitalerne er dramatisk, lyder det i brevet.

Stigende daglige dødstal

Da coronapandemien ramte Europa i foråret var Italien blandt de værst ramte lande, men over sommeren kom situationen under kontrol.

Siden midten af oktober er det dog gået hastigt den forkerte vej, og onsdag registrerede Italien 623 coronarelaterede dødsfald på et døgn. Det højeste antal siden starten af april.

Udviklingen i Italien fik i begyndelsen af november premierminister Giuseppe Conte til at indføre skærpede restriktioner i landet, herunder et natligt udgangsforbud fra klokken 22.00.

Lyn-analyse

Det gik rigtig godt i Italien, lige indtil det gik skidt, og så gik det meget hurtigt den forkerte vej. Situationen er meget trist, og der er ikke samme tro på tingene og sammenhold i befolkningen som i foråret. Mange er sure over, at man ikke har været bedre forberedt på den her anden bølge. I forhold til myndighedernes håndtering har oppositionen været meget aggressive, men regeringen har fået nogle økonomiske hjælpepakker ud på rekordtid, og det har foreløbig fungeret i forhold til at undgå et folkeligt oprør.

Minister: Tiden er løbet ud

Napoli ligger i regionen Campania, der i øjeblikket er et af de værst ramte områder i Italien.

Videooptagelsen fra hospitalet fik onsdag udenrigsminister Luigi Di Maio til at reagere på Facebook, hvor han kalder optagelserne "chokerende".

- Vi står over for dramatiske og uacceptable begivenheder. Episoder, som presser os til at handle som central regering, for tiden er løbet ud. I Napoli og mange områder i Campania er situationen rent faktisk ude af kontrol.

Ministeren fortæller, at han dagligt modtager beretninger fra borgere, der må modtage behandling i biler på parkeringspladsen, og om folk, der dør i ambulancer eller måske endda aldrig bliver hentet i hjemmet trods adskillige opkald.

- Hvis lokale myndigheder fejler, må staten tage over. Jeg har forholdt mig tavs indtil nu ud af respekt for alle de involverede institutioner. Men vi må gribe ind omgående, særligt i det sydlige Italien, som risikerer at implodere, skriver Di Maio.