Coronavirus

Storbritannien indfører indrejseforbud for alle fra Danmark

Forbuddet er en reaktion på den udbredte coronasmitte blandt danske mink.

Storbritannien indfører et indrejseforbud for alle rejsende fra Danmark. Det oplyser den britiske regering i en opdatering af sine rejseregler.

Forbuddet er trådt i kraft klokken fem lørdag morgen dansk tid.

- Beslutningen om at handle hurtigt sker som følge af ny information fra sundhedsmyndighederne i Danmark om udbredt smitte med covid-19 på minkfarme, hvor en særlig variant af virussen har spredt sig i nogle lokale områder, skriver den britiske regering.

Danskere og andre udlændinge, der har været i Danmark, vil derfor blive nægtet indrejse ved grænsen til Storbritanninen.

Britiske statsborgere og personer med fast bopæl i Storbritannien er undtaget, men bliver pålagt at gå i 14 dages isolation, hvis de har været i Danmark.

Forbuddet omfatter ikke fragt og godstransport.

Bekymret for muteret virus

De danske myndigheder fortalte på et pressemøde onsdag, at der er fundet en mutation af coronavirussen blandt danske mink, som i værste fald kan bringe effekten af en fremtidig coronavaccine i fare.

Den såkaldte cluster 5-virus var fundet på fem minkfarme i Nordjylland og i 12 personer.

Alle mink i Danmark blev beordret aflivet for at stoppe smitten, og der er indført skrappe restriktioner i syv nordjyske kommuner.

Det har været kendt i flere måneder, at coronavirus kunne smitte fra mink til mennesker, men det er den særlige cluster 5-variant, der bekymrer de danske myndigheder.

I Danmark er coronavirussen muteret i fire andre varianter hos mink, og i alt 214 personer er konstateret smittet med en af de fem varianter, har Statens Serum Institut oplyst i et notat.

Nogle danske og internationale forskere har dog sået tvivl om faren ved den muterede virusvariant, som ifølge nogle forskere måske endda allerede kan være udryddet.

Følger udviklingen tæt

Den britiske regering skriver i sin opdatering lørdag, at Storbritannien har stor fokus på den potentielt muterede virus.

- Storbritanniens regering arbejder tæt sammen med internationale partnere for at forstå de ændringer i virussen, der er blevet rapporteret i Danmark, og vi er i gang med yderligere forskning i Storbritannien for at kvalificere vores risikovurdering, skriver regeringen.

Ifølge de danske myndigheder deler man løbende sine oplysninger om minksmitten med udlandet, herunder de europæiske sundhedsmyndigheder, ECDC, og Verdenssundhedsorganisationen, WHO.