USA VALG

Joe Biden talte direkte til Trumps støtter i sejrstale

Dæmoniseringen i USA slutter nu. Amerikanerne skal kunne se hinanden i øjnene igen, lyder budskabet fra Joe Biden i sejrstale.

- Folkens!

USA's nyvalgte præsident Joe Biden kan bedst lide at være i øjenhøjde med dem, han taler med.

Sådan har det været gennem hele valgkampen.

Og sådan var det også, da han natten til søndag dansk tid gik på scenen ved sit hovedkvarter i Wilmington, Delaware, for at holde sin sejrstale efter en historisk hård valgkamp mod Donald Trump.

- For alle jer, der stemte på Trump: Jeg forstår skuffelsen. Jeg har selv tabt et par gange, sagde Biden med henvisning til sine to tidligere mislykkedes forsøg på at blive landets præsident.

- Men lad os give hinanden en chance. Det er på tide at lægge den hårde tone på hylden, lød det fra demokraten, som til januar bliver den 46. præsident af De Forenede Stater.

De fremmødte i Wilmington var både glade og rørte til tårer, da Joe Biden holdt sin sejrstale.

Samarbejde er et valg

Joe Biden sendte en meget direkte opfordring til sine politiske kolleger i Kongressen. Han vil have, at "dæmoniseringen slutter lige her, lige nu":

- Ikke at samarbejde er et valg, vi tager. Hvis vi kan beslutte ikke at samarbejde, kan vi også finde ud af at samarbejde igen, sagde han fra scenen til store jubelbrøl og dytten fra de mange biler, som holdt parkeret foran scenen.

Samarbejde er Joe Biden mere end klar til. Det er, hvad han har fået mandat til af det amerikanske folk, mener han.

- Det er det valg, jeg vil tage. Og jeg opfordrer alle i Kongressen - både demokrater og republikanere - til at tage det valg med mig.

Lyn-analyse

Hans store budskab er at række hånden ud. Det er det, talen vil blive husket for. Biden forsøger at lave en kontrast i forhold til Trump og fokusere på empatien.

Han kan dog ende i et klassisk dilemma. De fleste præsidenter er jo gået ind til det med en ambition om at samle nationen efter et relativt tæt valg, der har splittet befolkningen. Og det vil vise sig, om han formår det.

Arbejdsgruppe tackler corona

Allerede på mandag vil den tiltrædende præsident trække i arbejdstøjet og finde løsninger på de akutte problemer, som han mener, USA står over for netop nu.

Der er en klimakrise, der skal tages hånd om. Der er økonomisk nedgang, som skal genoprettes. Og der er frem for alt en raserende coronapandemi, der skal inddæmmes.

- Jeg vil gøre alt, hvad jeg kan for at få vendt denne pandemi, sagde han.

Mandag nedsætter den 77-årige demokrat derfor en taskforce bestående af 12 eksperter, som skal komme med konkrete forslag til, hvordan USA bedst kommer igennem vinteren med corona.

Planen skal kunne iværksættes 21. januar 2021, dagen efter at han er blevet taget i ed som landets nye præsident.

Joe Biden på scenen sammen med den kommende vicepræsident Kamala Harris.

Hyldede Jill og Kamala

Joe Biden benyttede også sin sejrstale til at fremhæve to stærke kvinder:

Den kommende førstedame, Jill Biden. Og den næste vicepræsident i USA, Kamala Harris.

- Folkens, som jeg har sagt så mange gange før: Jeg er Jills mand. Jeg ville ikke være her uden hendes støtte.

Og hvad angår Kamala Harris, så er hun og manden Doug nu "en del af familen", og hun bliver en forrygende vicepræsident, mener Biden.

- Hun er den første sorte kvinde, som bliver vicepræsident. Hun er den første med asiatisk afstamning, som bliver vicepræsident. Og det er på høje tid.

Biden sluttede af med at samle hele familien og den nyvalgte vicepræsidents familie på scenen.

Arrangementet afsluttede med stort fyrværkerishow, hvor oplyste droner skrev "Biden", tallet "46" og tegnede omridset af USA.

Kampagnemedarbejderne sad med på Zoom via storskærme.

I luften over scenen tegnede droner både Bidens navn og omridset af ét USA for at understrege symbolikken i den tiltrædende præsidents tale.