USA VALG

Mens Trump taler om svindel, søger internettet efter beviser - her er, hvad der dukkede op

USA's præsident hævder, der var omfattende snyd ved præsidentvalget. Han har ikke fremlagt beviser, men hans tilhængere forsøger ivrigt at finde dem.

Hvordan ser omfattende valgsvindel egentlig ud i virkeligheden?

Det spørgsmål forsøger tilhængere af USA's præsident Donald Trump lige nu at finde svar på for at underbygge hans påstande om, at nederlaget ved det nyligt overståede præsidentvalg var et stort svindelnummer.

Donald Trumps valgkampagne har varslet sagsanlæg mod flere stater for valgsvindel, men hverken præsidenten eller hans folk har endnu fremlagt konkrete beviser for svindel.

Og der er ellers endda oprettet en særlig hotline, hvor amerikanerne kan ringe og anmelde svindel.

En lang række af Trumps tilhængere har nu besluttet sig for at hjælpe med at lede, og nu er der så dukket nogenlunde lige så meget muligt bevismateriale op, som præsidenten forudså inden valget.

Spørgsmålet er bare, om det holder i retten.

Her er en gennemgang af noget af det mest markante såkaldte bevismateriale, der lige nu cirkulerer på de sociale medier.

På videoen river en mand et stykke papir, der angiveligt er en stemme på Donald Trump, i stykker.

1. Den iturevne Trump-stemme

I løbet af de seneste døgn er en Tik Tok-video af en ung sort mand i en gul vest gået viralt.

Han ser ud til at sortere stemmesedler for postvæsenet og river noget, der ligner en stemme på Donald Trump, i stykker.

- Hvordan kan magthaverne hævde, at der ikke er nogle beviser for valgsvindel, når sådan noget her eksisterer, spørger Twitter-brugeren Zerocool for eksempel herunder.

Nederst på videoen kan man se, at den er lagt på Tik Tok af en bruger ved navn Bigchoppadoe, og det lykkedes mediet Heavy at opspore ham. Det viser sig, at manden hedder Dale Harrison, og at han lavede videoen for at få opmærksomhed.

- Såååå, jeg lavede den her video i mit tøj fra Amazon, for I ved jo allesammen godt, at jeg altid laver sjov. Og den får siiiindssygt mange visninger! De finder min røv på alle apps!!!! Så hvornår flytter jeg til Hollywood??? Hahahah, skriver Dale Harrison på sin Facebook-profil.

Den pensionerede general Thomas McInerney fortæller her Trumps tidligere rådgiver Steven Bannon om Hammer og Scorecard.

2. Hammer og Scorecard

Nogle af Donald Trumps støtter tror, at demokraterne kun vandt valget på grund af en hemmelig supercomputer ved navn Hammer og et softwaresystem kaldet Scorecard.

Computersystemet skal ifølge teorien være i stand til at manipulere med stemmetallene i samtlige af USA's stater. Det fortæller Donald Trumps tidligere chefstrateg Steven Bannon på sin online-kanal.

Teorien deles flittigt på Twitter, hvor tv-klip med udsving i stemmetallene fra valgaftenen skal sandsynliggøre, at der er foregået svindel.

Teorien dukkede først op hos mediet American Report og blev senere spredt af Fox News.

Men chefen for cybersikkerhed i USA, Chris Krebs, kalder historien for "nonsens".

- Jeg refererer specifikt til det der Hammer og Scorecard-nonsens. Det er det, det er - nonsens. Dette er ikke virkeligt, fald ikke for det og tænk to gange, inden du deler, skriver han på Twitter.

Hovedkilden i historien fra American Report er i øvrigt en mand ved navn Dennis Montgomery, der ifølge mediet Daily Beast er en kendt bedrager.

Hvad foretager disse valgtilforordnede sig?

3. Stemmetællere med kuglepenne

Denne video er rent faktisk optaget i et af de lokaler, hvor stemmerne blev talt op, og den bruges i skrivende stund til at underbygge præsidentens påstande hos hans tilhængere på sociale medier.

Billederne stammer storbyen Philadelphia kort efter valget, hvor optællingen er videoovervåget. Optagelserne viser, hvordan valgtilforordnede sidder ved et bord og udfylder tomme stemmesedler, mens en mand fortæller seerne, hvad der foregår.

- Den her dame udfylder stemmesedlerne. Jeg fandt hende for en halv time siden, hvor hun lavede seks, og hun arbejder stadig med det, fortæller han.

Videoen gik hurtigt viralt og deles blandt andet af den republikanske politiker Rob Arlett.

Billederne viser rent faktisk en valgtilforordnet, der udfylder stemmesedler, men ifølge Adrienne Marofsky, der er talskvinde for Delaware County, hvor episoden fandt sted, var det faktisk kvindens job.

I USA scanner man nemlig stemmesedlerne ind, men et af valgstederne i Delaware County oplevede et problem, hvor scanneren ødelagde stemmesedlerne, så de valgtilforordnede var nødt til at kopiere dem med håndkraft, for at de kunne tælle med, siger Adrienne Marofsky til mediet Politifact.

Fejlen i Michigan kan ifølge republikanerne påvirke resultatet i staten, hvor Trumps føring så stor ud på valgdagen.

4. Softwarefejlen i Michigan

I staten Michigan, hvor Joe Biden vandt en kneben sejr, skete der på valgaftenen en fejl i betjeningen af den computersoftware, som blev brugt under optællingen.

Ifølge formanden for Trumps republikanske parti i Michigan, Laura Cox, gav fejlen Joe Biden 6000 stemmer, som rettelig skulle være gået til Trump.

Fejlen er blandt andet blevet fremhævet af den republikanske politiker Ted Cruz, præsidentens juridiske rådgiver Jenna Allis, præsidentens søn og Donald Trump selv som et bevis på omfattende svindel.

Ifølge præsidentens tilhængere bruges samme softwaresystem i andre stater, og derfor kan fejlen potentielt have haft indflydelse på valgets udfald.

Men Michigans indenrigsminister, Jocelyn Benson, udsendte allerede 7. november en rapport om softwarefejlen. Hun forklarer, at der kun skete en fejl i et enkelt amt, og at der faktisk var tale om en menneskelig fejl, der hurtigt blev rettet.

En af de påståede afdøde vælgere.

5. De døde vælgere i Michigan

Hvad nu hvis afdøde amerikanere i stor stil er blevet brugt til at pumpe Joe Bidens stemmetal op?

Det tror nogle af Donald Trumps støtter på internettet, hvor de offentliggør lange lister med navne på vælgere. For eksempel i storbyen Detroit i den vigtige svingstat Michigan, hvor Twitter-brugere hævder, at de har fundet 14.000 navne på døde mennesker, som på mystisk vis har ansøgt om at stemme.

Andre matcher billeder af navne på gravsten med navne på folk, der angiveligt har fået en stemmeseddel.

Myndighederne i Michigan kalder imidlertid historien for misinformation og skriver på Twitter, at afdøde personer ikke kan stemme i staten.

Hos tv-stationen CNN har man forsøgt at faktatjekke historien og undersøgt oplysningerne bag 50 af de 14.000 navne på listen grundigt.

Ifølge CNN var 37 af de 50 døde og havde heller ikke stemt. Fem af de 50 havde stemt, men det skyldtes ganske enkelt, at de var i live. De resterende otte var i live og havde ikke stemt.

Afdøde Fred Stokes Jr.'s grav.

6. Fred Stokes Jr.

En af de vælgere, som både har fået en stemmeseddel ved det amerikanske valg og enorme mængder omtale, er Fred Stokes Jr.

Han boede i Nevada indtil 2017, hvor han døde i en alder af 92 år.

Ifølge vælgerdatabasen i Nevada indsendte en eller anden en brevstemme under navnet Fred Stokes Jr. den 9. oktober.

Donald Trumps støtter bruger historien til at sandsynliggøre, at der har fundet valgsvindel sted, og den er blandt andet blevet udbredt af tv-værten Tucker Carlson på Fox News.

Myndighederne i Nevada er stadig ved at efterforske sagen, så uregelmæssigheden er ikke opklaret endnu, men ifølge mediet The Federalist bor Fred Stokes Jr.'s søn, der hedder Fred Stokes III, på sin fars gamle adresse.

Dermed kan der være tale om en fejl.

En af de brændte stemmesedler.

7. De brændte stemmesedler

En video med brændende stemmesedler gik efter valget så viralt, at den endte med at blive retweetet af Donald Trumps søn, Eric.

- Hvis man arbejder i postvæsenet eller på valgstederne, må man gøre, hvad man kan, siger en person på videoen med de brændende stemmesedler.

Twitter har slettet den oprindelige video, som Eric Trump delte, men den bliver ved med at dukke op og bliver brugt til at underbygge argumentet om valgsvindel.

Du kan se et uddrag af den herunder.

Videoen er imidlertid ikke ægte.

Afsenderen af videoen kunne identificeres som en person i byen Virginia Beach, og her oplyser myndighederne, at stemmesedlerne helt tydeligt er falske, fordi de mangler den obligatoriske stregkode.