USA VALG

Mens alverdens ledere lykønsker Biden, er der larmende stille fra Trumps venner

Trumps støtter i Brasilien og Mexico, Bolsonaro og Obrador, har ikke ønsket Joe Biden tillykke med valgsejren.

Mens en lang række af verdens ledere har lykønsket Joe Biden og hans kompagnon Kamala Harris med sejren ved det amerikanske præsidentvalg, så er der larmende stille fra naboerne bag muren mod syd - Mexico og Brasilien.

Både Brasiliens præsident Jair Bolsonaro og Mexicos ditto Andrés Manuel López Obrador anses for at være blandt Donald Trumps mest loyale støtter på den politiske verdensscene.

Bolsonaro har endnu ikke kommenteret valgresultatet, og Obrador siger, at han nægter at ønske Biden tillykke med sejren, når der er udsigt til et retsligt efterspil.

Det skriver nyhedsbureauet AP.

Et kompliceret forhold

Mens Bolsonaro har været stille omkring Trumps nederlag, er det ikke tilfældet for hans søn Eduardo Bolsonaro, der ligesom sin far er politisk aktiv. Han er ved flere lejligheder set iført en kasket med påskriften 'Trump 2020'.

Eduardo Bolsonaro er ikke tilfreds med, at Joe Biden ser ud til at blive USA's næste præsident.

På de sociale medier har unge Bolsonaro desuden udtrykt sin undren over, hvordan Biden i løbet af optællingen halede ind på og til sidst overhalede Trump.

Forholdet mellem Donald Trump og Mexicos præsident Andrés Manuel López Obrador er mere kompliceret, men er det seneste års tid blevet stadig mere nært.

Takker Trump

I 2019 langede Trump ellers ud efter Mexico og truede med økonomiske sanktioner, hvis ikke Obrador omgående slog hårdt ned på de migranter fra Mellemamerika, som på deres færd til USA krydsede Mexico.

Obrador indvilligede prompte, og migranterne blev tilbageholdt i Mexico og derefter fragtet i busser tilbage til deres hjemlande.

Siden er forholdet mellem Trump og Obrador kun blevet bedre, og i weekenden var den mexicanske præsident en af de eneste verdensledere, som vedholdent roste Trumps bedrifter som USA’s præsident.

- Præsident Trump har været meget respektfuld over for os, og vi har lavet en række gode aftaler. Vi takker ham, fordi han ikke har blandet sig og har respekteret os, lød det lørdag fra Andrés Manuel López Obrador.

Varme hilsner til Biden og Harris

Lørdag aften dansk tid blev Joe Biden efter en valggyser på flere dage erklæret USA's 46. præsident.

Og det varede ikke længe, før lykønskningerne fra allierede væltede ind fra nær og fjern.

På Twitter sendte flere statsledere deres varmeste hilsner til den 77-årige Joe Biden og hans nye vicepræsident Kamala Harris.

Frankrigs Emmanuel Macron ønskede makkerparret tillykke med sejren:

- Vi har en masse at gå i gang med, hvis vi skal overkomme de udfordringer, der er i dag.

Den canadiske premierminister, Justin Trudeau, sendte USA's kommende præsident en hilsen med ønsket om, at de to lande fortsat kan være tætte allierede og venner.

Hilsen fra Mette Frederiksen

Den tyske kansler Angela Merkel lykønskede på et pressemøde mandag morgen Joe Biden og hans kompagnon Kamala Harris med sejren.

Fra talerstolen i Berlin fortalte kansleren, at hun ser frem til samarbejdet med de to vindere.

Også herhjemme har statsminister Mette Frederiksen ønsket tillykke:

- Tillykke til Joe Biden med valget til USA’s næste præsident. USA er Europas tætteste allierede, en af vores allervigtigste handelspartnere og en tæt partner i en lang række udenrigspolitiske spørgsmål, skriver Mette Frederiksen i et Facebookopslag.

Tillykke til Joe Biden med valget til USA’s næste præsident. USA er Europas tætteste allierede, en af vores...

Posted by Mette Frederiksen on Saturday, November 7, 2020