USA VALG

USA's udenrigsminister lover "problemfri overgang" til ny periode med Trump

Mike Pompeos bemærkning møder kritik. Joe Biden griner af det.

Donald Trump har endnu ikke villet garantere amerikanerne, at han vil bidrage til en fredelig overdragelse af magten, når Joe Biden skal overtage præsidentembedet 20. januar.

Men hans udenrigsminister, Mike Pompeo, vil gerne love en ”problemfri overgang”. Altså til en ny periode med Donald Trump som præsident.

Der kommer en problemfri overgang til en ny Trump-administration

Mike Pompeo, udenrigsminister

Det sagde han tirsdag på et pressemøde i det amerikanske udenrigsministerium efter at have holdt et virtuelt møde om menneskerettigheder med udenlandske kollegaer.

Præsidentvalget og ikke mindst præsidentens modvilje til at anerkende resultatet er stadig det altoverskyggende emne i de amerikanske medier.

Derfor lød det første spørgsmål til Mike Pompeo også, om hans udenrigsministerie forbereder sig på at indgå et samarbejde med Joe Bidens folk. Og om, hvornår det bliver en national sikkerhedsrisiko, hvis processen bliver trukket så langt ud, at det vanskeliggør en problemfri overdragelse af magten.

- Der kommer en problemfri overgang til en ny Trump-administration, svarede Mike Pompeo.

Verden kan være helt rolig

Efter at have trukket på smilebåndet over sit eget svar uddybede Mike Pompeo, at verdenssamfundet kan være helt rolig for, at der vil ske en succesfuld overdragelse, uanset hvem der er præsident efter 20. januar klokken 12.

Ligesom sin chef nægter Pompeo at anerkende Joe Biden som nyvalgt præsident.

- Jeg er udenrigsminister, jeg får opkald fra hele verden, de mennesker følger med i vores valg, de forstår, at vi har en juridisk proces, at det tager tid, sagde udenrigsministeren.

Overgangen er begyndt, og vi er godt i gang med den

Joe Biden, tiltrædende præsident

Han understregede, at alle gyldige stemmer skal tælles med, og alle ugyldige stemmer forkastes.

- Vi er nødt til at gøre det rigtigt. Når vi har gjort det rigtigt, har vi gjort det rigtigt. Vi er i en rimelig god forfatning.

Biden griner

Mike Pompeos bemærkninger møder kritik i liberale kredse. CNN's chefpolitiske kommentator, Dana Bash, siger for eksempel:

- Måske lavede han bare sjov, men det er ikke sjovt, når du er udenrigsminsiter.

Den kommende præsident, Joe Biden, blev på et efterfølgende pressemøde spurgt til Mike Pompeos bemærkning, og han havde kun latter til overs for det.

Lyn-analyse

Pompeos udtalelser er både uden for nummer og inden for skiven. Det vækker minder om en bananrepublik, når USA's udenrigsminister nægter at anerkende Biden som landets kommende præsident. Vel og mærke i en situation, hvor mange stats- og regeringschefer har ønsket Biden tillykke med sejren. Samtidig er Pompeos udmelding ikke spor overraskende. Udenrigsministerens chef er fortsat præsident Trump, som hårdnakket nægter at anerkende valgnederlaget. Havde Pompeo anerkendt Bidens valgsejr, havde han undermineret Trump, hvilket i republikanske kredse ofte er ensbetydende med en politisk dødsdom.

Derudover slog han fast, at den manglende samarbejdsvillighed fra den nuværende regering ikke ændrer noget for arbejdet med at danne en ny regering.

- Overgangen er begyndt, og vi er godt i gang med den, sagde Joe Biden.

Udokumenterede påstande

Der mangler stadig at blive talt stemmer op efter valget, og alle valgresultater skal først verificeres, før de er endelige.

Joe Biden har dog erklæret sig som vinder af valget, efter at alle store medier lørdag udråbte ham som landets næste præsident.

Donald Trump nægter at erkende sit nederlag og forsøger at udfordre valgets resultat ved domstolene. Præsidenten påstår, at omfattende valgsvindel har haft indflydelse på valget. Det har han ikke skyggen af dokumentation for.