USA VALG

Her er manden, der kan spænde ben for Joe Bidens politiske drømme

Republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, bliver den mest magtfulde republikaner i USA, hvis han beholder sit flertal under Biden.

Før Trump blev præsident, sagde republikanernes stålfaste leder i Senatet, Mitch McConnell, at vicepræsident Joe Biden var en mand, der ikke spildte tiden, og som havde målet i sigte, når man talte med ham.

På McConnells eget kontor var at 'få Joe i røret' udtryk for, at det var tid til at forhandle, fordi man vidste, at Biden var en mand, der kendte det politiske spil og samtidig tog republikanerne alvorligt.

Respekten mellem den demokratiske vicepræsident og den republikanske senatsleder var til at tage og føle på.

Men noget har ændret sig; efter fire år med Donald Trump som præsident i USA er landet blevet dybt splittet.

Gaderne har været fyldt med demonstranter, og flere gange har ekstremister slået ihjel til ære for deres respektive ideologier.

Kløften mellem republikanere og demokrater er ligeledes vokset - især, efter at verden blev opslugt af en pandemi, og den amerikanske økonomi begyndte at gå i den forkerte retning.

Men Joe Biden insisterede alligevel på - efter at alle store amerikanske medier kårede ham som vinder af valget - at han ikke kun var præsident for demokraterne, men også republikanerne.

Han vil samle landet igen. Men de sidste fire år har vist, at det kan blive svært, så længe Mitch McConnell er leder af Senatet.

Senatet er der, hvor lovforslag dør

Da Joe Biden blev valgt som vicepræsident under Barack Obama i 2008, var Mitch McConnell også leder af republikanerne i Senatet.

Og her gjorde senatoren fra Kentucky et nummer ud af at nedlægge en stor mængde forslag fra demokraterne og Obama. Det skete 175 gange, viser tal fra Politico, og McConnell indrømmede selv, at formålet var at sørge for, Obama ikke blev genvalgt i 2012 – hvilket han alligevel gjorde.

Derfor forsøgte Biden at søge aftaler hen over midten og lykkedes med det – Biden og McConnell udviklede endda et udmærket samarbejde, lyder det fra Mitch McConnells tidligere vicestabschef.

Men det bliver ikke nødvendigvis muligt, når Biden igen træder ind i Det Hvide Hus.

De seneste fire år har Mitch McConnell og republikanerne i modsætning til den midtsøgende Biden tværtimod omdannet Senatet til et gravsted for demokraternes lovforslag.

314 gange under præsident Trump har republikanerne nedlagt lovforslag, før forslagene overhovedet var blevet præsenteret, hvilket kan lade sig gøre, da senatslederen bestemmer, hvilke lovforslag der skal stemmes om.

Det er kun sket 244 gange under alle 44 præsidenter i USA’s historie før Trump.

Republikanerne kan afvise Bidens ministre

Et republikansk flertal i Senatet kan få katastrofale konsekvenser for Joe Biden, hvis han ikke kan få Mitch McConnell og republikanerne til at samarbejde.

Den tiltrædende præsident skal nemlig gennem Senatet, når han vil udnævne nye ministre til sin administration, og derfor kan republikanerne gøre det umådeligt svært for ham at samle sin regering ved at afvise Bidens kandidater.

Noget, der kun er sket ni gange i USA's historie, og som ikke er sket siden 1989, hvor Senatet afviste George H.W. Bushs nominering af John Tower som forsvarsminister. Det er aldrig sket før, at en præsident slet ikke har formået at samle en regering.

Lyn-analyse

Mareridtsscenariet for Joe Biden er, at han bliver afhængig af Mitch McConnell. Hvis republikanerne beholder flertallet i Senatet, kommer Biden til at trille tommelfingre og kan glemme alt om store indenrigspolitiske reformer. McConnell er en magtpolitiker af rang, der ikke er ked af at sætte kynismen højere end kompromisset. Det ændrer sig næppe med en demokrat i Det Hvide Hus, uanset hvor stor en charmeoffensiv Joe Biden kommer til at søsætte. Tværtimod er der stor sandsynlighed for, at Bidens politiske projekt lynhurtigt lider skibbrud, hvis McConnell fortsætter som flertalsleder i Senatet.

Demokraterne vandt præsidentvalget ved blandt andet at bejle til de mere venstreorienterede medlemmer af partiet såsom Bernie Sanders, der har en enorm mængde støtter i ryggen. Omvendt er netop de venstreorienterede demokratiske politikere republikanernes værste mareridt.

Med Trump i spidsen har de længe klandret især de venstreorienterede demokrater for at være kommunister og socialister, der vil ødelægge USA - noget, som demokraterne afviser, og som der ikke er beviser for.

Men den strid kan vise sig at udmønte sig i et problem for Biden. Republikanerne kan udnytte deres magt i Senatet til at blokere for Joe Bidens forslag til sin administration, hvis kandidaterne er for venstreorienterede i republikanernes øjne, skriver mediet Axios.

Det kan i sidste ende betyde, at Joe Biden er nødt til at danne en regering, der er mere centrumorienteret, end han har lovet vælgerne. For Biden er gået til valg på den mest progressive platform i USA’s historie, skriver blandt andre Washington Post.

To skridt frem og et tilbage for demokraterne

Selvom det selvsagt er en historisk sejr for demokraterne at vælte Donald Trump, der nu er én af meget få amerikanske præsidenter, der kun har boet i Det Hvide Hus i fire år, så er det ikke udelukkende gode dage for demokraterne.

Nok havde verden øjnene rettet stift mod kampen om selve præsidentembedet i USA.

Men der foregik sideløbende to meget afgørende valg, nemlig valget om Kongressen: Repræsentanternes Hus og Senatet.

Demokraterne har i flere år under Trump haft flertal i Repræsentanternes Hus, mens republikanerne har haft flertal i Senatet. Og det er Senatet, der er det afgørende organ af de to, for det er her, at al lovgivning skal godkendes, inden præsidenten kan underskrive det.

Demokraterne havde håbet på at vinde et flertal i Senatet. Derudover viste meningsmålinger, at de stod til at udvide deres flertal i Repræsentanternes Hus.

Sådan gik det ikke. Selvom demokraterne stadig har flertal i Repræsentanternes Hus, så er det et væsentligt mindre flertal end før. Stemmerne er stadig ved at blive optalt, men de risikerer at få det mindste flertal i et årti.

Samtidig har republikanerne stadig magten i Senatet. I hvert fald indtil januar, hvor der igen er valg om to senatspladser.

Det bliver altafgørende for Joe Bidens tid som præsident, hvorvidt Mitch McConnell forbliver Senatets magtfulde tunge på vægtskålen, eller om demokraterne formår at vinde endnu mere magt i januar.