USA VALG

Trumps håb falmede på en p-plads mellem en pornobutik og et krematorium

Nogle gange ligger djævelen i detaljen - således var det også under et spektakulært pressemøde ved det netop overståede valg i USA.

Talerstolen stod en smule skævt på den ujævne asfalt.

Den var placeret mellem en haveslange og en skumslukker, mens et bagtæppe var hængt op på en garageport af metal.

Trumps pressekonference vil IKKE blive afholdt på Four Seasons Hotel

Tweet fra hotelkæden Four Seasons

- Trump 2020, stod der på bagtæppet, men ellers var der ikke ret meget ved scenen, der afslørede, at præsidenten selv netop havde tweetet om netop denne p-plads i et industriområde i Philadelphia.

Pladsen var omgivet af et hegn med pigtråd på toppen, på den modsatte side af vejen lå et krematorium, og en af nabobygningerne husede en boghandel for voksne.

Mændene i jakkesæt passede ikke rigtig ind, men det var ikke desto mindre her, at Donald Trump havde indkaldt til pressemøde lørdag formiddag.

Og manden på talerstolen var præsidentens egen rådgiver og advokat - Rudy Giuliani, så der var ingen tvivl om, at den var god nok.

Four Seasons og Four Seasons

Verdenspressen skulle opdateres om Donald Trumps indsats for at få omstødt valgresultatet i USA - og det skulle tilsyneladende ske på materialepladsen hos anlægsgartneren Four Seasons Total Landscaping i udkanten af Philadelphia og ikke på det fashionable Four Seasons Hotel inde i centrum.

Parkeringspladsen bag Four Seasons Total Landscaping set fra vejen.

Det hele var begyndt lidt klodset lørdag morgen med en række tweets, som præsidenten lynhurtigt slettede igen.

- Pressekonference med advokaterne på Four Seasons i Philadelphia klokken 11.00, hed det første tweet.

- Four Seasons Landscaping, hed det næste.

Journalisten Josh Wingrowe fra nyhedsbureauet Bloomberg affotograferede de to tweets, inden de blev taget ned og erstattet med dette:

- Stor pressekonference i dag i Philadelphia hos Four Seasons Total Landscaping - klokken 11.30

Nabobygningen rummer bogbutikken Fantasy Island.

Nu er det nok de færreste journalister der ved, at der ligger en lille anlægsgartnerbiks i Philadelphia med samme navn som en global kæde af fashionable hoteller, og kort efter præsidentens tweet måtte Four Seasons fortælle, at de ikke var vært for arrangementet.

- Præcisering: Præsident Trumps pressekonference vil IKKE blive afholdt på Four Seasons Hotel i Philadelphia. Den vil blive holdt på Four Seasons Total Landscaping, der ikke har nogen relation til hotellet.

Til grin på Twitter

Og da klokken blev 11.30 viste det sig ganske rigtigt, at advokaterne Rudy Giuliani, Pam Bondi og Trumps lobbyist Corey Lewandowski havde taget opstilling på anlægsgartnerens parkeringsplads.

Rudy Giuliani holder pressemøde på anlægsgartnerens materialeplads.

På det tidspunkt var mediefolk og Trump-kritikere allerede begyndt at more sig over lokaliteten på Twitter.

For eksempel skuespillerinden Emmy Rossum, der skrev:

- Four Seasons Total Landscaping er også mit hemmelige kodenavn for en bikini-voksning.

Eller CNN's politiske medarbejder Jake Tapper.

- Four Seasons Total Landscaping, ved butikken med voksenbøger over for krematoriet. Jeg er med.

Pressemødet, hvor Rudy Giuliani ville fortælle mere om den valgsvindel, som Donald Trump påstår har fundet sted ved valget, nåede kun lige at gå i gang, da det blev ramt af endnu et tilbageslag.

Den store nyhed

Netop som Rudi Giuliani begyndte at tale, afgjorde en lang række af de amerikanske medier, at Joe Biden ville blive landets næste præsident.

Der var nu talt så mange stemmer op i Philadelphia, at staten Pennsylvania ifølge mediernes analytikere med sikkerhed ville pege på Joe Biden som dermed sikrede sig de sidste afgørende valgmænd til at vinde præsidentposten.

FRudy Giuliani under pressemødet.

Men det vidste Rudy Giuliani ikke.

Og fordi han var midt i en pressekonference for rullende kameraer, er det muligt at se hans reaktion, da han fik nyheden om, at Joe Biden havde fået stemmer nok til at vinde.

- Hvem traf afgørelsen?, spurgte Rudy Giuliani.

- Alle tv-selskaberne, lød svaret.

Rudy Giuliani slog ud med armene, så op mod himlen og svarede i et spottende tonefald:

- Åh min Gud, alle tv-kanalerne. Wow!

Og så fortalte han ellers de fremmødte journalister, at det i USA ikke er tv-kanalerne, men domstolene, der bestemmer udfaldet, når der er præsidentvalg.

- Domstolene tilsidesætter valg, når de er ulovlige, sagde han, uden dog at komme med dokumentation for nogen ulovligheder.

Fejl eller med vilje?

Præsidenten selv deltog ikke i pressemødet hos Four Seasons Total Landscaping, fordi han havde valgt at tilbringe lørdagen med at spille golf.

Donald Trump på golfbanen lørdag.

Ind til videre har ingen fra Trump-lejren udtalt sig om, hvorfor pressekonferencen skulle afholdes hos en anlægsgartner.

Ifølge Daniel Bush, der er journalist ved tv-stationen PBS, siger en repræsentant for Four Seasons Total Landscaping, at de blev kontaktet af Donald Trumps valgkampagne ud af det blå lørdag morgen.

Da virksomheden både kunne svare ja til, at lokaliteten var sikker og at den lå tæt på en motorvejsafkørsel, blev parkeringspladsen booket.

Four Seasons Total Landscaping skriver selv på Facebook:

- Vi takker alle, der har støttet vores forretning, og selv om vi forstår de negative kommentarer, er vi kede af at blive dømt så hårdt. Vore hold her på Four Seasons ville have været stolte af at være værter for enhver præsidentkandidats kampagne ved vores forretning. Vi har en stærk tro på Amerika og demokratiet.

Trump-tilhængere demonstrerede uden for hegnet under pressemødet.

Præcis hvorfor pressemødet endte med at blive holdt lige præcis der, er endnu ikke blevet opklaret.

Ifølge New York Times, der har kilder tæt på præsidenten, bliver der fortalt en anden version af historien på gangene i Det Hvide Hus.

I den version, var det hele tiden Rudy Giulianis mening at holde pressemødet i et industrikvarter, fordi Philadelphias bymidte var fyldt med tilhængere af Joe Biden.

Flere af Trumps rådgivere syntes ifølge avisen, at det var en tåbelig idé. Advokaten fik dog sin vilje.

Men da Donald Trump så skulle gøre reklame for pressekonferencen, misforstod han beliggenheden og troede, at der var tale om luksushotellet Four Seasons.

Demonstrant foran anlægsgartneres materialeplads.

Præsidenten var på vej mod golfbanen, da fejlen blev opdaget, og derfor var det ifølge New York Times præsidentens kommunikationschef Dan Scavino, der måtte slette to af Trumps tweets og skrive et nyt med den rigtige adresse på pressemødet.

Så set i bakspejlet fik Rudy Giuliani ikke helt den optimale effekt ud af pressemødet.

Det gjorde Four Seasons Total Landscaping til gengæld.

Den glade gartner

Anlægsgartneren sælger nemlig også t-shirts og klistermærker, og hvis man skal tro deres Facebook-profil er der stor efterspørgsel på den seneste kollektion.

Den bærer virksomhedens logo samt en tekst, der opfordrer amerikanerne til at gå mere i haven.

- Make America Rake Again - Lawn and order.

Seneste klistermærke fra Four Seasons Total Landscaping

De mest yderligtgående af Trumps tilhængere fik til gengæld noget helt andet ud af mødet.

Tilhængerne af konspirationsteorien Qanon diskuterer nemlig i skrivende stund flittigt, om Rudy Giuliani i virkeligheden forsøgte at fortælle verden, at krematoriet over for Four Seasons Total Landscaping bliver brugt til at brænde republikanske stemmesedler.

Tweet fra tilhænger af konspirationsteorien qanon.

Der er dog intet der tyder på, at teorien er sand, så heldigvis ser fantasien stadig ud til at kunne overgå virkeligheden nu og da.