USA VALG

Derfor kan Joe Biden ikke samle det splittede USA

Joe Biden har gjort det klart, at han vil forsøge at samle amerikanerne igen efter fire år med splittelse under Trump, men eksperter tvivler.

Det var meningen, at det skulle have været en jordskredssejr.

Det var den forventning, demokraterne selv og analytikere verden over havde om Joe Bidens sejr, da amerikanerne gik til valg tirsdag 3. november.

Meningsmålingerne havde vist, at Donald Trump ville få svært ved at følge med Biden i blandt andet de ærkerepublikanske sydstater. Men i sidste ende viste langt de fleste røde stater sig tro mod præsident Donald Trump.

Alligevel er Joe Biden blevet kåret som vinder af alle store amerikanske medier og har fået det højeste antal stemmer i amerikansk historie.

Men Donald Trump har fået det næsthøjeste antal stemmer i amerikansk historie, og det viser, hvor splittet nationen er, mener en amerikansk konservativ journalist og to danske USA-eksperter.

En præsident for alle amerikanere

Joe Biden vil forsøge at samle USA.

Joe Biden siger, at han nu vil forsøge at samle det polariserede amerikanske folk under sig, og han vil bestræbe sig på at være en præsident for alle amerikanere.

Men lige så forskellige, som kandidaterne er, lige så store forskelle er der amerikanerne imellem, og derfor bliver det en noget nær umulig opgave.

Det mener i hvert fald den amerikanske journalist Dave Boyer, der er korrespondent i Det Hvide Hus for den yderst konservative avis Washington Times, ej at forveksle med avisen Washington Post.

- Mange Trump-støtter ser ikke Biden som en legitim præsident, ligesom mange demokrater aldrig har anerkendt Trump som en legitim præsident, siger han til TV 2 og fortsætter:

- Trump-kampagnens søgsmål de næste dage vil nok gøre højrefløjen endnu mere mistænksom i forhold til Bidens sejr.

Undersøgelser, retssager og lovbrud

Der gik kun et år, fra Trump blev valgt som præsident i USA, før anklager om russisk indblanding i valget til Trumps fordel førte til en undersøgelse af præsidenten. Flere fra Trumps inderkreds blev dømt og fængslet som led i undersøgelsen.

Og i februar 2020 forsøgte demokraterne at få væltet præsidenten i en rigsretssag, efter at det kom frem, Trump muligvis havde brudt loven i et forsøg på at skaffe snavs på sin demokratiske modstander, den tiltrædende præsident Joe Biden.

De to sager har ikke kun gjort demokraterne vrede. De har også gjort republikanerne vrede, men ikke på Trump - for mange republikanere mener, at det hele er en sammensværgelse mod præsidenten.

Denne gruppe af republikanere ser demokraternes undersøgelser af Trump som en krigserklæring og som bevis på, at de ikke ønsker at samarbejde på tværs af ideologier.

Det mener Dave Boyer.

- Af den grund er der nogle republikanere, der ikke ønsker at skabe fred med demokraterne. Og der er også en gruppe demokrater, der ligeledes ikke vil samarbejde med republikanerne, fordi de mener, Trump har begået flere lovbrud, lyder det.

Sluger alle Trumps ord

Donald Trump.

Alene det faktum, at Trump har fået rekordmange stemmer for en siddende præsident, viser, at de mange møgsager, han har haft mod sig, ikke har rykket hans kernevælgere.

Og ifølge USA-kommentator Torsten Jansen bliver det umådeligt svært for Joe Biden at vinde de tungeste kernevælgere over.

- De sluger alt, hvad Trump siger. Derfor bliver tingene forgiftet for Biden, når han (Trump, red.) siger, at valget er illegitimt.

Selvom vi endnu ikke kender slutspillet for Trumps fornægtelse af at have tabt valget, så ved vi, at det omhandler anklager om bevidst valgsvindel fra demokraterne, siger Torsten Jansen og fortsætter:

- Ikke bare stemmer, der er talt forkert, men decideret, at Biden, Harris og demokraterne systematisk har planlagt valgsvindel, og at de stjæler valget. Det er jo en meget ondsindet afskedssalut.

Desuden er Joe Biden presset fra både venstrefløjen i sit eget parti og højrefløjen i det republikanske parti, der netop ikke vil forenes, mener TV 2s USA-analytiker, Mirco Reimer-Elster.

- Rækker Biden ud til republikanerne, bliver venstrefløjen sur. Rækker han ud til venstrefløjen, fremstår han partipolitisk og kan glemme alt om at samle landet, siger han.

Et tværpolitisk drama

Joe Biden vandt valget ved at bejle til venstrefløjen i USA, og derfor er hans politiske platform også den mest venstreorienterede for en præsident i nyere amerikansk historie, forklarer Mirco Reimer-Elster.

Det betyder omvendt, at Joe Biden har to muligheder, når det gælder løfterne om store reformer både på sundheds-, klima- og skatteområderne.

For det bliver umuligt for Biden at overtale republikanerne til at indgå et kompromis på hans egne vilkår, mener Mirco Reimer-Elster.

- Enten kan han trække i land for at få republikanerne med ombord, hvilket vil resultere i en løftebrudsdiskussion og få venstrefløjen til at gå bersærk, siger han og fortsætter:

- Eller også lever Biden op til løfterne og fyrer godt og grundigt op under den republikanske opposition.

Dave Boyer mener ikke, at den amerikanske befolkning er klar til at tilgive og forene sig under Biden, og han frygter, at splittelsen kan blive endnu værre.

- Der er en gruppe demokrater, sikkert i undertal, der gerne vil have Biden til at retsforfølge Donald Trump. Jeg tror ikke, at Biden har interesse i at gøre det, men han er under pres fra nogle af hans støtter, siger han.

- Og hvis det sker, vil det skabe meget voldsomme følelser på begge sider af det politiske spektrum.