USA VALG

Stat for stat: Det ved vi om Trumps mange sagsanlæg mod delstaterne

Præsident Trump vil ikke anerkende sit nederlag og planlægger nu en række søgsmål mod delstaterne. Her er, hvad vi ved.

Joe Biden vandt præsidentvalget og bliver USA's 46. præsident. Det mener i hvert fald Biden selv samt samtlige af de store amerikanske medier. Men Donald Trump nægter at give sig. Han holder fast i, at præsidentvalget i USA ikke er forløbet legitimt.

Der er stærke beviser på, at der var valgsvindel i mindst tre eller fire stater – måske endda i ti

Rudy Giuliani, Donald Trumps advokat

Derfor vil Trumps stab mandag begynde sit arbejde med at få gennemtjekket valgresultaterne fra præsidentvalget.

Præsidenten mener nemlig, at der er foregået valgsvindel i flere afgørende delstater, og han har derfor endnu ikke erkendt valgnederlaget til Joe Biden.

Han vil derfor have efterprøvet resultaterne fra flere delstater ved domstole, inden han vil kåre en vinder af valget.

Det på trods af at både myndigheder og politikere fra begge partier i de afgørende delstater ikke har set nogen tegn på svindel.

- Det er fortsat rystende

I en udtalelse fra Donald Trump lyder det blandt andet således:

- Fra mandag vil vores kampagne begynde at føre sager i retten for at sikre, at valglovene overholdes, og den retmæssige vinder udpeges. Det amerikanske folk har krav på et ærligt valg.

- Det betyder, at alle lovlige stemmer skal tælles og ikke de ulovlige. Det er den eneste måde at sikre, at befolkningen har fuld tillid til valget.

- Det er fortsat rystende, at Biden-kampagnen ikke vil anerkende dette grundlæggende princip og vil have stemmer talt med, selvom de er falske, fremstillede eller ugyldige.

Forkert at anerkende resultat

Trumps advokat, den tidligere New York-borgmester Rudy Giuliani, siger til Fox News, at det ville være forkert af Trump at erkende sit nederlag:

- Der er stærke beviser på, at der var valgsvindel i mindst tre eller fire stater – måske endda i ti.

Trumps administration har endnu ikke fremlagt konkrete beviser for den påståede valgsvindel, men begynder altså nu arbejdet med at forberede en række sagsanlæg mod flere af delstaterne.

Her er, hvad vi ved om hvert enkelt søgsmål.

Georgia

Trumps advokater har rejst et søgsmål i Chatham County i Georgia for at få standset optællingen, da præsidentens stab mener, der har været problemer med håndteringen af de optalte stemmer.

Georgias republikanske formand David Shafer tweetede torsdag, at partiets observatører så en kvinde "blande over 50 stemmesedler i stakken med ugyldige stemmesedler".

En dommer har allerede afvist dette sagsanlæg, fordi der ikke var bevis på, at der skulle være foregået nogen form for svindel.

Nevada

Det Republikanske Parti i Nevada tweetede fredag, at de havde ”identificeret tusinder af enkeltpersoner, der ser ud til at have overtrådt loven ved at stemme, efter at de er flyttet fra Nevada”.

Præsidentens juridiske team udarbejdede en liste over de mennesker, som det hævdede var flyttet ud af Nevada, men stadig stemte i staten.

Hjemmesiden Politifact har faktatjekket listen, der tæller flere end 3000 personer, men har konkluderet, at listen ikke er et bevis på, at der er foregået valgsvindel.

Ifølge loven i Nevada kan personer, der flytter fra staten inden for 30 dage før et valg, stadig stemme i Nevada. Studerende fra Nevada, som studerer i en anden stat, kan også stemme i hjemstaten.

Michigan

Donald Trump vandt staten i 2016 med den tyndeste margin af alle stater- lidt over 10.700 stemmer.

Torsdag indgav Trumps stab et sagsanlæg for at stoppe optællingen af stemmer, fordi man mener, at der har været mangel på adgang til at observere valgprocessen.

En dommer har foreløbigt afvist republikanernes sagsanlæg. Han fandt ikke, at der var tilstrækkelige beviser for, at procedurerne omkring tilsyn ikke var blevet fulgt.

Pennsylvania

Ifølge Trumps advokat Rudy Giuliani vil administrationen sagsøge delstaten, fordi man mener, at der ikke har været nok såkaldte poll watchers (valgtilforordnede, red.) til stede på valgstederne.

De valgtilforordnede overvåger optællingen af stemmer for at sikre gennemsigtighed med valgprocessen. Flere delstater har dog i år nægtet poll watchers adgang til valgstederne på grund af coronarestriktioner.

Flere steder har man også begrænset antallet af poll watchers, for at de ikke skal virke intimiderende på vælgerne.

Trumps stab vil også sagsøge Pennsylvania, fordi delstaten tillader brevstemmer, der ankommer op til tre dage efter valgdatoen, hvis bare de er poststemplet inden eller på valgdagen.

Wisconsin

Trumps kampagne har sagt, at den vil anmode om en genoptælling i delstaten baseret på ”unormale tilstande” , der skulle være observeret på valgdagen.

Det er uklart, hvornår denne genoptælling vil finde sted, da det typisk ikke sker, før de valgtilforordnede er færdige med at gennemgå de oprindeligt afgivne stemmer. Wisconsins deadline for denne del af processen er 17. november.

Professor ved Columbia University Law School, Richard Briffault, siger ifølge BBC, at der også var en genoptælling i Wisconsin i 2016, og at den "ændrede omkring 100 stemmer".

Arizona

Trumps administration indgav lørdag et sagsanlæg i Arizona, da man mener, at flere lovligt afgivne stemmer ikke er blevet talt med.

Sagsanlægget bygger på erklæringer fra enkelte poll watchers og to vælgere, der hævder, at de havde problemer med at afgive deres stemmer.

Sagsanlægget er lige nu ved at blive gennemgået, men ifølge Arizonas viceguvernør hænger sagen i en ”tynd tråd”.

Allerede på valgnatten sagde præsident Trump, at han havde mistanke om valgsvindel – og at han ville indbringe resultatet for Højesteret.

Hvis valgresultatet indbringes for en domstol, vil flere myndigheders instanser blive involveret:

Til dato er valget i 2000 det eneste, der nogensinde er blevet afgjort ved Højesteret. Her tabte demokraten Al Gore delstaten Florida – og dermed valget – med 537 stemmer ud af næsten i alt 6 millioner stemmer.

Det tætte valgresultat resulterede i en omtælling, der varede i mere end en måned. Til sidst beordrede Højesteret omtællingen stoppet, og George W. Bush vandt dermed valget og blev præsident.