USA VALG

Trump har 73 dage tilbage som præsident - nu er han blevet en "halt and"

Trumps sidste politiske gerning inden valget var at sikre udnævnelsen af en konservativ højesteretsdommer - fra nu af vil han kæmpe for sit eftermæle.

Donald Trump har tabt valget, men han har stadig 73 dage tilbage i embedet som USA's præsident.

I USA kalder man den afgående præsident for en lame duck - en halt and - i perioden frem til Joe Bidens indsættelsesceremoni 20. januar 2021.

Det sker med henvisning til, at anden ikke kan følge med resten af flokken - i en politisk kontekst oversættes det billede til en ikke-genvalgt præsident, der ikke får lov at fortsætte, som den store mængde af genvalgte medlemmer til Kongressen.

Det er til trods for, at præsidentens vinger, for at blive i sprogbilledet, ikke er stækket.

Trump har nøjagtig de samme beføjelser, som han havde inden valget, helt frem til Bidens indsættelse.

Forhistorien viser, at præsidenter sjældent får gennemført de store politiske projekter i de sidste to måneder af valgperioden.

Både Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama brugte i overvejende grad deres sidste tid på at benåde eller forkorte straffe hos indsatte - for eksempel benådede Barack Obama 1927 personer i slutningen af sin anden præsidentperiode.

Og Trumps sidste gerninger som præsident vil være i samme kategori.

Man skal altså ikke forvente mere nyopført mur mod Mexico eller flere forsøg på fred i Mellemøsten.

Det vurderer Niels Bjerre-Poulsen, der er lektor ved amerikanske studier ved Syddansk Universitet.

- Trump er tilfreds med, at han nåede at udnævne den konservative højesteretsdommer Amy Coney Barrett. Den sidste tid vil han, afhængig af hvor hævngerrig han er, enten fyre folk i administrationen, som han har opfattet som værende illoyale, eller benåde politiske allierede, som han gjorde det med sin politiske rådgiver Roger Stone, siger Bjerre-Poulsen.

Tidligere USA-korrespondent Torsten Jansen er enig.

Han forudser, at særligt én prominent embedsmand risikerer en fyreseddel, inden Biden sætter sig til rette i Det Hvide Hus.

- Det mest indlysende ville være, at Trump afskediger regeringens øverste sundhedsrådgiver, Anthony Fauci. De har flere gange været i infight, og det ville sikre en sidste symbolpolitisk sejr for Trump. Biden vil så kunne genansætte Fauci, men det vil gøre Bidens start unødigt besværlig, siger Jansen.

Så sent som i oktober sagde Trump, at Fauci var en "katastrofe", og at "folk var trætte af at høre på idioter som Fauci".

Kampen om fortællingen og sit ry

Donald Trump har endnu ikke erkendt sit valgnederlag og i stedet anlagt søgsmål i flere delstater over hele USA med anklager om, at demokraterne prøver at "stjæle valget" fra ham.

Påstande om valgfusk vil Trump gentage adskillige gange frem mod 20. januar, vurderer Niels Bjerre-Poulsen, der mener, at Trump får svært ved at acceptere sit nederlag.

- Siden det stod klart, at Biden blev præsident, har Trump reageret som en konge, der er blevet afsat, frem for en præsident, der anerkender sit nederlag.

- Han vil fortsat bruge ressourcer på at føre retssager og kræve omtælling i stater som Georgia, siger Bjerre-Poulsen, der tror, at folk i Trumps inderkreds skal være dem, der får præsidenten til at erkende sit nederlag.

Flere amerikanske medier har berettet, at en del af præsidentens medarbejdere og støtter, heriblandt svigersønnen Jared Kushner, har opfordret præsidenten til at erkende sit valgnederlag.

Tidligere advokat frygter benådning af Trump

Donald Trumps tidligere advokat Michael Cohen har gjort sig andre tanker om, hvad Donald Trump skal bruge de sidste to måneder som præsident på.

I et interview med MSNBC i september præsenterede Cohen idéen om, at Donald Trump går af som præsident for at lade vicepræsident Mike Pence overtage.

Dermed vil Mike Pence kunne benåde Trump for enhver føderal lovovertrædelse - kendt som ukendt - han måtte have begået i sin tid som USA's præsident.

Forbilledet for den manøvre er USA's tidligere præsident Richard Nixon, der i 1974 blev benådet af sin efterfølger, Gerald Ford.

Richard Nixon gik af efter Watergate-skandalen, men han blev aldrig retsforfulgt, fordi Gerald Ford gav sin efterfølger en "fuldstændig og betingelsesløs benådning for alle kriminelle handlinger, han måtte have begået mod USA i sin tid som præsident".

Det er artikel to i USA's forfatning, der giver præsidenten magt til at benåde lovovertrædere.

- Han skal have magt til at give henstand og benådninger for lovovertrædelser mod De Forenede Stater, står der i forfatningen.

USA har aldrig oplevet, at en præsident har gjort det, og spørgsmålet kan meget vel ende i landets højesteret, hvor Trump selv har udnævnt tre af de ni dommere, og der er et konservativt flertal på seks mod tre.