USA VALG

Hjalp Trumps parti med at vinde valget i 2000 - nu har advokat en besked til Trump

Den republikanske valgadvokat Ben Ginsberg hjalp George W. Bush til sejr ved præsidentvalget i 2000. Denne gang er han bekymret for demokratiet.

Der findes en film med Kevin Spacey i hovedrollen om det fem uger lange drama efter præsidentvalget i 2000, hvor republikaneren George W. Bush endte med at vinde en smal sejr over demokraten Al Gore.

Du er nødt til at træde et skridt tilbage og se på resultaterne

Ben Ginsberg, advokat

Filmen er optaget i Florida, hvor den dramatiske optælling af stemmer fandt sted, og hvor republikanernes advokater havde held til at få standset optællingen af stemmer, mens George W. Bush stadig var foran.

I en af scenerne fortæller præsidentens ekspert i valgret, hvor lidt han bryder sig om demokraterne.

- Jeg har foretaget over 25 genoptællinger af stemmer, og jeg bliver stadig overrasket over i hvor vid udstrækning demokraterne vil lyve, snyde og forsøge at stjæle valgresultatet, siger advokaten Ben Ginsbergs karakter i filmen.

Efter valgsejren i 2000 havde han noget nær stjernestatus i republikanske kredse, og selv om replikken i filmen er strammet lidt i forhold til, hvordan Ben Ginsberg selv ville formulere det, beskriver den fint, hvilket image han har haft i USA gennem tre årtier.

Ben Ginsberg griner foran Floridas højesteret 7. december 2000, hvor valgsejren til George W. Bush syntes sikker.

Mens Barack Obama var præsident, blev Ben Ginsberg for eksempel udpeget som republikanernes repræsentant i den kommission, som dengang blev nedsat for at afdække eventuelle problemer ved valg i USA.

En meget aktiv pensionist

Senest har han arbejdet for advokatfirmaet Jones Day, der blandt andet har kunder hus tobaksindustrien, familien Bin Laden og familien Trump.

I skrivende stund forsøger advokatfirmaet for eksempel at hjælpe Donald Trump med at finde eksempler på valgsvindel i USA, men Ben Ginsberg hjælper ikke, for han gik på pension 31. august i år.

Ben Ginsberg hos præsident Obama i forbindelse med arbejdet for bedre valg i USA.

Men den 69-årige topadvokat nåede ikke at være pensioneret ret længe, før han vendte tilbage til rampelyset.

Ben Ginsberg er nemlig i øjeblikket temmelig aktiv i de amerikanske medier, hvor han har fået en rolle, han næppe selv havde forudset dengang, han talte stemmer i Florida.

Han gør nu alt, hvad han kan, for at trænge igennem med kritik af Donald Trump og Trumps forsøg på at drage tvivl om resultatet af det netop overståede præsidentvalg.

- At USA's præsident, lederen af den frie verden og af det republikanske parti, kommer med fuldstændig udokumenterede anklager om, at der er valgsvindel, det er forkert, siger Ben Ginsberg til Washington Post.

Ben Ginsberg i 2014.

Der er ingen beviser

Han siger til avisen, at Donald Trump efter hans mening har undermineret det amerikanske demokrati ved igen og igen at komme med anklager om valgsvindel.

- Jeg ved, at der ikke er nogen beviser for systematisk svindel, for jeg har brugt størstedelen af hvert eneste valg på at arbejde med republikanske programmer for overvågning af optælling og operationer på valgdagen, siger han til avisen.

Han uddyber det synspunkt hos tv-kanalen PBS.

- Det er værd at huske på, at alle anklagerne blev fremsat før valget, og at de er baseret på tidligere valg, hvor der absolut ikke har været nogen beviser, siger Ben Ginsberg.

Plakat for filmen Recount, hvor Bob Balaban spiller rollen som Ben Ginsberg.

Advokaten mener heller ikke, at Donald Trumps folk er ude på en nem opgave med at dokumentere eventuel svindel.

- Jeg har været involveret i forsøg på at udfordre valgresultater. Sandheden er, at man behøver edsvorne erklæringer på samme dag, altså edsvorne erklæringer fra valgdagen. Erklæringerne skal så bevidne, at konkrete stemmer er blevet håndteret forkert, siger Ben Ginsberg til PBS.

Han tror også, at præsidentens sag vil falde fra hinanden.

- Det er meget svært at forsøge at skabe en sag efter et valg. De får noget tid til at forsøge og sætte det sammen. Men i realiteten plejer disse sager at forsvinde med tiden og ikke få succes, siger han.

Tynde sagsanlæg

De første sagsanlæg fra Donald Trumps lejr kom allerede, mens der stadig blev talt stemmer op, og her hæfter Ben Ginsberg sig ved, at reglerne under optællingen jo næppe kan være kommet som en overraskelse for republikanerne.

- Det er usædvanligt, at en kampagne mener, at de ikke har nok adgang på det tidspunkt. Det, der sædvanligvis sker, er at kampagnerne stiller den slags spørgsmål til de lokale embedsmænd lang tid i forvejen, så man kan gå i retten før valget, siger Ben Ginsberg til radiokanalen NPR.

Han fortæller desuden, at det vil overraske ham, hvis det lykkes Donald Trump at få sagerne om valgsvindel direkte til USA's højesteret, hvilket præsidenten ellers har sagt, at han vil.

- Det vil blive en bemærkelsesværdigt innovativ vej, hvis de har fundet én, siger han til NPR.

Ifølge Ben Ginsberg skal retssagerne først anlægges på statsligt niveau, og her mangler han stadig at se beviser.

Præsidentens plan

Selvom retssagerne kan virke meningsløse, vil Ben Ginsberg alligevel ikke udelukke, at Donald Trump har en plan.

Han fortæller til tv-programmet '60 Minutes', at præsidenten muligvis prøver at bremse optællingen i flere stater så meget, at de ikke er færdige 8. december, hvor der er deadline.

Vinderen af amerikanske præsidentvalg er normalt den kandidat, der får flest valgmænd fra de enkelte stater, og normalt er det vælgerne, der bestemmer om valgmændene skal være republikanere eller demokrater.

Donald Trump på golfbanen efter at Joe Biden blev udråbt som vinder af valget i medierne.

Men i USA's forfatning står der blot, at det er de enkelte stater, der udpeger valgmændene, men der står ikke hvordan.

Så hvis optællingen ikke er færdig, frygter Ben Ginsberg, at Donald Trump vil bede flere stater med republikansk ledelse om at udpege valgmænd, der er loyale mod republikanerne, selvom det på papiret var Joe Biden, der fik flest stemmer.

Topadvokaten kommer også med en direkte replik til Donald Trump i sit interview i '60 Minutes':

- Du er nødt til at træde et skridt tilbage og se på resultaterne. Dette er et demokrati, dette er et land, der har behandlet dig godt. Du er nødt til at respektere institutionerne. Den største institution af alle er vores valg, der fører til fredelig magtoverdragelse. Det må du ikke ødelægge.