Brexit

Boris Johnson blæser på nederlag i Overhuset - men Joe Biden kan blive et større problem

Det britiske overhus afviste mandag en lov, fordi den bryder med den britiske skilsmisseaftale med EU. Men Boris Johnsons regering holder fast.

Boris Johnsons regering led mandag et stort nederlag i det britiske overhus. De udpegede medlemmer af ”House of Lords” afviste med stort flertal regeringens kontroversielle lovforslag om at ignorere dele af den såkaldte ”skilsmisseaftale” med EU.

Regeringen har imidlertid gjort det meget klart, at man ikke har tænkt sig at tage hensyn til, at man er blevet nedstemt i Overhuset.

Forslaget vil blive fremsat uændret en gang til, varslede miljøminister George Eustice på Sky News.

EU og USA er kritiske

Men Overhuset kan vise sig at være det mindste af regeringens problemer.

Både EU og den nyvalgte amerikanske præsident Joe Biden, der træder til i januar, har meddelt, at forslaget kan skabe problemer for det fremtidige forhold til Storbritannien.

Lovforslaget fra den britiske regering vakte allerede opsigt, da det blev vedtaget i det britiske parlaments Underhus. Dengang indrømmede regeringens ministre nemlig helt åbent, at lovforslaget ”på et meget begrænset og særligt område” var i strid med "skilsmisseaftalen" med EU.

Sagt på en anden måde er Storbritannien klar til at bryde en international aftale, man selv har indgået.

- Hvordan kan vi kritisere andre lande – Rusland, Kina, Iran – for deres opførsel, hvis vi selv udviser så ringe respekt for de aftaler, vi underskriver, spurgte den tidligere konservative leder Michael Howard i Overhuset.

Det er en glidebane, som ingen demokratisk regering bør komme ud på

John Major, tidligere konservativ premierminister i Storbritannien

Det gør det kun mere alvorligt, at det ”begrænsede og særlige” område, hvor Boris Johnson er parat til at bryde sine internationale forpligtelser, er meget følsomt.

Det handler nemlig om det grænsekontrollen mellem Irland og Nordirland, og dermed om at beskytte den fredsaftale, der i 1998 afsluttede borgerkrigen i Nordirland.

Perspektiv

Grænseaftalen, der skal bevare freden

Sidste år indgik Storbritannien og EU en såkaldt ”skilsmisseaftale”.

Et af de mest vanskelige emner i aftalen handlede om Nordirland og Irland. Mange års borgerkrig i Nordirland sluttede i 1998 med ”The Good Friday Agreement”. Frygten er, at fredsaftalen vil komme i fare, hvis Nordirland og Irland i fremtiden bliver skilt med en fysisk grænse og grænsekontrol, der gør rejse og transport af varer besværlig.

Derfor lavede EU og Storbritannien sidste år en aftale om at holde grænsen åben, og til gengæld lave toldkontrol af varer mellem Nordirland og resten af Storbritannien.

Det nye britiske lovforslag skal give den britiske regering ret til at administrere aftalen på egen hånd, også selv om det (som der står i lovforslaget) vil være ”uforeneligt med international lov”. Set fra EU’s synspunkt betyder det, at Storbritannien ensidigt beslutter at bryde en vigtig del af ”skilsmisseaftalen”.

Lovforslaget har fået hård kritik fra mange sider:

Mandag aften advarede den irske udenrigsminister Simon Coveney om, at der ikke der ikke kommer nogen handelsaftale mellem EU og Storbritannien, hvis briterne vedtager et lovforslag med det formål at ”bryde international lov”.

Til BBC sagde han, at lovforslaget har skadet EU’s tillid til Storbritannien og hele landets internationale omdømme.

- Det er en taktik, der efter min mening har givet et betydeligt bagslag, sagde den irske udenrigsminister.

Den nyvalgte amerikanske præsident Joe Biden, der er stolt af sine irske rødder, har udtalt, at det omstridte britiske lovforslag kan blive et problem for en fremtidig handelsaftale mellem Storbritannien og USA:

- Enhver handelsaftale mellem USA og Storbritannien må bygge på respekt for fredsaftalen og på at forhindre en ”hård grænse” mellem Irland og Nordirland. Punktum, udtalte han ifølge The Guardian før præsidentvalget.

Ifølge Financial Times havde Joe Biden planlagt at slå denne pointe fast, når han for første gang skulle tale med Boris Johnson i telefon. De to har netop talt sammen tirsdag, oplyser Boris Johnson. Han nævner dog ikke, om netop dette emne blev berørt.

Alle tidligere britiske premierministre har været ude og kritisere forslaget fra Boris Johnsons regering, som de mener vil skade Storbritanniens internationale omdømme.

- Det er en glidebane, som ingen demokratisk regering bør komme ud på, siger John Major, der var konservativ, britisk premierminister fra 1990 til 1997.

"Klar til en aftale"

Nederlaget i det britiske overhus kommer samtidig med, at Storbritannien og EU går i gang med en uges afgørende forhandlinger, der skal vise, om det er muligt at lave en aftale i sidste øjeblik.

Eller om der bliver tale om et ”hårdt brexit” uden en aftale mellem parterne fra 1. januar.

Boris Johnson sagde søndag, at han stadig tror på en aftale.

Det kræver bare, at EU viser lidt mere vilje til at nå et resultat:

- Jeg mener, at aftalen er klar til at blive indgået. De brede linjer er ganske klare. Vi skal bare have dem til at gøre det, hvis vi kan, sagde han ifølge The Times.