Udland

25 år gammelt interview med prinsesse Diana udløser stormvejr over BBC

Journalisten bag et sensationelt interview beskyldes for at svindle sig til det.

I 1995 satte prinsesse Diana sig ned og gav et interview, der skulle blive det mest skelsættende i det britiske kongehus historie.

Nu har interviewet igen skabt furore.

For journalisten, Martin Bashir, bliver nu anklaget for at have løjet og brugt beskidte kneb for at få Diana til at stille op og fortælle sin side af historien om hende og prins Charles skrantende ægteskab.

Det er en dokumentarfilm fra ITV, der har sat fokus på det berømte interview.

Ifølge dokumentaren lokkede Martin Bashir Diana til at stille op, fordi han viste hende bankudskrifter, der beviste, at folk fra hoffet blev betalt for at lække historier om hende til sladderpressen.

Men udskrifterne var falske.

"Der var tre i det her ægteskab"

Interviewet var et scoop, der var på alles læber og alle avisers forsider, fortæller Lone Theils, der er journalist og forfatter og i en årrække har boet og arbejdet i London.

- Alle drømte om at få det her interview, og nu fik Martin Bashir det - det kickstartede også hans karriere, siger hun.

Forsiderne på de britiske aviser 21. november 1995.

23 millioner briter så med i 1995, da interviewet første gang blev vist.

- Det var første gang, at hun stod frem og for åben skærm fortalte, at hendes mand havde været utro. Så det var kæmpestort og meget sensationelt, siger Lone Theils.

Prinsesse Diana talte blandt andet om sin bulimi, depressioner, selvskade - og så sagde prinsesse Diana det, som Lone Theils kalder den "ekstremt berømte sætning":

- Der var tre i det her ægteskab, så det var lidt trangt, lød det fra Diana, der smed en stikpille til hendes mand og hans utroskab med Camilla Parker-Bowles.

BBC solgte efterfølgende rettighederne til interviewet for 10 millioner kroner

Undersøgt før

Martin Bashirs metoder er allerede blevet set efter i sømmene én gang:

I 1996 undersøgte BBC sagen, og her blev Bashir renset, mens en grafisk designer, Mathias Wiessler, blev straffet for at have fremstillet bankudskrifterne.

I dokumentaren fortæller Mathias Wiessler, at han blev gjort til syndebuk, og blev bedt om at lave bankpapirerne som rekvisitter.

Prinsesse Diana fotograferet i London 20. november 1995 - samme aften, som interviewet blev vist.

Endnu en undersøgelse

BBC's generaldirektør, Tim Davie, kalder sagen for "meget alvorlig".

- Vi er i gang med at søsætte en robust og uafhængig undersøgelse, siger han til Reuters.

At sagen er oppe igen, er meget problematisk for BBC, vurderer Lone Theils.

- Det, Diana sagde, er jo rigtigt nok. Men det er et kæmpe slag i BBC's troværdighed, siger hun.

Earl Spencer taler til pressen kort efter sin søsters død. - Jeg mener, at pressen har blod på hænderne, sagde han blandt andet.

Dianas bror, Charles Spencer, er en dem, der har krævet, at undersøgelsen bliver sat i gang. Det var ham, der introducerede sin søster til Martin Bashir, fordi han havde set de falske bankudskrifter. Han mener, at BBC ikke bare vidste, at de ufine metoder fandt sted, men også dækkede over dem.

Manden, der i første omgang blev straffet for sagen, Mathias Wiessler, mener, at Martin Bashir skal forklare sig.

- Han er den eneste, der har svarene, siger han til BBC.

Ramt af covid-19

Men indtil videre har Martin Bashir ikke kommenteret på anklagerne. Ifølge BBC har han netop været igennem en hjerteoperation og er ramt af covid-19, som han lige nu kæmper med komplikationerne fra.

Diana-interviewet fik Martin Bashir til at gå fra at være en relativt ukendt journalist til et stort navn.

I 1999 sikrede han sig endnu et scoop, da han brugte otte måneder i selskab med Michael Jackson og lavede dokumentaren 'Living with Michael Jackson'.

Michael Jackson holder sin søn, Prince Michael Jackson, ud over balkonen på tredje sal i Berlin. Det kontroversielle optrin var en scene var med i Martin Bashirs dokumentarfilm om popstjernen.

Her fortalte sangeren blandt andet om sit forhold til sin far og plastikkirurgi, mens en berygtet scene, hvor sangeren holder sit barn ud over en balkon, også er med.

Den britiske journalist Martin Bashir fotograferet i 2005, hvor han var det første vidne i sagen mod Michael Jackson. Bahir lavede dokumentarfilmen 'Living with Michael Jackson' i 2003.

Senere har Martin Bashir arbejdet som vært på amerikanske MSNBC, indtil han trak sig i 2013, fordi han havde kaldt den daværende vicekandidat, Sarah Palin, for en "idiot i verdensklasse".

Tre år senere vendte han tilbage til BBC og blev korrespondent.

Et sympatisk ikon

Interviewet med Diana skulle blive det sidste søm i kisten til det skrantende royale ægteskab, og kort efter blev prinsesse Diana og prins Charles skilt i 1996 efter 15 års ægteskab.

Folkets sympati var altid med Diana, lyder det fra Lone Theils.

- Hun var sårbar, spinkel og sympatisk, og folk følte, at hun var blevet tvunget ind i den her rå familie, siger hun.

Prins Charles og prinsesse Diana kysser på balkonen på Buckingham Palace.

I 1997 forsøgte Diana, hendes kæreste Dodi Fayed, en chauffør og en bodyguard at undvige paparazzifotograferne, da de i høj fart kørte under Pont de l’Alma-tunnelen i Paris. Deres sorte Mercedes forulykkede, og Diana, Dodi og chaufføren blev dræbt.

- Hun blev en myte allerede mens hun levede, men der opstod endnu mere kult om hendes person efterfølgende, siger Lone Theils.

Prins Philip, prins William, Earl Spencer, prins Harry og prins Charles til Dianas begravelse i 1997.

2,5 milliarder tv-seere verden over så med, da Diana blev begravet.